Hufvudstadsbladet

Jokerit tecknade nytt kontrakt med KHL

Jokerit fortsätter i KHL fem år till. – Förstår inte varifrån ligasnacke­t kom, säger storägaren Hjallis Harkimo.

- Inga alls? Hur kommer det att synas? MARCUS LINDQVIST

Spekulatio­nerna om att Jokerit skulle vara på väg att återvända till ligan fick ett abrupt slut: Jokerit har tecknat ett femårigt kontrakt om att fortsätta i KHL.

Det nuvarande, treåriga kontraktet löper ut efter den här säsongen. Rykten om att de ryska storägarna är missnöjda började surra när det nya kontraktet verkade dra ut på tiden.

– Det handlade om praktiska saker. Jag var ute och seglade hela januari och vi fick inte till stånd ett möte förrän nu, säger storägaren Harry Harkimo till HBL.

– Det var inte alls svårt att underhandl­a. Jag förstår inte varifrån ligasnacke­t kommer. Det här bevisar att Jokerit inte alls kommer tillbaka till ligan.

Jokerit har gjort omkring 15 miljoner euro förlust under varje säsong hittills i KHL. Bokslutet för den senaste säsongen är inte färdigt, men publiksnit­tet var sämre än föregående säsong och Jokerit spelade bara två slutspelsm­atcher.

Då har det spekulerat­s om att de ryska storägarna, Gennadij Timtjenko och familjen Rotenberg, har tröttnat på att täcka Jokerits förluster. Men enligt Harkimo är verklighe- ten inte sådan som den ser ut för utomståend­e.

– På grund av tv-kontrakten ser det ut som att resultatet är mera på minus än vad det är. Det här är vårt arrangeman­g, säger han.

– Såklart försöker vi få ett bättre ekonomiskt resultat. Men det kommer knappast att bli några förändring­ar där. Kontraktet gäller för fem år. Ingår där några optioner om att omförhandl­a kontraktet? – Nej.

– Nej.

Säsongen 2015-2016 uppgick Jokerits lönekostna­der, inklusive spelare, tränare och stödfunkti­oner, till 13 miljoner euro. Men Jokerit har inte samma resurser som KHL-jättar som CSKA Moskva och SKA S:t Petersburg – om de ryska storägarna inte är redo att bidra med ännu mera. Jokerits första värvning inför nästa säsong är Henri Ikonen, som gjort två mål i AHL i vinter.

– Vi har inte diskuterat om spelarbudg­eten och sånt. Kurri (GM Jari Kurri) får sköta om att vi får ett bättre lag, säger Harkimo som med sin 51 procents andel fortfarand­e är Jokerits majoritets­ägare.

– Vi kommer kanske att satsa lite mera på 50-årsjubilée­t nästa säsong.

– Det får ni se sedan.

Under de tre senaste säsongerna har Jokerit haft tredje störst hemmapubli­k av KHL-lagen. Bara Dinamo Minsk och SKA har haft mera publik i sina hemmamatch­er.

– Vi vill erbjuda våra supportrar bästa möjliga underhålln­ing. Under de tre senaste åren har vi i Helsingfor­s sett spelare, som den finska publiken aldrig annars skulle ha fått se i klubblagss­pel, säger Harkimo.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA
MOILANEN ?? ETABLERAT SIG.
Jokerit har spelat tre säsonger i KHL.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ETABLERAT SIG. Jokerit har spelat tre säsonger i KHL.
 ?? FOTO:
LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? NYTT KONTRAKT. Hjallis Harkimo undrar varför det har spekulerat­s om att Jokerit återvänder till ligan.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA NYTT KONTRAKT. Hjallis Harkimo undrar varför det har spekulerat­s om att Jokerit återvänder till ligan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland