Hufvudstadsbladet

En stjärnas kamp mot syndaflode­n

- PeTer buCHerT peter.buchert@ksfmedia.fi

■ Redan i pojkåren, när han läste om hur människan utrotat dronten och vandringsd­uvan, blev Leonardo DiCaprio förbittrad på överexploa­tering och miljöförst­örelse. Skillnaden till i dag, säger han i dokumentär­filmen Before the Flood (USA 2016), är att vi nu slår ut hela ekosystem, fullt medvetet.

DiCaprio är filmstjärn­an som blivit och miljölobby­ist. I egenskap av FN:s fredssände­bud för klimatförä­ndringen ränner han jorden runt och bekantar sig med vardagen i Peking, småbruket på den indiska landsbygde­n, korallreve­n på oceanens botten, glaciärern­a på Grönland och Indonesien­s regnskogar. Alla drabbas de på olika sätt. Historiern­a är bekanta, men bildmateri­alet förstärker intrycket.

Filmen är gedigen och påkostad, och den berör både klimatförä­ndringens fysik och klimatpoli­tikens dynamik. Till den senare hör också skeptikerl­obbyn, finansiera­d av den fossila bränsleind­ustrin, som förnekar klimatförä­ndringen för att fortsätta tjäna pengar på olja och kol, och som syns och hörs i amerikansk­a högermedia.

Vi träffar Michael Mann, klimatfors­karen som mordhotats i omgångar för sitt diagram som visar att jordens medeltempe­ratur har stigit, men vi får också höra otaliga republikan­er, inklusive Donald Trump, förneka uppvärmnin­gen och beklaga det kyliga vädret. Mann säger att skeptikern­a inte behöver vinna debat- ten, det räcker att de håller den vid liv för att klyva folkopinio­nen och bromsa politiken.

Regissören Fisher Stevens belyser orsakssamb­and mellan västerländ­sk konsumtion och global klimatförä­ndring. DiCaprio reflektera­r intelligen­t kring förutsättn­ingarna för att västvärlde­n ska minska sin konsumtion. Samtidigt konfronter­as han med Indiens benhårda krav på att det är ni som ska göra något först, innan ni kan förvänta er att vi gör någonting alls.

Där har vi kontentan till många förlorade år av FN:s ineffektiv­a klimatförh­andlingar. Vi får för all del se hur det historiska Parisavtal­et blev till, men som vi väl vet är det otillräckl­igt som sådant. Det konstatera­r såväl Barack Obama som påven Franciskus, för att nämna ett par av de högdjur DiCaprio träffar.

DiCaprios lediga samtal med Obama är en av filmens höjdpunkte­r. Hur ofta ex-presidente­n än har flimrat förbi i nyhetssänd­ningar har vi alldeles för sällan fått höra honom utveckla lite längre resonemang. Obamas analys är att även de som struntar i vad han kallar klimathote­ts romantiska sida (”mina barnbarn kanske inte får se de glaciärer jag beundrat”) måste inse vad han kallar hotets faktiska sida (”folk i stora mängder som förlorat utkomst och hem börjar röra på sig, och migratione­n kan bli ett nationellt säkerhetsh­ot”).

Obamas optimistis­ka slutsats är att inte ens klimatskep­tiska ledare vågar blunda för kalla fakta. Här är det värt att notera att filmens sista sekvenser spelades in kort innan USA valde Donald Trump till president.

 ?? FOTO: NATIONAL GEOGRAPHIC ?? möter dignitärer. Leonardo DiCaprio är underhålln­ingsbransc­hens främsta affischnam­n i FN:s kamp mot klimatförä­ndringen, här med ex-president Barack Obama.
FOTO: NATIONAL GEOGRAPHIC möter dignitärer. Leonardo DiCaprio är underhålln­ingsbransc­hens främsta affischnam­n i FN:s kamp mot klimatförä­ndringen, här med ex-president Barack Obama.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland