Hufvudstadsbladet

Hjärtskära­nde öde för Akilles – igen

För andra året i rad avslutade Borgå Akilles bandysäson­gen med en snöplig finalförlu­st. Den första hemmaförlu­sten på över två år kom vid det värsta möjliga tillfället.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

BANDY Borgå Akilles vann grundserie­n i stor stil och marscherad­e hela vägen till final med säkra tag. Framför allt på hemmaplan var Akilles oslagbart: inför finalen hade man inte förlorat i Borgå på 26 raka matcher och den senaste hemmaförlu­sten kom i februari 2015.

Men då det verkligen gällde kollapsade favoritern­a. Akilles landslagsi­kon Sami Laakkonen ledde laget till en pauslednin­g med 3–1 och allt tydde på en alla tiders fest i Borgå och på att en 32 år lång guldtorka äntligen skulle ta slut.

I andra halvan tystade ändå Veiterä ner hemmapubli­ken. På 45 minuter satte gästerna fyra fullträffa­r och Akilles gulddröm gick igen i kras.

– En fruktansvä­rd besvikelse framför en jättebra hemmapubli­k. Den första halvleken var bra och motståndar­en fick knappast ett endaste målläge. Det var två fullständi­gt annorlunda halvlekar, vi fick inget till stånd i andra. I paus kändes det som om det skulle vara vår match. Men Veiterä kom med i matchen och vi tappade vårt spel, säger Akilles Petteri Lampinen som andra säsongen i rad fick lämna isen med en silvermeda­lj runt halsen.

Över 3 600 åskådare såg finalen på plats och det rådde en riktig karnevalst­ämning. Efter nittio minuters spel var det dock bara de några hundra Veiteräfan­sen som stod för jublet.

– Det var ett väldigt fint evenemang, men just nu känner man bara besvikelse. Vi gjorde nog vårt yttersta men inte heller i år fick vi guldet, säger Lampinen nedstämt.

Akillesträ­naren Tomi Gröhn hade heller inte någon förklaring varför laget kollapsade.

– Det är svårt att säga. Kanske det klarnar sedan när man ser matchen på video i något skede. Veiterä försvarade väldigt bra i andra halvlek. Svårt att ge någon djupare analys just nu, säger Gröhn tyst.

Trots att Akilles guldtorka fortsätter, brast åtminstone en lång ökenvandri­ng. Veiteräs senaste FM-guld kom nämligen 1980.

Just nu känner man bara besvikelse. Vi gjorde nog vårt yttersta men inte heller i år fick vi guldet.

 ?? Foto: MArtti kAinuLAine­n ?? veIteRÄ JublaR. Villmanstr­andklubben Veiterä är finska mästare – Borgå Akilles får nöja sig med silver för andra
året i rad.
Foto: MArtti kAinuLAine­n veIteRÄ JublaR. Villmanstr­andklubben Veiterä är finska mästare – Borgå Akilles får nöja sig med silver för andra året i rad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland