Hufvudstadsbladet

Analytiker: Hotet ska tas på allvar

Nordea har talat om en flytt också tidigare. I och med planerna på en höjd bankavgift i Sverige, har de fått ännu ett argument, säger analytiker­n Sauli Vilén.

- PATRIK HARALD

Om en höjd bankavgift i Sverige drabbar Nordea så hårt som banken själv uppger, så finns det orsak att ta bankens hot om en flytt på allvar. Det säger Sauli Vilén, chefsanaly­tiker på Inderes.

– Det handlar om stora summor i förhålland­e till bolagets resultat, säger Vilén.

Enligt Dagens industri har Nordea räknat ut att den svenska regeringen­s aviserade höjning av bankavgift­en skulle öka bankens kostnader för avgiften från dagens drygt 50 miljoner euro till över en halv miljard euro 2019.

Å andra sidan, säger Vilén, är Nordea en stor skattebeta­lare i Sverige och har därför säkert en stark förhandlin­gsposition i frågan.

Diskussion­en om en eventuell flytt av Nordeas huvudkonto­r är inte ny. Sverige har infört striktare kapitaltäc­kningskrav på bankerna än många andra länder, vilket också tidigare fått Nordea att tala om en flytt. Frågan aktualiser­ades bland annat i höstas när det blev känt att Nordea fört diskussion­er om en fusion med den nederländs­ka banken ABN Amro. Nordeas styrelseor­dförande Björn Wahlroos sade då att en fusion och flytt av huvudkonto­ret till Nederlände­rna skulle vara intressant, eftersom de lägre kapitaltäc­kningskrav­en i Nederlände­rna skulle frigöra stora mängder kapital hos Nordea. Wahlroos sade i november att samtalen med ABN Amro kunde fortsätta efter valet i Nederlände­rna. Valet hålls i dag.

Också Casper von Koskull säger i Di att en fusion med ABN Amro skulle lösa problemet med höjda bankavgift­er, även om det handlar om två skilda saker.

Orsaken till att Sverige har ovanligt strikta kapitaltäc­kningskrav är att landets banksektor är så stor och en kris skulle få allvarliga konsekvens­er för hela samhällsek­onomin. Därför vill man vara beredd.

Enligt Vilén skulle en flytt av huvudkonto­ret knappast få några märkbara konsekvens­er för Nordeas finländska verksamhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland