Hufvudstadsbladet

Finländarn­a långt från täten

Det blev ingen finländsk fest på hemmaplan då både Kaisa Mäkäräinen och Mari Laukkanen fick nöja sig med blygsamma placeringa­r.

- HBL-FNB

SKIDSKYTTE Den som påstår att finländska sportfanta­ster bara är ute efter framgångar skulle ha fått revidera sin uppfattnin­g i Kontiolax i går. Omkring 13 000 personer hejade på Mari Laukkanen och Kaisa Mäkäräinen då världscupe­n fortsatte på lördagen – trots att ingendera hade några chanser att ta tätplaceri­ngar i jaktstarte­n.

Laukkanen kom 25:a med fem bommar och Kaisa Mäkäräinen 31:a med fyra. Efter fredagens sprint fick Laukkanen bege sig ut i spåret som 19:e dam, Mäkäräinen som misslyckad­es gravt i sprinten som 49:e.

– Publiken levde med fint ända till slutet, det måste man lyfta på hatten för. Själv hade jag nog varit lite mer kritisk om jag tittat på, berömde Laukkanen publiken och kritiserad­e samtidigt sig själv.

Förkylda Mäkäräinen var ännu på fredagen osäker på huruvida hon över huvud taget ska starta i går.

– Här ville jag ställa mig på startlinje­n. Stämningen var väldigt fin, sade Mäkäräinen.

Tyskan Laura Dahlmeier vann jaktstarte­n före fransyskan Marie Dorin Habert och italienska­n Lisa Vittozzi.

Mäkäräinen beslöt sig för att tävla då hon på lördagsmor­gonen enligt egen utsago inte längre behövde ”en halv hushållspa­ppersrulle för att snyta sig”.

Ändå var hon den snabbaste damen i spåret. Skyttet gick sämre och serien från fyra skjutstati­oner blev 2+1+1+0 bommar.

– Då skjutställ­ningen ändrades började det gå bättre mot slutet av tävlingen. Jag vet inte vad som hände i liggande skyttet. Vinden var inte krånglig men något konstigt hände med alla bommar.

Laukkanen bommade bara ett skott i liggande och var redan på väg mot en placering bland de tio främsta. Tre bommar i första stående skyttet förstörde ändå tävlingen.

– I skyttet försökte jag attackera med en viss rytm, och då jag en gång kastat mig in i det förstod jag inte att det var för sent, förklarade Laukkanen, som i skidspåret var tredje snabbaste dam.

 ?? FOTO: /LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ?? BäSTA FINLäNDARE. Mari Laukkanen slutade på 25:e plats på hemmaplan.
FOTO: /LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA BäSTA FINLäNDARE. Mari Laukkanen slutade på 25:e plats på hemmaplan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland