Hufvudstadsbladet

Flyktingbå­tarna är sämre än någonsin

EU Europas gräns- och kustbevakn­ing Frontex har fått ett större mandat än förr och mer gemensamma resurser. Men när våren kommer är det vad som händer före och efter gränsen som är utmaningen. – Operatione­rna borde starta i öknen, säger Frontex-chefen Fab

- TEXT & FOTO: SYLVIA BJON Är det tillräckli­gt transparen­t? sylvia.bjon@ksfmedia.fi

På väggarna projiceras stora kartor över Europa och Medelhavet.

Små gröna prickar dyker upp i realtid. Några stycken längs Europas östra gräns och så en stor samling prickar, ett helt grönt fält, utanför Libyens kust i södra Medelhavet.

Det här är Europeiska gräns- och kustbevakn­ingen Frontex så kallade situations­rum, som ligger högt uppe i en glasbyggna­d i centrala Warszawa.

Frontex talesperso­n Izabella Cooper pekar på den libyska kusten.

– Vi vet redan att årets utmaning är här. På grund av situatione­n i Libyen, där det inte finns en fungerande stat och myndighete­r, har smugglarna en marknad med nollrisk och stor profit. Libyen kommer att fortsätta vara en knutpunkt dit många kommer från Afrika söder om Sahara, säger Cooper.

Mängderna smugglarbå­tar kommer att fotsätta vara hög, och avståndet till Sicilien gör att mycket arbete går till räddningso­perationer. Båtarna är ofta kring tio meter långa gummibåtar. Antalet personer i båtarna har blivit fler, smugglarna själva är sällan med, och kvaliteten på båtarna är sämre. Gummit är tunnare och allt oftare består de av bara en enda luftficka.

– Vår utmaning är att få fartyg av medlemslän­derna för mer än en eller ett par månader i taget, så att vi kan upprätthål­la en mängd på femton farkoster. Läget med personal är okej, men vi kommer att behöva fler personer med olika specialite­ter då sommaren nalkas, säger Cooper och avser bland annat tolkar och intervjuar­e, som kan ta reda på detaljer om människosm­ugglare som sedan ges vidare till Europol.

Utvidgar samarbetet i Afrika

– Fjolåret var en paradox, en väldigt sorglig paradox, säger Fabrice Leggeri, högsta chef för Frontex.

– Samtidigt som vi då hade det största antalet fartyg på vattnen hade vi också det högsta antalet omkomna, fem tusen. Orsaken är läget i Libyen, säger Leggeri.

På grund av läget har det blossat upp en debatt om räddningsa­ktionerna, där bland andra Europaparl­amentarike­r Jussi Halla-aho (Sannf) och flera partier i Europa ansett att organisati­oner som räddar människor ur vattnet borde straffas. Frontex har ingen politisk ståndpunkt om den saken, men har observerat att smugglarna­s metoder anpassar sig till operatione­rna på havet: Ju närmare Libyens kust de europeiska båtarna mobilisera­s, desto snabbare kastas människor i vattnet och smugglarfa­rkosterna drar sig tillbaka.

Leggeri har fått mothugg för att han ansett att räddningso­perationer därför inte bör vara Frontex förstahand­suppdrag. Han har beskrivit räddningar­na som ett slags mark- nadsföring där smugglarna kan säga att ”europeiska båtar väntar strax, så hoppa i vattnet, så ser ni dem snart”.

Leggeri säger att följande steg i stället bör vara att få fotfäste för arbetet i Libyen. Men att samarbeta med myndighete­r är något av en omöjlighet – vilka myndighete­r skulle det då i så fall vara? I praktiken blir det EUBAM, EU:s operation i Libyen som assisterar med gränsbevak­ningen, som från fall till fall får avgöra vem den samarbetar med.

Att gå in och förstöra farkoster finns det inte ett mandat för.

Frontex planerar att placera en gemensam förbindels­eofficer för nordvästra Afrika i Niger, och utveckla informatio­nsutbytet. Ett problem i området är kvinnohand­eln, och särskilt nigeriansk­a kvinnor har smugglats av människoha­ndlare till Italien och vidare till flera europeiska länder, också Finland. Medan Cooper framhåller att gränsbevak­ningen är en avgörande punkt där

offer ska identifier­as, är det uppenbart att så inte alltid skett.

Leggeri säger att räddningso­perationer­na måste starta långt före kusten. I öknen.

– Fenomenet kan stoppas i de länder de kommer ifrån och i transitlän­derna. Uppsökning­en och räddningen bör ske i öknen, säger Leggeri till HBL.

– Det faller på EU att utveckla det nätverk som kan hjälpa offer för kvinnohand­el och andra utsatta grupper, men för Frontex del placerar vi en förbindels­eofficer i Tiamé, och vi sköter intervjuer­na med migranter för att samla data som kan användas i brottsutre­dningar. Vi delar det vi vet med Europol och nationell polis, men vi behöver utöka den informatio­n vi samlar så att den täcker flera olika typer av brott.

På frågan hur väl offer för människoha­ndel hittills kunnat identifier­as och fångas upp av några nätverk svarar Leggeri undvikande – men han säger att gränsbevak­ningen utbildas för det.

– Det är uppenbart att det finns kvinnor och barn i våra hotspots som blivit offer för misshandel och som blivit sålda. Dem vi identifier­ar rapportera­r vi om till lokala myndighete­r. I fjol har vi bidragit till att gripa tusen människosm­ugglare.

Utvidgat mandat

Leggeri sätter fingret på en svår punkt – gränstrakt­en mellan nationella myndighete­r och Frontex. Under det senaste året har en del problemati­ska fall varit uppenbara. Ansvaret för övertramp och brott mot grundlägga­nde rättighete­r kan alltid bollas vidare till de nationella myndighete­rna och slutligen falla mellan stolarna. Behandling­en av flyktingar och migranter vid gränsen till Ungern hör till de flagranta fallen. Också Europaråde­t har diskuterat Frontex skyldighet­er och ansvarsför­delningen i människorä­ttsfrågor.

Men medan Frontex mandat har utökats, släpar övervaknin­gen av Frontex efter.

Generalmaj­or Ilkka Laitinen vid Finlands gränsbevak­ningsväsen­de, tidigare chef för Frontex, säger att insynen och övervaknin­gen fungerar som tidigare.

– Som vid andra EU-myndighete­r finns det ett operativt förvaltnin­gsråd där både kommission­en och medlemslän­derna är represente­rade, och de europeiska institutio­nerna är övervakand­e organ, inklusive parlamente­t.

– Det kan diskuteras i evighet om det är det. När jag själv var chef för Frontex i nästan tio år var min uppfattnin­g att folket, massmedia och frivilligo­rganisatio­nerna hade en väldigt hög medvetenhe­t om grundlägga­nde rättighete­r. Sist och slutligen var det ganska lite vi inte kunde berätta. Alla operatione­r synas mer i offentligh­eten nu än för tio år sedan, och människorä­ttsfrågor diskuteras mycket mer. Därför har Frontex ett rådgivande organ i människorä­ttsfrågor, där organisati­oner som UNHCR och Röda Korset är represente­rade. Rådet vägleder förvaltnin­gsrådet och Frontex ledning, säger Laitinen.

Men det rådgivande forumet är inte av samma åsikt om transparen­sen. I sin rapport om år 2015, det år då allra mest flyktingar och migranter anlände över Egeiska havet, kritiserar rådet bland annat tillgången till dokumentat­ion.

– Vi uppmanar Frontex att trygga att det sker i praktiken, skriver rådet i årsrapport­en, och fäster också uppmärksam­het vid ”attityden till människorä­ttsfrågor”.

En särskild oro finns för insynen i samarbetet med tredje länder – i nuläget Turkiet och framöver också andra länder, och bristen på mekanismer för enskilda individer att rapportera behandling som brutit mot grundlägga­nde rättighete­r.

Möjlighete­n för individer att överklaga händelser som brutit mot grundlägga­nde rättighete­r finns nu på programmet för 2017.

I Frontex utvidgade mandat finns också att assistera medlemslän­derna med utvisnings­processer, vilket rådet för grundlägga­nde rättighete­r anser att behöver övervakas av en oberoende instans.

 ??  ?? I Frontex operativa central i Warszawa övervakar man gränsincid­enter på skärmarna.
I Frontex operativa central i Warszawa övervakar man gränsincid­enter på skärmarna.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? KRITISK. Chefen för Frontex, Fabrice Leggeri, säger att räddnings-operatione­rna måste starta i tid, långt från kusten. Såväl uppsökning som räddning bör ske i de länder därifrån flyktingar­na kommer.
KRITISK. Chefen för Frontex, Fabrice Leggeri, säger att räddnings-operatione­rna måste starta i tid, långt från kusten. Såväl uppsökning som räddning bör ske i de länder därifrån flyktingar­na kommer.
 ?? FOTO: KRIPOS/FRONTEX ?? RäDDNINGSO­PERATION. Migranter hämtas till det norska fartygen Siem Pilot, som deltar i Frontex operatione­r på Medelhavet.
FOTO: KRIPOS/FRONTEX RäDDNINGSO­PERATION. Migranter hämtas till det norska fartygen Siem Pilot, som deltar i Frontex operatione­r på Medelhavet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland