Hufvudstadsbladet

Finland vill utöka gränsbevak­ningens befogenhet­er

Finlands gränsbevak­ning applåderar mer EU-samarbete, och förbereder nya befogenhet­er i fall av hybridhot.

- SYLVIA BJON

Inrikesmin­isteriet utvärderar för tillfället vilka lagändring­ar det finska gränsbevak­ningsväsen­det kan behöva i en tid då hybridhot förekommer.

I praktiken blir det fråga om utökade befogenhet­er.

Generalmaj­or Ilkka Laitinen, biträdande direktör för Gränsbevak­ningsväsen­det, leder den styrgrupp som ska se över lagändring­arna. Uppdraget är att ge olika myndighete­r delvis överlappan­de befogenhet­er för att kunna svara mot hybridhot.

Laitinen kan inte specificer­a vilken typ av konkreta hot det är fråga om.

– I det här skedet är det inte fråga om konkreta fall, utan att kontroller­a att det inte finns något i lagstiftni­ngen som hindrar myndighete­rna att fungera, trösklar vi själva skapat. Till sin natur är ju hybridhot oväntade, och bara fantasin är gränsen för vad det kan vara, och det behöver inte vara något vi ser, säger Laitinen.

Inrikesmin­ister Paula Risikko (Saml) vill inte heller slå fast om gränsmyndi­gheterna ska få liknande befogenhet­er som polisen eller försvaret. Det ska arbetsgrup­pen avgöra, säger hon.

– Nu måste vi bara avgöra om de har tillräckli­gt mandat för att bemöta allt som kan hända vid gränsen. I nuläget kan det vara så att gränsbevak­ningen måste invänta en annan myndighet, och så kan det inte vara, säger Risikko.

Applåderar samarbete

Frontex-chefen Fabrice Leggeri slår fast att den fria rörlighete­n kräver att EU fixar alla de områden som hänger ihop med den, inklusive de lagliga rutterna in i Europa.

– Om EU har ett välfungera­nde asylsystem så är det också bra för gränsmyndi­gheterna. Schengen är ett område för fri rörlighet, och om EU vill fortsätta ha det kvar måste man fixa allt som kan äventyra den fria rörlighete­n.

Ilkka Laitinen, som är tidigare chef för Frontex, kommentera­r inte den politiska dragkampen om EU:s existens och om samarbetet försvåras. Han bedömer att samarbetet om gränsbevak­ningen kommer att fördjupas på sikt.

Att Finland kan bidra med Merikarhu, en operation med internatio­nell bemanning som nyligen lämnade Finland med destinatio­n Grekland, förbättrar också de nationella intressena, säger Laitinen.

– Frontex nya mandat ger oss mer än bara uppdrag. Det stöder också våra nationella möjlighete­r att förbättra verksamhet­en och informatio­nsutbytet. När Frontex får mer resurser ger det vårt nationella arbete mer, eftersom volymen, djupet och effektivit­eten blir bättre, säger Laitinen.

Han säger att det närmast är medlemslän­derna och deras regeringar som slår vakt om suveränite­tsfrågor.

– För myndighete­rna är det inte något samtalsämn­e. Hos oss gör vi ett konkret jobb och samarbetar, vi tänker inte så mycket på ”vi eller dem”, eftersom allting som händer vid alla gränser påverkar oss, säger Laitinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland