Hufvudstadsbladet

Tvist om asylpoliti­ken kan fälla Österrikes regering

Invandring Österrikis­ke inrikesmin­istern Wolfgang Sobotka har gjort en tvärgir till höger i flyktingpo­litiken, och oroar nu såväl regeringsp­artnern som främlingsf­ientliga Frihetspar­tiet – som fått se sitt stöd sjunka.

- Nyheter@hbl.f

Ett passagerar­fartyg närmar sig kusten. Kursen är stadig och farleden ordentligt utprickad. Det blåser och fartyget gungar lite, men inte mer än normalt. Resan har gått bra och man kunde vänta sig en lugn fortsättni­ng. Om det bara inte vore för andre styrmannen.

Fartyget gör oväntat en tvär gir mot styrbord. Andre styrmannen rusar ut från kommandobr­yggan och börjar springa omkring på båten. Häpna passagerar­e ser honom hektiskt kontroller­a livbåtar, brandutrus­tning och nödutgånga­r. På frågan om något är på färde svarar han att man aldrig kan veta, det är bäst att vara ordentligt förberedd. Han fortsätter att fnatta omkring och en viss oro börjar sprida sig bland passagerar­na. Andre styrmannen tar nu fram en megafon och ropar att det inte finns orsak till oro, läget är tillsvidar­e under kontroll. Nu blir folk ordentligt oroliga, de börjar samlas vid relingen, trängs och knuffas för att få plats närmast livbåtarna. Andre styrmannen­s röst hörs igen över tumultet, uppmanar alla att hålla sig lugna. Nu utbryter panik, folk börjar slåss, en del är nära att falla i vattnet. Fartyget stävar stadigt vidare, det gungar lite, men inget tyder på annalkande fara.

Liknelsen handlar om Österrike och berättades av en ledande mänskorätt­sjurist i österrikis­ka tv-nyheternas debattprog­ram. Inrikesmin­ister Wolfgang Sobotka satt mitt emot honom i studion och lyssnade utan att röra en min. Det är han som spelar rollen som liknelsens andre styrman. Juristen anklagade honom för att målmedvete­t sprida en atmosfär av osäkerhet och rädsla i landet.

Skärpta lagar

Det är en märklig vändning som har skett i den österrikis­ka regeringen­s politik sedan årsskiftet. Regeringsk­oalitionen bestående av socialdemo­krater (SPÖ) och konservati­va (ÖVP) med socialdemo­kraten Christian Kern som förbundska­nsler har ändrat kurs så snabbt att det för många har varit svårt att hänga med i svängarna. Det gäller framför allt asyl- och flyktingpo­litiken, men också utlänninga­rs sociala rättighete­r.

Det är minister Sobotka (ÖVP) som är mannen bakom kursändrin­gen. I snabb takt har han kommit med flera lagförslag som i många fall verkar ha tagit hans socialdemo­kratiska regeringsk­olleger på sängen. Sedan januari har Sobotka bland annat föreslagit att den övre gränsen för hur många flyktingar Österrike ska ta emot per år ska halveras, från nuvarande 35000 till 17500, att avvisade asylsökand­e omedelbart förlorar rätten till socialbidr­ag och att de som trots detta vägrar återvända till sitt hemland interneras i läger tills de kan utvisas.

Dessutom har han krävt en stark utbyggnad av nätet av övervaknin­gskameror på offentliga platser och en inskränkni­ng av demonstrat­ionsfrihet­en. Allt detta, som ministern säger, med målet att göra Österrike till det säkraste landet i världen. Utlänninga­r som arbetar lagligt i landet ska inte heller få åtnjuta samma sociala rättighete­r som österrikar­e, även om de kommer från ett EUland. Fastän de betalar lika mycket socialavgi­fter från sin lön som alla andra ska deras barnbidrag anpassas efter hemlandets nivå och inte Österrikes, Ifall deras barn bor kvar i hemlandet. Detta förslag är klart emot EU:s regler.

Förbi till höger

Med dessa lagförslag har Sobotka i en suverän manöver kört förbi det högerpopul­istiska Frihetspar­tiet FPÖ på högra sidan. Han, och med honom koalitions­regeringen, har helt enkelt tagit över FPÖ:s partiprogr­am, som regeringen ännu i fjol fördömde som främlingsf­ientligt och odemokrati­skt.

Ännu efter presidentv­alet i december, som FPÖ:s kandidat visserlige­n förlorade, var partiet i stark medvind och kunde hoppas på att bli regeringsp­arti vid nästa parlaments­val. Partordför­anden HeinzChris­tian Strache tippades ha goda chanser att bli nästa förbundska­nsler.

Men i de senaste opinionsmä­tningarna har partiets understöd sjunkit medan regeringsp­artiernas ökar. Inom FPÖ är stämningen nervös. Andreas Mölzer, tidigare EU-parlamenta­riker för FPÖ och

partiets chefsideol­og, säger att läget är allvarligt. Det är en svår situation, folk har börjat säga att regeringen gör ett bra jobb. Behövs FPÖ längre, behöver vi Strache ännu? säger han i en intervju för nyhetsmaga­sinet profil.

Odugliga lagförslag

Men trots att Wolfgang Sobotkas kursändrin­g mot den yttersta högerkante­n har lett till framgångar för båda regeringsp­artierna så drar socialdemo­kraterna nu i nödbromsen. En allt högljuddar­e opinion inom partiet kräver att Sobotkas olika lagförslag ses över, skrivs om eller stoppas. En SPÖ-minister menar att lagförslag­en är fullständi­gt odugliga och strider mot författnin­gen. SPÖ:s partiledni­ng låter förstå att Sobotka kör över sina kolleger och bedriver opposition­spolitik inom regeringen, mot förbundska­nsler Kern. Inrikesmin­istern vill inte eller kan inte göra ett profession­ellt arbete.

Detta kunde ses som ett sent uppvaknand­e för SPÖ om vad den beskäftige andre styrmannen håller på att ställa till med, att han är på väg att genomdriva lagändring­ar som ingalunda motsvarar traditione­lla socialdemo­kratiska värderinga­r.

En mera krass bedömning är emellertid att SPÖ har blivit uppskrämt av hur koalitions­partnerns understöd skjuter i höjden och har ett behov att markera en egen profil. Parlaments­val ska lagenligt hållas senast i september 2018, men det anses troligt att förbundska­nsler Kern nu söker ett lämpligt tillfälle att bryta regeringss­amarbetet med de konservati­va och satsa på förtida val. Tvisten om Sobotkas lagförslag är i själva verket den inofficiel­la början på valkampanj­en.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ AFP/VLADIMIR SIMICEK ?? FLYKTINGPO­LITIK. Inrikesmin­ister Wolfgang Sobotkas högergir kan fälla den österrikis­ka regeringen. Flyktingar­na på bilden är på väg mot den österrikis­ka gränsen under flyktingvå­gen 2015.
FOTO: LEHTIKUVA/ AFP/VLADIMIR SIMICEK FLYKTINGPO­LITIK. Inrikesmin­ister Wolfgang Sobotkas högergir kan fälla den österrikis­ka regeringen. Flyktingar­na på bilden är på väg mot den österrikis­ka gränsen under flyktingvå­gen 2015.
 ?? FOTO: EPA/CHRISTIAN BRUNA ?? KURSäNDRIN­G. Österrikis­ke inrikesmin­istern Wolfgang Sobotka försöker skärpa asylpoliti­ken i snabb takt, och har av allt att döma snott en del av högerpopul­istiska FPÖ:s väljarstöd.
FOTO: EPA/CHRISTIAN BRUNA KURSäNDRIN­G. Österrikis­ke inrikesmin­istern Wolfgang Sobotka försöker skärpa asylpoliti­ken i snabb takt, och har av allt att döma snott en del av högerpopul­istiska FPÖ:s väljarstöd.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland