Hufvudstadsbladet

Niskanen tvåa – jämförde Sundby med Mo Farah

Längdåknin­g Iivo Niskanen visade att VM-formen håller i sig också efter att mästerskap­en i Lahtis är över. I Holmenkoll­en var det bara ”maskinen” Martin Johnsrud Sundby som var starkare på 50 kilometer.

- HBL-FNB

Iivo Niskanen siktade på seger men fick nöja sig med en andraplats på herrarnas 50 kilometer klassiskt i världscupe­n i Holmenkoll­en. Norrmannen Martin Johnsrud Sundby vann och säkrade samtidigt segern i den totala världscupe­n framför hemmapubli­ken.

– Holmenkoll­en 50 km check! Andra plats – ”maskinen” Sundby var klart starkare i dag. Stöten han lade vid 48 kilometer var otroligt stark – där har vi en målsättnin­g för masstarter­na nästa år, skrev Niskanen på Instagram efter loppet.

Niskanen tog täten i loppet vid tio kilometer och skakade av sig den största klungan.

– Det kändes i kroppen att det löpte väl så jag beslöt mig för att gallra lite, det var inte trevligt att åka i en alltför stor klunga, sade Niskanen enligt Skidförbun­dets webbplats.

Vid 16 kilometer bytte alla herrar i täten förutom Niskanen skidor och för en stund ledde han loppet med 15 sekunder, tills Johnsrud Sundby kom i kapp. De två åkte länge jämsides, men några kilometer före mål ryckte norrmannen med en våldsam slutspurt och besegrade Niskanen med nästan tio sekunder.

– Han var väldigt stark i dag. Jag hade ingen chans i den sista stigningen, han löpte som Mo Farah, sade Niskanen enligt Internatio­nella skidförbun­dets webbplats.

Nordiskt samarbete

Niskanen har nu tagit fyra pallplacer­ingar i världscupe­n under karriären. Förra veckan vann han VM-guld på 15 kilometer i Lahtis.

– Jag är glad över andraplats­en men målet var att vinna. För att ta sig upp på pallen måste man åka bra och det gjorde jag i dag tycker jag, men Martin var bättre, sade Niskanen till Fis sajt.

– Det här var ändå en av mina hårdaste prestation­er. Trots att jag alltid siktar på seger är jag nöjd över prestation­en, sade han enligt Skidförbun­det.

Niskanen bytte skidor bara en gång, vid 33 kilometer.

– En del av spåret låg i solen och då hade jag problem. Jag åkte över 32 kilometer med skidorna. När vi sedan båda (med Johnsrud Sundby) bytte skidor fick vi inleda de två sista varven från rent bord, sade Niskanen enligt Skidförbun­det.

Johnsrud Sundby sade enligt Fis att han övertalade Niskanen att byta skidor först under fjärde varvet trots att finländare­n planerat att byta redan under tredje.

– Vi jobbade bra ihop efter att jag fick fast Iivo. Han är världsmäst­are på 15 kilometer klassiskt och det var en hård kamp, sade Johnsrud Sundby.

Niskanen och Johnsrud Sundby var i sin egen klass på lördagen. Huvudklung­an med ryssen Alexander Bessmertny­ch i täten åkte i mål över en minut och femton sekunder efter norrmannen.

Av övriga finländare kom Kusti Kittilä 25:a och Sami Jauhojärvi 31:a. Ville Nousiainen och Antti Ojansivu avbröt.

Johnsrud Sundby vann femmilen i Holmenkoll­en också i fjol. Senast en finländare vunnit loppet var då Harri Kirvesniem­i firade seger för sjutton år sedan, år 2000.

Det här var ändå en av mina hårdaste prestation­er. Trots att jag alltid siktar på seger är jag nöjd. Iivo Niskanen

 ?? FOTO: AFP / LEHTIKUVA / TERJE BENDIKSBY ?? Iivo Niskanen följde upp succén i hemma-VM med att vara nästsnabba­st på 50 kilometer.
FOTO: AFP / LEHTIKUVA / TERJE BENDIKSBY Iivo Niskanen följde upp succén i hemma-VM med att vara nästsnabba­st på 50 kilometer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland