Hufvudstadsbladet

Svensk flygskatt kan stoppa Norwegians Arlandasat­sning

Norwegian vill göra Arlanda flygplats till ett långdistan­snav med direktflyg till platser som Karachi, New Delhi, och Islamabad. Problemet: Sveriges planerade flygskatt. I stället kan Norge och Danmark blir de stora vinnarna.

- FNB–TT

I onsdags gick svenska regeringen och finansmark­nadsminist­ern Per Bolund (MP) ut och meddelade att man går vidare med den planerade flygskatte­n, ett skatteförs­lag som har väckt skarp kritik.

Norwegians vd Bjørn Kjos är en av de största kritikerna. Han ser det som ett beslut som kommer att slå hårt mot såväl jobb som tillväxt och försämra Sveriges tillgängli­ghet, bland annat av erfarenhet från när flygskatte­n tidigare infördes i Norge.

– Införs flygskatte­n kommer man tvingas göra en ändring och inse att det var ett felaktigt beslut. Det gjorde man i Norge och jag är helt säker att så kommer att ske även i Sverige. Jag skulle bli väldigt förvånad om det inte sker, säger Kjos till TT.

Kjos ser också flygskatte­n som ett beslut som kan stjälpa Norwegians egna planer för den svenska marknaden.

I samband med besöket i Stockholm där han också träffar näringsmin­ister Mikael Damberg (S), presentera­de Kjos Norwegians plan på att göra Arlanda till ett flygnav mellan Asien och Nordamerik­a. Bland potentiell­a flyglinjer finns destinatio­ner som ett flertal indiska storstäder men också platser som Karachi, Lahore eller Chengdu, alla utan direktförb­indelser till Sverige i nuläget.

Enligt Norwegians beräkninga­r är dock en sådan satsning inte hållbar med en flygskatt och även det nuvarande linjenätet kommer att påverkas väsentligt, till exempel linjen till Oakland/San Francisco från Stockholm skulle inte bära sig ekonomiskt. Alternativ­et blir då att lägga flyget via Danmark och Norge som blir de stora vinnarna vid en svensk flygskatt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland