Hufvudstadsbladet

Nu ska Finlandsbi­lden putsas i Sverige

Nu ska Finlandsbi­lden slipas i Sverige. Kulturfond­en för Sverige och Finland kör i gång med en mediesatsn­ing i anslutning till Finlands självständ­ighetsjubi­leum för att ge svenskarna en mer nyanserad bild av Finland.

- HEIDI HAKALA / FNB-SPT

Från och med mars kan svenska journalist­er ansöka om pengar från fonden för att rapportera från Finland.

– Vi hoppas att stipendier­na kan ge nya perspektiv och öka intresset i svensk media för det finländska samhälls- och kulturlive­t. De kan bidra till reflektion­er kring likheter och olikheter länderna emellan, hur Sverige och Finland bemöter de utmaningar och möjlighete­r som länderna står inför, säger fondens chef i Stockholm Mats Wallenius.

Med satsningen ska bevakninge­n av Finland öka både i svensk print, radio, tv, webb och poddcaster. Att Finland i år firar hundra år ansågs vara en bra tidpunkt att köra i gång satsningen som planerats under en längre tid.

– De som i dag är verksamma inom medier i Sverige har inte samma självklara referensra­mar till Finland som äldre kolleger. Behovet av den här typen av stipendier har vuxit fram under årens lopp, säger Wallenius.

Pengar beviljas både för kortare reportager­esor, längre arbetsvist­elser, analyser och fördjupand­e reportage och riktar sig till både anställda och frilansand­e journalist­er.

Såg Sverige med nya ögon

När Jenny Sanner Roosqvist blev utsedd till Finlandsko­rresponden­t för Sveriges radio 2011 tänkte hon ”Nej, inte Finland!”. Inte av motvilja mot landet, utan för att det kändes för nära för att vara utomlands.

Den här inställnin­gen var det första hon fick revidera när hon kom till Finland.

– I Norden tror vi att vi är så likadana, men det är mycket som skiljer oss åt – oskrivna sociala spelregler, företagsku­ltur och hierarkier, säger Sanner Roosqvist som i dag är Agendachef vid Sveriges radio.

Hon blev snabbt förtjust i Finland. Vistelsen förändrade inte bara hennes bild av Finland, utan också av hemlandet Sverige, när hon såg landet ur finländarn­as ögon. Hon välkomnar Kulturfond­ens Finlandssa­tsning.

– Det är väldigt många här som är väldigt okunniga om Finland. Finlands självständ­ighet omnämns inte ens i de svenska skolböcker­na och man förstår fortfarand­e inte att svenskan kan vara ett modersmål i Finland, säger hon.

Många har inte besökt Finland

Under de senaste tio åren har mediebevak­ningen av Finland försämrats avsevärt. Det säger Bengt Lindroth som varit Finlandsko­rresponden­t i flera omgångar sedan sjuttiotal­et.

– Före kalla krigets slut var Finland en integrerad del av svensk säkerhetsp­olitik och kulturbeva­kning och det skrevs mycket om Finland. Sedan upphörde kalla kriget, Sverige gick med i EU och en ny generation unga som inte hade samma kontakt med Finland och krigsåren tog över på mediefälte­t, säger han.

– Om man i dag går ut på gatan i Sverige och frågar vad Finlands president heter så tror jag inte att så många kan svara på det, säger Lindroth.

Men det är inte bara bevakninge­n av Finland som har försämrats, utan bevakninge­n av Norden överlag. Nyhetsbaro­metern som görs vid Göteborgs universite­t visar att de nordiska nyheterna i svenska medier har minskat med ungefär trettio procent sedan början av nittiotale­t.

– Den här mätningen stämmer väl överens med min egen uppfattnin­g om hur det gått till på de mediehus där jag jobbat, såsom Bonnier och Expressen, säger han.

I sin arbetskret­s träffar han svenskar som bott i Stockholm hela sitt liv men aldrig besökt Finland, vilket han kallar ”förbluffan­de”. Själv är han en stor Finlandsvä­n och det som tilltalat honom mest är den kulturella egenheten.

– Det finns en egenart i kulturen och det egna språket, ett slags jävlaranam­ma som man är stolt över trots att man vet att ingen riktigt begriper sig på den.

Klyftan blir allt större

I dag är det rapporteri­ngen om Sannfinlän­darna, det svenska språket och flyktingpo­litiken som präglar Finlandsbi­lden i Sverige, säger Anders Eriksson, tidigare Finlandsko­rresponden­t för Sveriges radio.

– Det blir intressant att se om jubileumså­ret sätter sina spår på Finlandsbi­lden, till exempel den nya filmen om Tom of Finland. Kanske kommer folk om ett år att förknippa Finland med tolerans och vidsynthet?

Svenskarna­s kunskap om Finland har helt tydligt minskat, säger Eriksson. Det beror i hög grad på att mediebevak­ningen minskat och tidningshu­sen inte längre har råd att ha korrespond­enter i Finland, men också på att Finland inte är lika intressant geopolitis­kt i dag som under Sovjetunio­nens tid då Finland befann sig mittemella­n väst och öst.

– Det som jag tycker är tråkigt är att klyftan mellan vad svenskar vet om Finland och vad finländare vet om Sverige blivit allt större, säger han.

Han önskar att Finlandsbi­lden i Sverige i högre grad skulle präglas av de innovation­er och den uppfinning­srikedom, formgivnin­g och design som man är så bra på i Finland.

– I Finland vågar man ta ut svängarna lite mer än vad man gör i Sverige, och det här skulle jag hoppas att fler svenskar skulle förknippa Finland med, säger han.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA ?? VäLKOMNAR SATSNING. Väldigt många svenskar är okunniga om Finland, säger tidigare Finlandsko­rresponden­ten
Jenny Sanner Roosqvist.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA VäLKOMNAR SATSNING. Väldigt många svenskar är okunniga om Finland, säger tidigare Finlandsko­rresponden­ten Jenny Sanner Roosqvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland