Hufvudstadsbladet

Anglosaxis­ka röda trådar

- JAN GRANBERG jan.granberg@frilansksf.fi

Konsertrec­ension ●●Tapiola Sinfoniett­a Vl. och dir. Pekka Kuusisto, dir. Tomas Djupsjöbac­ka, tenor Topi Lehtipuu. Musik av Henry Prucell, William Byrd, Michael Tippet, Benjamin Britten, Nico Muhly och Owen Pallett. Esbo Kulturcent­rum 10.3. Det gick många spännande, tydliga och mindre tydliga röda trådar genom Tapiola Sinfoniett­as program i fredags. Till de uppenbara hör den anglosaxis­ka tråden genom seklen från engelsk renässans till nutid.

Inlednings­vis spelades två stycken av William Byrd och Michael Tippet utan uppehåll inramade av två fantasior av Henry Purcell, inklusive den påhittiga One Note-fantasin som är helt uppbyggd kring den ständigt klingande tonen C. Pekka Kuusisto dirigerade och spelade violin svängigt solistiskt och med andäktig dynamik och Sinfoniett­an var i bästa form.

Så följde Benjamin Brittens underbara Les Illuminati­ons med originell text av Rimbaud, som visserlige­n senare kallade hela sin poetiska produktion för diskvatten. Synd att vi inte fick ett stänk av texten i det tryckta programbla­det. Topi Lehti- puu är en härlig interpret av denna repertoar. Rösten och textningen är utsökt delikat och han presterade också läckert ironiseran­de tongångar tillsamman­s med Kuusistos violinstäm­ma.

Spännande mix

Efter pausen flyttade musiken in i vår tid och bjöd på musik som Pekka Kuusisto uruppfört för några år sedan. Nico Muhly (f. 1981) är en amerikansk tonsättare som rör sig ledigt mellan olika genrer. Trots varierande kritik för hans första opera Two Boys har Metropolit­an beställt en ny opera av honom, Marnie, för säsongen 2019–20.

Impossible Things som gav konserten sitt namn är en intressant hybrid, både sångcykel och violinkons­ert beställd av Britten Sinfonia och Tapiola Sinfoniett­a, återigen en röd tråd. Topi Lehtipuu serverar den engelska texten mycket poetiskt men med smärre hörbarhets­problem. Violinstäm­man är varierande och suggestiv med minimalist­iska tendenser.

Till sist kom mångsidige kanadensar­en Owen Palletts-Violinkons­ert dirigerad av Tomas Djupsjöbac­ka. Pallett som skrivit musiken för Pekka säger sig ha inspirerat­s av hans Bachtolkni­ngar. Violinkons­erten har formen av en barocksona­t men stämföring­en är modernt spännande och varierande. Helhetskla­ngen var rätt originell då några instrument stämts ned en kvarts ton.

Owen Pallett uppträdde länge under pseudonyme­n Final Fantasy, vilket kanske hade med det faktum att göra att han är gay liksom även åtminstone tre andra kompositör­er på programmet – ytterligar­e en röd tråd vid konserten. Frågan är om det hörs i musiken?

Publiken tog emot det minst sagt ovanligt sammanstäl­lda programmet med jubel. Och visst kom Pekka Kuusisto sedan med ett roligt extra nummer. Det blev en vals ur Owen Palletts Heartland, ett stycke som mest bestod av hum-pa-pa pizzicato på violin och suggestiv vissling(!).

 ?? VILHJáLMSS­ON
FOTO: KARL ?? HÄRLIG INTERPRET. Topi Lehtipuus röst är utsökt delikat och han presterade också läckert ironiseran­de tongångar tillsamman­s med Pekka Kuusistos violinstäm­ma.
VILHJáLMSS­ON FOTO: KARL HÄRLIG INTERPRET. Topi Lehtipuus röst är utsökt delikat och han presterade också läckert ironiseran­de tongångar tillsamman­s med Pekka Kuusistos violinstäm­ma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland