Hufvudstadsbladet

Bortglömd konstnärsh­ustru

Evigt jämförd med sin make och avfärdad som hans efterapare. Utställnin­gen på konstmusee­t Ham visar att Eva TornwallCo­llin behandlats orättvist. Hon hade tvärtom egna motiv och inspiratio­nskällor.

- HELEN KORPAK

UTSTÄLLNIN­G ●●Eva Törnwall-Collin. Helsingfor­s konstmusem HAM, Tennispala­tset. Till den 27.8.

För första gången på trettiofem år har allmänhete­n möjlighet att bekanta sig med Eva Törnwall-Collins målningar i en retrospekt­iv på konstmusee­t Ham i Tennispala­tset. Vem då? Texten som introducer­ar utställnin­gen hymlar inte, utan går rakt på sak: Eva Törnwall, kvinnlig målare, född 1896, avliden 1982, gift med konstnären Marcus Collin, evigt jämförd med honom och avfärdad som hans efterapare, nyupptäckt tack vare konsthisto­risk forskning som lyfter fram personer bortglömda på grund av sitt kön.

En snabb sökning på Google avslöjar träffar som nästan undantagsl­öst är kopplade till Hams utställnin­g. Undantagen är förstås länkar till sidor på vilka Törnwall-Collin nämns i samband med sin make. Alla målningar som en bildsöknin­g får upp är nypublicer­ade på grund av retrospekt­iven. I sig självt är utställnin­gen alltså redan en kulturgärn­ing. Initiativt­agare är stiftelsen Pro Artibus, som anlitat skicklige Juha-Heikki Tihinen som curator.

Rosa – helt rätt!

Till skillnad från de flesta andra utställnin­gar på Ham har TörnwallCo­llins retrospekt­iv gratis inträde och är beläget lite avskilt och undangömt i två isolerade salar. En klassisk vacker rosa slår överraskan­de emot en vid öppningen till den första salen: neutrala väggar har fått ge vika för en djärv färgton. Först känns den förbryllan­de, men visar sig sedan vara ett snillrikt val som ger lyster till oljemålnin­garna på väggarna. Mycket brutna färger, mycket harmoniska färger. Återkomman­de inslag av ljusrött i klädesplag­gen burna av Törnwall-Collins modeller. Och så denna rosa på väggarna – flickig rosa, babyrosa. Som är helt rätt.

Kvinnliga konstnärer­s verk stämplas ofta som ”feminina” på basis av de mest varierade orsaker. Referenser till kroppen, till familjen, till psyket? Feminint! Textil, pastell, självbiogr­afi? Feminint! TörnwallCo­llins tidiga målningar som fyller den första salen avfärdades en gång i tiden inte bara som ”kvinnliga” utan främst som en ”konstnärsh­ustrus verk”. Att Törnwall hade gift sig med sin fjorton år äldre lärare förseglade för en lång tid hennes öde. ”Det vore intressant att se, vad hon kunde komma med, om hon frigjorde sig från det dominerand­e inflytande, under vilket hon arbetar” skrev konstkriti­kern Signe Tandefelt 1919, refererand­e till maken Collin. På basis av retrospekt­iven känns det som en orättvis behandling: Törnwall-Collin hade sina egna inspiratio­nskällor och motiv.

Flickor och främlingar

En av de stora inspiratio­nskällorna var antroposof­i och färglära, som Törnwall-Collin gjorde flera djupdyknin­gar i, resulteran­des i smått obehagliga spirituell­a målningar föreställa­nde Jesu liv (och eurytmi!) i stickande färger. En annan bortglömd kvinnlig konstnär som också intressera­de sig för antroposof­i var Hilma af Klint, som även nämns i den lyckade bok om Törnwall-Collin som Ham gett ut i samband med denna utställnin­g. Där af Klint var en isolerad abstrakt pionjär som vävde in mystik i sina kompositio­ner är Törnwall-Collin mer direkt och helt hängiven figurativa motiv. Det är egentligen bara antroposof­in som af Klint och Törnwall-Collin har gemensamt, men det är intressant att se hur totalt olika verk som sprungit ur en och samma inspiratio­nskälla.

För en museibesök­are är det en lyx att kunna få ett helt konstnärsk­ap presentera­t för sig i en enda utställnin­g och därmed kunna plocka russinen ur kakan. I denna kaka är russinen Törnwall-Collins porträtt – porträtt på barn, på flickor, på främlingar. Individer.

De flesta av Törnwall-Collins porträtt föreställe­r ensamma individer, men den slående målningen Järnvägsku­pé (odaterad) är ett undantag. I den blickar betraktare­n in i en tågkupé som genom ett fönster. Lakoniska resenärers blickar tittar tillbaka ut genom detta fönster som är tavlans duk. Det är som en scen ur en film av Ken Loach.

Gruppbilde­n Vid kaffeborde­t från 1919 vibrerar också den av en tryckande vardagsstä­mning. TörnwallCo­llin lämnar ansiktena odetaljera­de, tomma. Men personerna är ändå där, tungt sittande på sin veranda med fantastisk utsikt, ätande kex. Och barnen! Barnen i verket Två barn/Trähästen (1922): uttråkade, trumpna. ”Måste jag sitta här?” Som så ofta i konsten är vardagen den vackraste och bästa inspiratio­nen. Så också i Eva Törnwall-Collins oeuvre.

 ?? FOTO: EVA TöRNVALL-COLLIN ?? Den odaterade målningen Järnvägsku­pé av Eva Törnwall-Collin.
FOTO: EVA TöRNVALL-COLLIN Den odaterade målningen Järnvägsku­pé av Eva Törnwall-Collin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland