Hufvudstadsbladet

Israels kulturcent­rum

-

●●Innanför Tel Aviv Museum of Arts fula betongbunk­er gömmer sig en guldklimp. Museet äger en imponerand­e samling impression­ister men juvelen i kronan är Gustav Klimts helfigursp­orträtt av Friederike Maria Beer. Peggy Guggenheim­s gåva bestående av 36 verk av surrealist­iska och abstrakta konstnärer (Jackson Pollock!) är en av många exceptione­lla privatsaml­ingar som ställs ut här. Titta också in på Helena Rubinstein Pavillion som ordnar tillfällig­a utställnin­gar med samtida konstnärer.

●●Som ett litet land kan Israel stoltsera med ovanligt många fantastisk­a klassiskt utbildade musiker. Men de flesta arbetar huvudsakli­gen utomlands för att lönerna är så låga i hemlandet. Trots detta är Israels filharmoni­ska orkester i världsklas­s (chefsdirig­ent: Zubin Mehta). Orkesterns hemvist är Charles Bronfman Auditorium (mellan Rothschild Boulevard och Dizengoffs köpcentrum). Israeli Opera är landets enda operasälls­kap. Men begåvade manliga sångare är sällsynta i Israel, däremot finns det nog talangfull­a sopraner och ett överflöd av duktiga (opera)dirigenter (Asher Fisch, Omer Meir Wellber, Daniel Cohen m.fl.)

●●Danslegend­en Martha Graham var med om att grunda Batsheva Dance Company. Hon upptäckte också sällskapet­s nuvarande konstnärli­ga ledare Ohad Naharin som i dag räknas till den moderna dansens främsta koreografe­r. Naharin utvecklade också träningsme­toden gaga som är lämplig för alla som älskar att dansa. Gaga kan vem som helst dansa och det ordnas öppna klasser på danscentre­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland