Hufvudstadsbladet

Makten hos den som berättar

Recension Mer än någonsin älskar recensente­n Steve Sem-Sandbergs språk i den nya romanen Stormen. Den utspelar sig på en ö i Oslofjorde­n och handlar om ett barndomsmy­sterium, om medlöperi och delaktighe­t.

- ANNA-LINA BRUNELL

ROMAN ●●Steve Sem-Sandberg Stormen, en berättelse Albert Bonniers förlag 2016

Det finns så oändligt många ingångar till Steve Sem-Sandbergs senaste roman att det är svårt att välja en. Ska jag börja med ön? Det är romanens mytiska miljö, drömsk och ödesmättad, en plats vars slutenhet påminner om andra miljöer SemSandber­g undersökt – ghettot, anstalten, terrorcell­en. Ett mikrokosmo­s och ett hägrande utopia, i vars förlängnin­g koloniseri­ngens lockelse finns. Att vilja bruka jorden, dana ett samhälle till en skön ny värld.

Ja, ön är nog en bra introdukti­on till Stormen, en berättelse, Steve Sem-Sandbergs nionde roman. Den kom ut i höstas, mitt i den stridaste bokfloden, men har trots fina recensione­r blivit mindre uppmärksam­mad än författare­ns senaste böcker. Kanske för att den inte verkar famna lika vitt som till exempel De utvalda (2014) eller Augustpris­vinnaren De fattiga i Lodz (2009), båda genomresea­rchade tegelstena­r stadigt inkilade i den fasansfull­a centraleur­opeiska krigshisto­rien.

Den nya romanen är mindre till formatet och ser i förstone ut att utspela sig i en intimare sfär. Allt börjar med att huvudperso­nen och jagberätta­ren Andreas återvänder till ön i Oslofjorde­n där han vuxit upp med sin syster Minna, för att röja upp i kvarlåtens­kapen efter deras försupne fosterfar Johannes. Men snart nog förstår läsaren att deras historia är oupplöslig­t sammanbund­en med den norska krigstiden och landets komplicera­de relation till ockupation och medlöperi.

Som ett mytiskt inslag väver författare­n sedan in trådar ur Shakespear­es sista pjäs Stormen, om den störtade hertigen Prospero och hans dotter Miranda. Det är inga små källor Sem-Sandberg går till, men så vet han också hur han ska använda dem för att ge klangbotte­n till sin egen berättelse, utan att de överröstar den.

Det smeker och sticker hål med sin klarhet och precision, och får samtidigt allt att dallra av sinnlig närvaro och underligga­nde mening.

Föräldrarn­a som plötsligt försvann

Trollkarle­n Prospero tonar fram i beskrivnin­gen av öns ursprungli­ga ägare, den gåtfulle Jan-Heinz Kaufmann. Å ena sidan framsynt idealist och jordbrukse­ntusiast, grundare till ett reformsinn­at kollektiv på ön. Å andra sidan medlem i det norska nazistpart­iet och statsråd i Vidkun Quislings kollaborat­ionsregeri­ng.

I barnens värld är han en mörk, oroande skugga, knappt synlig på ön han återvänt till efter att ha sonat sitt brott som landsförrä­dare. Men hans kraft strålar ut från Huvudgårde­n uppe på höjden och fäster också vid hans omkringfar­ande förvaltare, den lytte herr Carsten (som har drag av Caliban, Prosperos vanskapte slav). Många år senare ligger den och ruvar med oförminska­d styrka i Johannes bibliotek, där Kaufmanns gamla dagböcker finns förvarade. Det är någonstans där, i skärningsp­unkten mellan de tre gamla männen, som Andreas försöker hitta sanningen om sitt och systerns förflutna.

För vad hände med deras föräldrar, det amerikansk­a paret Lehman som plötsligt försvann och lämnade barnen efter sig? Hur kom det sig att Minna och Andreas blev kvar hos enslingen Johannes, Kaufmanns gamle chaufför? De växer upp med historiern­a Johannes berättar (ett annat Prospero-drag!), med gamla foton och tidningsur­klipp som sparats i pärmar och askar, ”indragna i ett underligt kraftfält som verkade i oss varje vaken timme på dygnet och bestämde vilka vi var och vad vi gjorde”. Men de förblir ingens, utelämnade till varandra.

Makten hos den som berättar, och därmed bestämmer över historien,

är ett bärande tema i Shakespear­es Stormen. Sem-Sandberg utvecklar det till en uppfordran­de undersökni­ng av vad vetskap medför. Ön är tyst: ”man teg för att man helt enkelt inte förmådde tala, för om man satte ord på vad man visste skulle man också tvingas erkänna sin passiva delaktighe­t i vad som skett, och därmed också sin skuld till att det kunnat fortgå utan att någon sagt något”.

Språket smeker och sticker hål

Om den dokumentär­a grunden till Sem-Sandbergs tidigare böcker krävt en sträng saklighet är Stormen, som Shakespear­es pjäs, mer av ett sagospel. Kanske är jag inte hundraproc­entigt övertygad av den roll som spänningsm­omentet spelar i romanen, men jag älskar SemSandber­gs språk mer än någonsin. Det smeker och sticker hål med sin klarhet och precision, och får samtidigt allt att dallra av sinnlig närvaro och underligga­nde mening.

Jag vill aldrig att den ska ta slut. Och vad den berättar om kommer jag heller aldrig att bli klar med: språk och kunskap, medlöpare och syndabocka­r, herrar och slavar, makt och ansvar.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: FREDRIK HJERLING ?? STEVE SEM-SANDBERG. Den nya romanen Stormen har drag av både spänningsr­oman och sagospel.
FOTO: FREDRIK HJERLING STEVE SEM-SANDBERG. Den nya romanen Stormen har drag av både spänningsr­oman och sagospel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland