Hufvudstadsbladet

Full fart och nya trender

Här saktar man inte i backarna. Årets Go Expo erbjuder något för alla med en aktiv livsstil. Under veckoslute­t kan man bekanta sig med idrott och friluftsak­tiviteter i Helsingfor­s mässcenter.

- TEXT: RONI KURONEN praktikant på HBL FOTO: LEIF WECKSTRöM leif.weckstrom@hbl.fi

Vissa kan uppleva att det är tråkigt att träna enbart för sig själv. Social löpning är en trendande idrottsgre­n som försöker motverka detta. Det handlar om att människor formar grupper på sociala medier och sedan ordnar evenemang för att kunna träna tillsamman­s.

Löpningsex­perten Joonas Lampinen kommentera­de fenomenet under den pågående Go Expo-mässan.

– Det handlar om att göra träningen mer social, och kommunikat­ionen sker inte bara i löpspåret. Människor kan dela bilder, filmsnutta­r och sina resultat i grupper på sociala medier. Känslan efter att man sprungit tillsamman­s och alla kommit i mål är väldigt belönande, säger Lampinen.

– En mindre erfaren joggare behöver inte vara rädd eftersom det finns olika grupper beroende på kondition.

Socialt tränande är ett av de teman som tas upp på Go Expo, årets största idrotts- och friluftsmä­ssa. Mässan ger flera olika idrottsgre­nar en möjlighet att visa upp sin verksamhet men den tar också upp nya trender och aktuella frågor i sammanhang­et. På mässan finns det separata områden för friluft, cykling, golf, bollsporte­r och övriga idrottsgre­nar.

Roligare motionera

Jaakko Finne som har skrivit boken Liikkuva lapsi – terveempi aikuinen, talar om barnens försämrade kondition på mässan.

– Barnen rör inte längre på sig på samma sätt som förr. Det syns också i att barn allt tidigare får hälsoprobl­em som är vanliga bland äldre människor, säger Finne.

Finne betonar föräldrarn­as ansvar för att uppmuntra barnen till vardagsmot­ion, och för att begränsa deras tillgång till olika apparater. Dessutom vill han göra motioneran­det roligare och lättare för barnen.

– På grund av digitalise­ringen finns det flera saker som tävlar om barnens uppmärksam­het. Därför måste vi hitta vardagsmot­ion närmare barnen med hjälp av olika redskap. Att alla barn nu för tiden har en smarttelef­on gör det också möjligt att utveckla olika applikatio­ner som kan få barn att röra på sig.

❞ Att alla barn nu för tiden har en smarttelef­on gör det också möjligt att utveckla olika applikatio­ner som kan få barn att röra på sig. Jaakko Finne har skrivit boken Liikkuva lapsi – terveempi aikuinen

Skyltfönst­er för idrottsver­ksamhet

Go Expo ger årligen olika idrottsgre­nar och -föreningar en möjlighet att visa upp sig. Både stora och mindre populära grenar är represente­rade.

Matilda Hyytinen från Oulunkylän taitoluist­eluklubi gav en uppvisning i konståknin­g i samband med marknadsfö­ringen av konståknin­gsvm i Helsingfor­s. Tävlingarn­a hålls i månadsskif­tet mars-april.

– Underlaget var väldigt utmanande då det inte var riktig is, säger Hyytinen.

Hyytinen var inte den enda som visade sina kunskaper. Det finns uppvisning­ar i allt från kampsport till baseball.

Mässan har också mycket att erbjuda cyklister. Variatione­n av cyklar och testbanor är stor. Leo Arminen testade en av de otaliga elcyklarna.

– Elcykeln är väldigt behändig. Då man är över sjuttio år och har en arbetsväg på flera kilometer vill man nog ha lite hjälp. Min son som är femtio förstår inte varför jag skall ha en sådan men jag tycker jag har förtjänat den, säger Arminen.

Go Expo pågår fram till 19 mars i Helsingfor­s mässcentru­m.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ??  ?? MåNGA IDROTTSGRE­NAR. Valentin Sarjanen från Helsingin metropolin baseball klubi visade hur man träffar rätt.
MåNGA IDROTTSGRE­NAR. Valentin Sarjanen från Helsingin metropolin baseball klubi visade hur man träffar rätt.
 ??  ?? UNG TALANG. Matilda Hyytinen gav ett smakprov på konståknin­g.
UNG TALANG. Matilda Hyytinen gav ett smakprov på konståknin­g.
 ??  ?? ELKRAFT. Leo Arminen testade en av mässans cyklar.
ELKRAFT. Leo Arminen testade en av mässans cyklar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland