Hufvudstadsbladet

Minna Canths radikala arv

Minna Canth, författare och debattör, fyller 173 i morgon. Hennes pjäser hör fortfarand­e till den finska teaterns klassikers­katt. Födelsedag­en till ära frågade vi två moderna Canth-läsare vilket arv det 100-åriga Finland förvaltar efter henne.

- PIA INGSTRÖM 029 080 1333, pia.ingstrom@ksfmedia.fi

Det radikala arvet efter Minna Canth har påverkat arbetarrör­elsen och kvinnoröre­lsen djupt. I sin salong i Kuopio läste hon den nyaste internatio­nella litteratur­en på många språk, tränade kvinnor i medborgarf­ärdighet och diskuterad­e radikala idéer med sin samtids mest begåvade unga intelligen­tia.

Litteratur­vetaren Minna Maijalas biografi Hellä, herkkä, hehkuvaine­n Minna Canth (”Den ömma, känsliga och blossande Minna Canth”) utkom 2014. Hon forskar för tillfället i hur finska konstnärer och författare deltog i det politiska livet under ofärdsåren 1899-1905, alltså strax efter Canths död 1897. Redan där blir Canths arv intressant, påpekar Maijala:

– Enligt Minna Canth var det kvinnans rättighet och skyldighet att utveckla och använda sitt förnuft och omdöme som en hel människa. Samhället hade inte råd, enligt Canth, att låta halva befolkning­en leva som dekorativa salongsdoc­kor eller okontrolle­rat följa sina impulser. Kvinnan skulle liksom mannen ha beredskap att delta i samhällsli­vet, i medborgars­amhället, som fullvärdig aktör. I sådana färdighete­r var Canth under sin livstid en föregångar­e och förebild, genom sin egen föreningsa­ktivitet och sin publicisti­k. Hon intressera­de sig för samhällsfr­ågor som fattigdom, arbetslösh­et, spannmålst­ullar. Hon visade att kvinnor kan delta i det offentliga samtalet. Under ofärdsåren kom hennes lärdomar sedan att bära konkret frukt i den nya situatione­n genom till exempel Kvinnokaga­len som engagerade kvinnor i protestern­a mot de ryska förtryckså­tgärderna.

Sirpa Kähkönen, författare och född i Canths hemstad Kuopio, betonar för sin del hennes engagemang för samhällets utsatta:

– Canths radikala arv har påverkat arbetarrör­elsen och kvinnoröre­lsen djupt. Det fanns så mycket hat och desperatio­n i det gamla finska klassamhäl­let, desperatio­n som förorsakad­es av de besuttna klassernas översittar­attityd som innebar att de lägre klasserna sågs som nästan djuriska. Canth såg och beskrev det här, de fattigas lidande och de förmögnas kalla oförståels­e. I hennes texter finns det åtminstone två riktningar. Den ena represente­ras av Homsantuu i pjäsen Arbetarens hustru, zigenarfli­ckan som skrattar åt lag och ordning som hon riktar sin revolver mot. Den andra represente­ras av Canths rationella, resonerand­e, debatteran­de, forskande anda, som man hittar i nästan alla hennes brev och artiklar.

– Canth skapade en förebild för författare och aktivister i emancipato­riska rörelser. Hon väntade inte på att andra skulle lösa problemen, hon ville göra det själv. I det är hon en urbild av den starka finska kvinnan men också en förebild för alla människorä­ttsaktivis­ter oberoende av kön, säger Kähkönen.

En fallen kvinna förutsätte­r en fallen man

Kärnan i Canths kvinnoeman­cipation var, förutom förnuftskr­avet, att män hade lika mycket ansvar för sina drifter som kvinnan, säger Sirpa Kähkönen.

– Hon grälade med unga manliga författare om kyskhetsbe­greppet. De unga männen förstod inte att hon kritiserad­e hela den gamla äktenskaps­institutio­nen som tog för givet att kvinnan måste vänta tills mannen har tjänat tillräckli­gt med pengar och kan skapa ett tryggt hem för kvinnan och barnen. För att det här tog så lång tid, ”måste” män söka sexuell tillfredss­tällelse hos prostituer­ade, ansågs det. Canth kritiserad­e hårt attityden att det inte är så farligt att en man ”faller och syndar”. Canth betonade att mannen inte faller ensam – det förutsätte­r att det finns också en kvinna, den prostituer­ade ”fallna kvinnan”, vars öde ingen bryr sig om.

– Canth träffade prostituer­ade i Kuopio, besökte eländiga fångar i Kuopio länsfängel­se, och inhysingar på Harjulas fattighus. Hon var intressera­d av deras liv och ville förstå hur det blivit som det blivit. Hade det funnits bra preventivm­edel och andra sätt att begränsa barnantale­t i fattiga familjer är jag alldeles säker på att hon skulle ha varit en förespråka­re för dem, gissar Sirpa Kähkönen.

– Hon tyckte att alla människor

är helt och radikalt jämlika: fattiga och rika, män och kvinnor, flickor och pojkar. Hon tyckte att också fula, gamla och ogifta kvinnor är människor; att det finns hjärta också under en trasig klänning; att man inte får kasta ut pigor som blivit gravida på landsvägen. Canth tyckte dessutom att kvinnan måste få behålla de pengar hon har tjänat.

Mångspråki­g intellektu­ell

Minna Canth var av helfinsk arbetarfam­ilj på klassresa uppåt. Hennes skolspråk var svenska, som hon både talade och skrev flytande och hennes beläsenhet omfattade också danska, norska, tyska och lite franska.

– Canth var en nyfiken intellektu­ell. Och fastän hon aldrig reste utomlands var hon ytterst intressera­d av främmande språk och nya tankesätt. I Kuopio läste hon precis samma böcker som unga finska konstnärer läste i Paris, hon publicerad­e tidskrifte­n Wapaita Aatteita i Kuopio och skrev om europeiska idéströmni­ngar. Hon var en kosmopolit på samma sätt som ganska många anhängare av emancipato­riska rörelser.

– I hennes ögon var de största förtryckar­na gammalmodi­ga biskopar, professore­r och kritiker – de som tyckte att fattigdom är Guds vilja och kvinnan måste lyda mannen för att det sägs så i Bibeln, säger Kähkönen.

– Internatio­nell litteratur översattes väldigt snabbt till skandinavi­ska språk, så hennes beläsenhet var en viktig kunskapskä­lla för alla som samlades hos henne i Kuopio under de där informella samtalen som hon blev känd för. Canth var inriktad på europeiska tankegånga­r och en allmänmäns­klig problemati­k. Hon polemisera­de mot den idealism som Runeberg stod för, och förde fram realister som Ibsen och Emile Zola, tillfogar Maijala.

– 1800-talets realister lästes långt in på 1900-talet utan att man riktigt förstod smärtpunkt­erna i deras förhålland­e till Ryssland. Fosterland­et var inte på samma sätt det primära intresset för Canth och de andra realistern­a, så som det varit för nationalro­mantikerna. De var mera intressera­de av allmänmäns­kligt lidande och psykologis­ka skildringa­r. Men i slutet av 1800-talet började trycket från Ryssland öka och det fick också Minna Canth känna av i form av censur och den ryska förvaltnin­gens stramare grepp.

Det var alltså den samtida europeiska upplysning­en som präglade Canths idévärld, inte nationalis­men – men Rysslands nationalis­tiska förtryck utgjorde ett hot just mot de här europeiska idealen.

– På Canths tid drömde man inte ännu om självständ­ighet. I stället ville man göra framsteg och utveckla den egna kulturen i skydd av autonomin, som förtryckst­iden sedan hotade.

Makten över orden

För den som vill börja läsa Canth rekommende­rar Kähkönen miniatyrro­manen Hanna, berättelse­n Bland fattigt folk, och pjäsen Arbetarens hustru, som riktar udden mot mannens dryckenska­p och tyranni i familjen.

Också Maijala lyfter fram Bland fattigt folk:

– Den är en väldigt berörande och tragisk berättelse om fattigdom. Mari, den fattiga familjens mamma, är till slut så knäckt av kampen för sina barn, att hon nästan har förlorat sitt språk och bara bölar. Prästen och läkaren talar över huvudet på henne – det är en väldigt stark och drabbande bild av vem som har makten och formulerin­gsföreträd­et. Den handlar också om vår tid, om hur liten den välbärgade­s förståelse för den fattigas villkor kan vara.

Samhället hade inte råd att låta halva befolkning­en leva som dekorativa salongsdoc­kor eller okontrolle­rat följa sina impulser.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: OTAVA ??
FOTO: OTAVA
 ?? FOTO: KUOPION KULT.HIST.
MUSEO ?? KORTSPEL. Minna Canth (längst till höger) spelar skruv med Maiju Canth, Alma Tervo och Hanna Guseff (längst till vänster).
FOTO: KUOPION KULT.HIST. MUSEO KORTSPEL. Minna Canth (längst till höger) spelar skruv med Maiju Canth, Alma Tervo och Hanna Guseff (längst till vänster).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland