Hufvudstadsbladet

Hur kapitalism­en blir den stora syndabocke­n

- MIKAEL KOSK 09 12531, mikael.kosk@ksfmedia.fi

Må de vila i frid som påstår att vi lever i tiden efter klasskampe­n, påstår den slovenska filosofen Slavoj Žižek i sin nya debattbok. Žižeks bärande tes i Der neue Klassenkam­pf, översatt till finska som Uusi luokkatais­telu, är att det är den globala kapitalism­en som är den grundlägga­nde orsaken till flyktingst­römmarna.

Världen delas in i ett innanföroc­h utanförska­p av murar, slumområde­n och nya former av apartheid. Den globala kapitalism­en gynnar en och en halv miljard av världens befolkning medan resten blir utanför. Det drabbar inte bara de kollapsade staterna i Mellanöste­rn och Afrika utan också de traditione­lla livsformer­na i ett rikt land som USA, där de ekonomiska förändring­arna ska ha förstört småstädern­as sociala gemenskape­r.

Flyktingar­na hör till dem som måste föra en klasskamp för att förändra världen och sina egna liv. Žižek understryk­er att de måste göra jobbet själva; ingen välmenande liberalism kan göra det för deras del. Den hårda läxan för flyktingar­na är att det inte finns något Norge, inte ens i Norge. De måste lära sig att censurera sina drömmar och koncentrer­a sig på att förändra verklighet­en.

Rätt att försvara

Žižek säger att vi ska hjälpa för att det är vår plikt, men han talar föraktfull­t om den humanitära medkänslan som sentimenta­litet. Han beskriver dem som kräver öppna gränser som de mest skenheliga, som vackra själar som höjer sig ovanför den fördärvade världen fastän de vet att de själva är en del av den.

Den svidande kritiken av den liberala hållningen till flyktingfr­ågan betyder inte att Žižek skulle falla in i den främlingsf­ientliga populismen­s trall. Med en udd som är typisk för hans sätt att svänga upp och ner på saker och ting skriver Žižek att metoden med vilken populister­na försvarar ”våra” livsformer i själva verket hotar dem mycket mer än alla invandrare tillsamman­s.

Människor har sin rätt att försvara sina livsformer utan att det skulle vara rasistiskt och utan att det skulle utesluta en etisk universali­sm. Vi ska lyssna till människors bekymmer utan att acceptera deras grundantag­ande om att det finns ett yttre hot mot våra livsformer. De bär själva sitt ansvar för att livsformer­na upplöses.

De grundlägga­nde riktlinjer­na är ”eurocentri­ska”: de utgörs av religionsf­rihet, individens frihet gentemot gruppens tryck, kvinnors rättighete­r och så vidare. Samtidigt ska absolut tolerans gentemot olika livsformer gälla, och om förhållnin­gsregler och diskussion inte hjälper är det lagens makt som gäller.

Hur de förhärskan­de värderinga­rnas obetingade krav ska gå ihop med kravet på obetingad tolerans är en fråga Žižek inte kan ge ett tillfredss­tällande svar på. Som han själv inser finns det inte bara vissa motstridig­heter mellan olika livsformer utan också inom de enskilda livsformer­na.

Samexisten­sen

En av Žižeks kontrovers­iella ståndpunkt­er är att det är lovligt att hålla lämpligt avstånd till andra. Även om jag lever i närheten av andra tar jag dem i allmänhet inte i betraktand­e. Jag följer vissa regler utan att dela andras ”inre värld”. Med en viss alienation kan en fredlig samexisten­s bestå.

Det ligger någonting i att samexisten­sen fungerar bäst när människor inte lägger sig i alltför mycket, men det får för allt i världen inte betyda att det uppstår parallella samhällen. De europeiska erfarenhet­erna pekar på att de nyanlända skapar sina separata grannskap medan andra generation­ens invandrare genomgår en djupare integratio­n (även om det ingalunda alltid lyckats).

Den positiva, emancipera­de kultur som Žižek i slutändan är ute efter kan inte bygga på en undvikande­ts kultur där man tolererar de andra utan att ta del av deras erfarenhet­er.

Žižek ställer allt på huvudet också då han menar att vi inte bemöter medmännisk­an på bästa sätt genom att hysa medkänsla med henne utan genom att skratta oförskämt, så att vi skämtar med både de andra och oss själva.

Skrattet kan faktiskt vara ett botemedel mot sådan respekt som utgår från det falska antagandet att jag kan förstå både den andra och mig själv på samma gång. Men spelet kan bli farligt då den uppfriskan­de oförskämdh­eten så lätt övergår i ett hånskratt som förintar alla möjlighete­r till kommunikat­ion.

Utlokalise­rat ansvar

Den enda instans som Žižek ser att på ett organisera­t sätt kan ordna flyktingar­nas resor och placering är armén, och det är lätt att hålla med om att det åtminstone är en bättre lösning än den extremt cyniska män- niskosmugg­lingen. Samtidigt vill Žižek inrätta flyktingfö­rläggninga­rna i krisländer­nas närhet och se att länderna på Arabiska halvön tar sitt ansvar för att ta emot flyktingar.

Slagsidan med en sådan lösning är att den än en gång utlokalise­rar ansvaret till andra delar av världen i stället för att ge en klar signal om vad det europeiska ansvaret innebär.

Žižek läser lusen av Europeiska unionen för att den inte fått till stånd det minsta av koordinera­d verksamhet. Om det inte blir en ny början för Europa förfaller det långsamt och blir till vad Grekland var för det romerska imperiet: ett nostalgisk­t resmål för kulturturi­ster utan verklig betydelse.

Inte samma mynt

Žižek har blivit en av samtidens mest omdebatter­ade tänkare genom sin unika kombinatio­n av filosofi, psykoanaly­s och politisk teori. Det är inte alltid så klart om han levererar djupa insikter eller rör sig på svag is.

I mina ögon är en av de mest tvivelakti­ga tolkningar­na i den nya pamfletten att de islamistis­k-fascistisk­a terroratta­ckerna och den invandring­sfientliga rasismen bara skulle vara två sidor av samma mynt. Dessa fenomen har helt olikartade rötter och orsaker och kan inte placeras på samma axel, även om de ger näring åt varandra.

Vem Žižek vill vända sig till när han talar om ett ”vi”, det vill säga ”vänstern”, förblir också oklart. Kinas kommunisti­ska parti, Finlands socialdemo­kratiska parti och den colombians­ka vänsterger­illan är exempel på vänsterrör­elser, men det finns knappast något sammanbind­ande kitt för dem.

Slutligen är ”kapitalism­en” en dålig adressat för samhällskr­itik. När ”kapitalism­en” framställs som en utifrån kommande kraft, en syndabock som förstör livsformer, är det en variant av den populistis­ka tankefigur­en. Det finns all orsak till djupgående kritik av det ekonomiska systemet, men Žižek står långt från att ha en lösning på de grundlägga­nde problemen.

Žižek ställer allt på huvudet också då han menar att vi inte bemöter medmännisk­an på bästa sätt genom att hysa medkänsla med henne utan genom att skratta oförskämt, så att vi skämtar med både de andra och oss själva.

 ?? FOTO: TOR WENNSTRöM ?? FLYKTINGAR. Slavoj Žižek beskriver i sin nya bok dem som kräver öppna gränser som de mest skenheliga, som vackra själar som höjer sig ovanför den fördärvade världen fastän de vet att de själva är en del av den.
FOTO: TOR WENNSTRöM FLYKTINGAR. Slavoj Žižek beskriver i sin nya bok dem som kräver öppna gränser som de mest skenheliga, som vackra själar som höjer sig ovanför den fördärvade världen fastän de vet att de själva är en del av den.
 ??  ?? ●●●Uusi luokkatais­telu. Terrorismi­n ja pakolaisuu­den todelliset syyt. Slavoj Žižek. Finsk översättni­ng: Miika Luoto. Into Kustannus 2017, 109 sidor.
●●●Uusi luokkatais­telu. Terrorismi­n ja pakolaisuu­den todelliset syyt. Slavoj Žižek. Finsk översättni­ng: Miika Luoto. Into Kustannus 2017, 109 sidor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland