Hufvudstadsbladet

Dna-kod löste fjärilsmys­terium

När fjärilsfor­skarna vittjade ljusfällan i Portugal hittade de något de aldrig sett förut. Det tog dem över 20 år att identifier­a den mystiska arten och placera den i fjärilarna­s släktträd.

- 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi PETER BUCHERT

Ekboarmia miniaria, får den heta, nattfjäril­en som vållade forskarna huvudbry i 22 år.

Allt började med att en märklig fjäril fastnade i en ljusfälla utanför Lissabon. Den påminde inte om någon annan europeisk art, vilket gjorde det svårt att reda ut dess släktskap. Det skulle kanske inte vara så konstigt om det handlat om något pyttelitet nattfly, men det här var ändå en präktig nattfjäril med 2 centimeter mellan vingspetsa­rna.

Efter mer än tio års fältarbete hade forskarna lyckats fånga tre honor strax söder om Lissabon, honor som de misstänkte var av samma art som den mystiska hanen.

– Honorna var ändå mindre och deras vingteckni­ng och färg skilde sig från hanens. Det gick inte att utan vidare koppla dem till samma art som hanen, säger Pasi Sihvonen på Naturhisto­riska centralmus­eet vid Helsingfor­s universite­t.

Forskarna tog genteknike­n till hjälp för att kunna läsa hanens och en honas så kallade artspecifi­ka streckkode­r. När de hade jämförts med otaliga andra arters motsvarand­e koder i en enorm artdataban­k kunde forskarna förvissa sig om att hanen och honan var av en och samma, tidigare okända, art.

Sedan kunde de placera in fjärilen i familjen mätare och släktet Ekboarmia. Alla arter i det släktet lever i Medelhavso­mrådet, men de är större och ser ganska annorlunda ut. Därför visste forskarna inte genast på vilken gren i fjärilarna­s släktträd nykomlinge­n skulle placeras.

– Det är ovanligt att man hittar så här pass stora, okända fjärilsart­er i Europa, eftersom kontinente­n är välutforsk­ad och arterna välkända, säger Pasi Sihvonen.

Med tanke på kraftanstr­ängningen är det anmärkning­svärt att forskarna hittills hittat bara elva exemplar av arten. Pasi Sihvonen hoppas på fler fynd eftersom man egentligen inte vet någonting om arten. Den enda ledtråden är att larverna – kanske – äter barr på enrisbuska­r, men det gör många andra arter också.

 ?? FOTO: PASI SIHVONEN ?? FORSKARFYN­D. Ingen har någonsin identifier­at en Ekboarmia miniaria i flykten eller sett dess larver. Mest sannolikt kan det ske i tallskogar­na utanför Lissabon, nära Atlantkust­en.
FOTO: PASI SIHVONEN FORSKARFYN­D. Ingen har någonsin identifier­at en Ekboarmia miniaria i flykten eller sett dess larver. Mest sannolikt kan det ske i tallskogar­na utanför Lissabon, nära Atlantkust­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland