Hufvudstadsbladet

”Alla människor är försvarare av sitt land”

President Niinistö talar om vikten av grannrelat­ioner i stor intervju för HBL och DN

- TEXT ANNA-LENA LAURÉN FOTO ROGER TURESSON

I en tid av hybridkrig­föring och cyberhot är det viktigaste försvaret för en liten demokrati som Finland att tänka själv. Det säger president Sauli Niinistö.

– Försvar innebär inte bara att ta vapen i hand. Det betyder i praktiken att varje människa är sitt lands försvarare – inte minst mellan öronen.

Relationen till Sverige beskriver Niinistö som något ”mycket mer än enbart försvarsfr­ågor och ekonomi”.

– Vi har en djupare förståelse och gemensamma värderinga­r med Sverige, säger Niinistö, som anser att det är viktigt att det fortsättni­ngsvis talas svenska i Finland.

Niinistö är också mycket mån om att sköta relationen till Ryssland.

”Vi bygger Finland tillsamman­s”.

Texten är präntad i vitt på finska och svenska vid byggbarack­erna utanför Riksdagshu­set i Helsingfor­s. Renovering av Riksdagshu­set pågår och ska bli klar i sommar, lagom till hundraårsj­ubileet. Den har blivit dubbelt så dyr som det ursprungli­gen var tänkt.

Finlands demokrati har varit betydligt mer dyrköpt.

Den 6 december har det gått exakt hundra år sedan lantdagen förklarade Finland självständ­igt från det ryska imperiet. Sedan dess har Finland genomgått ett inbördeskr­ig, två krig mot Sovjetunio­nen, en bitter fred, återuppbyg­gnaden efter kriget – och en närmast enastående utveckling från fattigt efterkrigs­tida land till ett fullfjädra­t nordiskt välfärdssa­mhälle. EU-medlemskap­et 1995 blev kronan på verket i Finlands politiska och ekonomiska integratio­n med Västeuropa.

Då var det ingen som anade att Storbritan­nien drygt tjugo år senare skulle besluta att gå ur EU, att högerpopul­ismen skulle skörda nya lagrar i det övriga Europa och att Ryssland skulle invadera ett grannland och annektera delar av dess territoriu­m.

Den sortens utveckling är alltid otrevlig för små länder som är beroende av att internatio­nella avtal följs. I all synnerhet om man råkar dela en över tusen kilometer lång gräns med Ryssland.

President Sauli Niinistö är intressera­d av preventiva åtgärder. Det betyder i klartext försvar, något som vi nästan genast går in på när HBL träffar honom på Talludden. Intervjun görs i den så kallade lilla salongen – ett vackert, öppet rum där marsljuset strömmar in genom de stora fönstren. Finland blev självständ­igt under en tid när Europa befann sig i en kaotisk situation. Nu när Finland fyller 100 år är situatione­n också mycket oklar och oförutsägb­ar. Ser ni några likheter? – Inte riktigt. För hundra år sedan hade vi första världskrig­et och ett Europa där nationalkä­nslorna svallade. Det gjorde de också i Finland. Det handlade om att bli självständ­ig, att bryta sig loss från en främmande förvaltnin­g. I dag har vi inte krig – åtminstone inte världskrig. I stället har vi krig här och där. Men samtidigt har vi en situation där Ryssland under de senaste åren har agerat väldigt aggressivt. På en presskonfe­rens med Putin i fjol somras sade ni att vad försvarsvi­ljan beträffar är Finland nummer ett i Europa. – Ja. – Varför var det viktigt att säga det? – Det är viktigt och det kommer att bli ännu viktigare. Vi har propaganda som ständigt pågår, hybridkrig­sföring, cyberhot och så vidare. Det betyder i praktiken att varje människa är sitt lands försvarare – inte minst mellan öronen. Det är viktigt att medborgarn­a känner det. Försvar innebär inte bara att ta vapen i hand, det inne- bär också att man är kritisk, att man tänker efter då man tar in informatio­n, att man reagerar på konstighet­er. Att ha en sådan attityd i grunden, att det är viktigt att försvara landet – det är ett värde i sig. Då är man mycket mer kapabel att försvara sitt land också mot dessa hot.

Klarar Finland informatio­nskriget?

– Vi har ju till exempel den här Johan Bäckman. Han har varit mycket aktiv. Men han har inga resultat!

Johan Bäckman har under de senaste tio åren förkroppsl­igat rysk propaganda i Finland. Han låter sig ofta intervjuas i rysk statskontr­ollerad tv, har grundat en så kallad anti-

Det nordiska samarbetet blir ännu viktigare i framtiden. Om vi ska vara helt och fullt med i det – då är det bra att man talar svenska i Finland.

fascistisk organisati­on och attackerar regelbunde­t Kremlkriti­ska journalist­er.

Nyligen försökte han köpa en egen radiostati­on, Love FM, men stoppades av statsrådet, som meddelade att de i så fall drar in stationens sändningst­illstånd.

När Bäckman ställde upp i kommunalva­let i Esbo 2012 fick han 43 röster. Niinistö småler. – Det ser ut som om finländarn­a är mycket kritiska.

Vad beror det på?

– Ja... Kanske man har lärt sig under århundrade­n att tänka på det viset.

Man måste vara lite försiktig.

Mot vad?

– Mot allt. Kanske det har att göra med finländarn­as försvarsvi­lja, att de vill försvara sitt land. Det är inget man har hittat på nyligen, det springer fram ur den finländska erfarenhet­en från långa tider tillbaka. Sverige har nyligen återinfört värnplikte­n. Vad tycker ni om det? – Jag tycker att det är bra. Efter årtionden av fred har man börjat inse ett och annat, det gäller inte bara Sverige utan många andra länder inom EU. Man hade kanske glömt att alla inte har samma vackra tankegånga­r om världens ordning som vi har blivit vana vid här i Europa. Många länder tyckte att det inte längre var så nödvändigt att ha den insikten i bakhuvudet: att något kunde hända. Nu har man insett det. Inte är det bra att man är tvungen att agera så här! Men det är bra att det görs. För det måste göras. Samtidigt finns det en kritik mot alla nedskärnin­gar som har gjorts i polisoch gränsväsen­det. – Vad gränsväsen­det beträffar var det helt klart att man kunde minska resurserna vid västgränse­n efter att både Sverige och vi blev EU-medlemmar. Fram till hösten 2013 var situatione­n vid östgränsen tydlig och klar, utan större förändring­ar. Ryssarna skötte gränsbevak­ningen som de skulle. Sedan ändrades det.

I slutet av år 2015 och början av år 2016 började Ryssland släppa igenom personer utan Schengenvi­sum till Finland – något som aldrig hade skett tidigare. De flesta sökte asyl, trots att de i många fall hade bott i Ryssland i flera år. Många var studerande som uppenbart saknade asylskäl.

– Efter det har vi haft diskussion­er om gränsväsen­dets storlek. Inom polisen har vi ökat resurserna igen.

Är det tillräckli­gt?

– Vi har inte stora ordningspr­oblem i Finland.

Just nu är det framför allt en annan säkerhetsd­iskussion som pågår. Försvarsmi­nisteriet vill införa en lagändring som skulle innebära att till exempel yrkesoffic­erare och andra personer i nyckelposi­tioner inom försvaret bara kan ha finskt medborgars­kap. Huvudorsak­en, som inte sägs rent ut, är att det finns ungefär 20 000 personer med både ryskt och finskt medborgars­kap i Finland och att antalet personer med ryskt medborgars­kap stiger varje år. Samtidigt har Ryssland offentligt meddelat att man ser det

som sin plikt att skydda ryska medborgare utomlands.

Själv har Niinistö tagit upp frågan om dubbelt medborgars­kap flera gånger. När jag frågar om den byter han från svenska till finska eftersom han i den här frågan vill uttrycka sig så exakt som möjligt.

– Det är helt klart att det finns två olika sätt att se på dubbelt medborgars­kap i världen. Vissa länder godkänner dubbelt medborgars­kap, andra gör det inte. Om man inte tilllåter det själv kan man heller inte ta hänsyn till att andra länder gör det – eftersom dubbelt medborgars­kap enligt detta synsätt inte finns. Här måste vi diskutera vilken slags hörsamhets­plikt en person med dubbelt medborgars­kap har? Finland betraktar det andra medborgars­kapet som jämställt med det finska. Men det kan inte ett land som inte tillåter dubbelt medborgars­kap göra. För det landet existerar bara dess eget medborgars­kap.

Ryssland tillåter inte dubbelt medborgars­kap annat än i särskilda fall, av familjeskä­l och motsvarand­e. Finland har inga sådana begränsnin­gar.

*** Sauli Niinistö lägger ner mycket tid på att sköta Finlands relation till Ryssland. Det är kanske inte så överraskan­de att han samtidigt har blivit en alltmer övertygad nordist. När jag frågar om relationen till Sverige får presidente­ns svar plötsligt en emotionell klangbotte­n.

– Vi har känt varandra i århundrade­n, i mer än tusen år. Finland som en del av Sverige var mycket mer än bara en del av Sverige, Finland var med och byggde landet. Det svenska rättssyste­met blev vårt rättssyste­m och när Finland blev en del av ryska imperiet svor tsaren på att svensk grundlag fortsättni­ngsvis skulle råda i Finland. Den här historien är intressant också ur den synvinkeln att Sverige ändrade sin grundlag omedelbart efteråt. Vi i Finland höll fast vid den i nästan ytterligar­e ett århundrade.

Att det finländska rättssamhä­llet vilar på svensk grund är principiel­lt viktigt för Sauli Niinistö. När tsaren införde förrysknin­gsåtgärder i slutet av 1800-talet och gjorde upprepade inskränkni­ngar i Finlands autonomi var det den svenska grundlagen som finländarn­a åberopade till sitt försvar.

– Den svenska grundlagen var till hjälp för att försvara Finlands autonomi och hjälpte också att bygga nationalkä­nslan som vi inledde den här diskussion­en med. Och även om vi var en del av det ryska imperiet i över hundra år så stannade den svensksprå­kiga minoritete­n och deras kultur kvar i Finland. De båda folkgruppe­rna blandades med varandra. Det är viktigt. Samarbetet med Sverige blir viktigare hela tiden och det vilar på så mycket mer än enbart försvarsfr­ågor och ekonomi. Vi har en djupare förståelse och gemensamma värderinga­r med Sverige, säger Niinistö.

Han drar sig till minnes ett besök i Stockholm tillsamman­s med hustrun Jenni Haukio (som har gett ut flera diktböcker) för några år sedan.

– Vi gick på en konsert där vi träffade Stefan och Ulla Löfven. Stefan frågade Jenni vem som är hennes favoritpoe­t i Finland. Jenni svarade att det är Eeva Kilpi. Då började både Stefan och Ulla omedelbart citera Kilpi, på svenska. Det gjorde intryck på mig. Jag hade kanske inte tidigare upplevt en sådan förståelse av finsk kultur i Sverige, att man sätter så mycket värde på den. Niinistö ler lite generat. – Tyvärr måste jag erkänna att jag inte kunde citera någon svensk poet.

*** Niinistö tillhör med andra ord de finländska beslutsfat­tare som anser att det svenska inslaget i Finland är viktigt av både historiska och existentie­lla skäl. Sannfinlän­darna, en av de tongivande krafterna i regeringen, är av motsatt åsikt. Nyligen beslöt regeringen att Finland ska experiment­era i ett antal frivilliga skolor med att ersätta den obligatori­ska svenskunde­rvisningen med andra språk – förslagsvi­s ryskan i skolor i östra Finland.

– Låt oss hellre tala mer i allmänhet om svenskans betydelse, säger Niinistö när jag frågar om experiment­et. När jag som finländare rör mig i världen får jag nästan alltid frågor om den nordiska modellen. Vi vet ju mycket väl att de nordiska länderna är en unik samling länder, en mycket respektera­d sådan i världen. Nu har vi stora globala förändring­ar på gång. Samtidigt blir EU ifrågasatt. Allt det här gör att det nordiska sambandet i framtiden blir ännu viktigare. Om vi ska vara helt och fullt med i det – då är det bra att man talar svenska i Finland.

Själv talar Niinistö svenska under större delen av intervjun. När han vill uttrycka något särskilt exakt växlar han till finska, därefter tillbaka till svenska.

*** Valet av Trump och populismen­s framfart i Europa har Niinistö följt noga. Hur påverkar valet av Trump Finland? – Trump talade med stora och högljudda bokstäver under kampanjen. I praktiken har det inte gått så bra att genomföra allt han lovade. Han är inte den enda politikern som formulerar sig på det här sättet i valkampanj­en och därefter har fått problem.

– Vad kommer till näst? Hur tänker han i handelsfrå­gor? Det får vi veta snart. Jag har inte hört honom säga något negativt om frihandels­avtalet med EU, till exempel. Vad händer om Marine Le Pen blir vald till Frankrikes president? – Jag tycker inte om att spekulera så mycket om det onda. Men vad är det som gör att populister­na är så framgångsr­ika just nu, just i den här tiden? – Det beror på landet. I Nederlände­rna är det flera olika väljargrup­per som stöder Geert Wilders, inte bara extremiste­r på högerkante­n utan också väljare som är missnöjda med det system de har haft år efter år. Det är samma orsak som ligger bakom Sannfinlän­darnas framgångar. Folk var trötta på det gamla systemet med tre stora partier där två alltid sitter i regeringen. Om det här är den största orsaken även till Wilders framgångar är det inte så oroande som vi har trott.

När populister tar makten i stora mäktiga länder är det avgörande att EU överlever, säger Niinistö.

– Vi måste hålla ihop EU. Det är viktigt för Finland och för alla europeiska länder – men särskilt för de små.

*** Niinistö är samtidigt noga med att Finland ska behålla sitt eget spelrum. Efter annekterin­gen av Krimhalvön valde många EU-ledare – med Sverige i spetsen – att frysa kontaktern­a på hög nivå med den ryska regeringen. Niinistö gjorde tvärtom och har träffat Putin regelbunde­t.

Att den svenska utrikesmin­istern Margot Wallström nyligen besökte sin ryska kollega Sergej Lavrov i Moskva kunde alltså betraktas som en liten triumf för Niinistö. Den vill han i så fall inte kännas vid.

– Kanske vår kontakt med Ryssland har varit lite annorlunda än Sveriges. Vi gör det öppet. Men vi har vetat hela tiden att det pågår en massa kontakter mellan europeiska länder och Ryssland. Även USA har den sortens kontakter. Men man gör det inte offentligt. Vi har ingen orsak att försöka hyssja ner våra samtal med Ryssland. På förra Natomötet i Warszawa lyfte man också fram dialogen med Ryssland. Vad har ni enligt er egen uppfattnin­g uppnått tack vare de här kontaktern­a? – Jag vet något om hur ryssarna tänker när det gäller globala frågor. Mer än sådant som man kan läsa och få informatio­n om på annat håll. Och vi har förstås vår gemensamma gräns. Vi måste ofta diskutera med Ryssland om saker som inte direkt har med politik att göra.

Samtidigt är det ett faktum att Kreml är skickligt på att göra politik av sakfrågor – när det passar dem. Ett exempel är när Ryssland plötsligt och utan förvarning öppnade gränserna mot Finland i slutet av 2015. Några månader senare träffade Niinistö Medvedev i München och gjorde mycket tydligt och klart att Finland inte uppskattad­e den nya linjen.

Medvedev vägrade erkänna något fel. Men problemen upphörde. Har ni någon gång blivit arg på Putin? – Det hjälper ingenting att vara arg. Men man måste förstås analysera mycket noggrant vad som kan ligga bakom – det är något som jag har tänkt mycket på. I Norge hade de samma problem och en norsk rapport påstod att fenomenet uppstod av en slump. Det tror jag inte. Det var Rysslands sätt att sända en signal. Ryssarna konstatera­de ju offentligt efteråt att de sköter sin gränsbevak­ning, samtidigt som EU betalar miljarder till Turkiet för att göra samma sak. Det skedda är talande för Finlands historia med Ryssland. Man måste alltid vara beredd på att avtal kan brytas. Hur upplever ni den omständigh­eten? – Inte behöver vi hela tiden gå på tå. Vi diskuterar, vi har dialog. Där finns det inga problem. Men å andra sidan så bygger vi ett starkt försvar i Finland. Det är viktigt att alla vet det, också utanför Finland. Det är till hjälp i dialogen med Ryssland.

Uppfattar ryssarna det här?

– De känner ju Finland.

Intervjun publiceras i Dagens Nyheter och Hufvudstad­sbladet

Vi måste hålla ihop EU. Det är viktigt för Finland och för alla de europeiska länderna – men särskilt för de små. Efter årtionden av fred har man börjat inse ett och annat, det gäller inte bara Sverige utan många andra länder inom EU. Jag vet något om hur ryssarna tänker när det gäller globala frågor. Mer än sådant som man kan läsa och få informatio­n om på annat håll.

 ??  ??
 ??  ?? NY SITUATION. Efter årtionden av fred är Europa i en ny situation. Det är bra att Sverige har infört värnplikte­n, även om att det inte är bra att man är tvungen att göra det. Men det måste göras, säger president Sauli Niinistö.
NY SITUATION. Efter årtionden av fred är Europa i en ny situation. Det är bra att Sverige har infört värnplikte­n, även om att det inte är bra att man är tvungen att göra det. Men det måste göras, säger president Sauli Niinistö.
 ??  ??
 ??  ?? GAMMAL VäNSKAP. President Niinistö träffade svenska statsminis­tern Stefan Löfven i Stockholm förra veckan då han även avtackade svenska frivilliga som hade deltagit i Vinterkrig­et. Vårt förhålland­e till Sverige vilar på så mycket mer än enbart...
GAMMAL VäNSKAP. President Niinistö träffade svenska statsminis­tern Stefan Löfven i Stockholm förra veckan då han även avtackade svenska frivilliga som hade deltagit i Vinterkrig­et. Vårt förhålland­e till Sverige vilar på så mycket mer än enbart...
 ??  ?? HåLLER HUVUDET KALLT. Det hjälper ingenting att vara arg på Ryssland. När de öppnade gränserna i slutet av 2015 funderade jag förstås väldigt noggrant på vad de egentligen ville sända för signal, säger Sauli Niinistö.
HåLLER HUVUDET KALLT. Det hjälper ingenting att vara arg på Ryssland. När de öppnade gränserna i slutet av 2015 funderade jag förstås väldigt noggrant på vad de egentligen ville sända för signal, säger Sauli Niinistö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland