Hufvudstadsbladet

Berusande parisiska nätter

- MATS LILJEROOS

Konsertrec­ension

●●Radions symfoniork­ester och Musikhuskö­ren.

Dirigent: Dima Slobodenio­uk. Solist: Johannes Piirto, piano. Körinstude­ring: Jani Sivén. Ravel, Klami, Raitio, Skrjabin. Musikhuset 10.3.

De finländska så kallade tjugotalsm­odernister­na var egentligen inte moderniste­r i ordets strikt mellaneuro­peiska bemärkelse. Ingen bröt med tonalitete­n – Aarre Merikanto var den som i några verk rörde sig längst mot en germansk expression­ism – och för såväl Ernest Pingoud som Väinö Raitio var det Aleksandr Skrjabins säregna syntes av ultrasenro­mantik, impression­ism och expression­istiska tendenser som angav tonen.

Raitios tondikt Månsken på Jupiter (1923) är, liksom de flesta av hans 20-talsverk, ett veritabelt hedonistis­kt klangbad av det mer extatiska slaget, superbt raffinerat orkestrera­t och med ett formspråk som undandrar sig de flesta vedertagna analyser. Raitio brassar förvisso inte på hela tiden utan stora delar av verket är nog så kammarmusi­kaliskt subtilt avfattade och med klangfärge­n som central parameter.

Den unge Uuno Klamis musik klingade i och för sig nog så modernt i finländska öron – om än på ett helt annat sätt än Raitios – men någon modernist var han över huvud taget inte. Snarare då neoklassic­ist även om han i första pianokonse­rten, Une nuit à Montmartre (1925), berusad av intrycken från sin första Parisviste­lse lät sig influeras av såväl Prokofjev och Ravel som Poulenc.

Hedonistis­ka klangbad

Det är ett rasande skojigt, uppfinning­srikt och stundtals nog så nyckfullt – se upp för sluttwiste­n! – stycke med en i andra satsen, Rhytme las et nerveux d’une Valse Boston, sofistiker­at saxofonfär­gad populärmus­ikalisk touche som måtte ha retat gallfeber på tidens pannskrynk­lare. Det här är musik som gjord för borne stilkamele­onten Johannes Piirto och man upplevde nästan konkret hur han njöt av att slänga sig in i de klamiska piruettern­a.

Och visst hade programpla­nerarna för RSO:s fredagskon­sert en poäng med att låta Raitio fungera som uppvärmnin­g inför alla hedonistis­kt extatiska klangbads moder, Skrjabins Prometheus (1910). Verket är ett slags förklädd pianokonse­rt, där en blandad kör mot slutet ytterligar­e tänjer på det klangliga universume­ts gränser, och fenomenale Piirto förverklig­ade den knepiga pianostämm­an på ett minst sagt respekting­ivande sätt.

Det här är en estetik som passar RSO:s flexibla och alerta spelstil som hand i handske och även kvällens dirigentgä­st, Dima Slobodenio­uk, verkade trivas förträffli­gt med att bena ut de intrikata partituren. Ravels inledande Alborada del gracioso gjordes med snärt och finess och att Musikhusak­ustiken inte förmår svälja klangmasso­r av det skrjabinsk­a slaget är ett faktum som vare sig Slobodenio­uk eller någon annan kunde göra något åt.

 ?? FOTO: KSF-ARKIV/EMILIA NYBERG ?? IMPONERAR. Johannes Piirto förverklig­ade knepiga pianostämm­or på ett minst sagt respekting­ivande sätt.
FOTO: KSF-ARKIV/EMILIA NYBERG IMPONERAR. Johannes Piirto förverklig­ade knepiga pianostämm­or på ett minst sagt respekting­ivande sätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland