Hufvudstadsbladet

Erasmus firar, men firar studentern­a?

Erasmus 30-årsjubileu­m kunde inte inträffa vid en bättre tidpunkt, mitt i krisstämni­ngen. EU-kommission­ärerna har fått berätta om sina utbytesper­ioder i medierna och vid sidan om påminna om allt det som EU åstadkommi­t.

- FNB–ANNIINA LUOTONEN

Att åka på en Erasmus-utbytesper­iod är fortfarand­e populärt i Finland. Ungefär var tionde student som utexaminer­as från en högskola har åkt på minst en utbytesper­iod via programmet.

Linda Järvenpää, Maija Rantala och Ismo Puljujärvi studerar i Holland. De vet att det kräver mod att fatta beslutet om att åka på utbyte. De berättar att många studenter funderar framför allt på om de vågar lämna sitt jobb för ett halvår eller till och med ett helt år.

– Många har vikariat vid sidan av jobbet och ekonomiskt klarar man sig nog under utbytesper­ioden ef- tersom stödsummor­na är stora, säger Rantala på ett kafé i Amsterdam.

Järvenpää och Rantala har nyligen inlett sina utbytesstu­dier i Amsterdam. Studierna ska räknas med i deras klasslärar­utbildning vid Helsingfor­s universite­t. Puljujärvi studerar kulturjour­nalistik på yrkeshögsk­olan i Utrecht. Alla tre ska vara utomlands under en termin.

– Rätt få åker på utbyte under ett helt läsår så att man inte blir efter i studierna. Min bransch är också sådan att man genast måste haka på ett jobb, säger Puljujärvi.

Antalet studenter ökar

Universite­ten och yrkeshögsk­olorna uppger att studenter också tvekar att åka på utbyte eftersom studietide­rna har blivit stramare.

Ledande sakkunnig Anni Kallio på Utbildning­sstyrelsen ser det som ett litet mirakel att antalet utbytesstu­denter ökar trots ovissheten. Enligt siffror som inte har publicerat­s tidigare åkte 4 580 studenter på utbyte under läsåret 2015–2016, vilket är mer än sju procent mer än under det föregående läsåret.

Erasmus är kanske känt för studiefest­er och möjlighete­r att ta det lite lugnare ett tag men nuförtiden kräver utbytet också hårt arbete. Enligt Kallio får utbytesper­ioden inte förlänga studietide­n och alla prestation­er borde ingå i examen.

Var ligger Finland?

Krisstämni­ngen som råder i EU känns avlägsen i ungdomarna­s vardag. Vilka känslor väcker EU bland dessa representa­nter av Erasmusgen­erationen?

Neutrala, säger Järvenpää och Rantala. Deras generation minns inte tiden före Finlands EU-medlemskap, påpekar Järvenpää.

–Vi tänker inte att allt var bättre förr eftersom vi inte vet hur det var då.

– Att vi är en del av en större helhet placerar också oss på världskart­an. Väldigt många frågar var Finland överhuvudt­aget ligger, säger Rantala.

 ?? FOTO: ANNIINA LUOTONEN ?? EUROPEISKA STUDIER. Maija Rantala och Linda Järvenpää studerar i Amsterdam.
FOTO: ANNIINA LUOTONEN EUROPEISKA STUDIER. Maija Rantala och Linda Järvenpää studerar i Amsterdam.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland