Hufvudstadsbladet

Vikingarna fyller 100

Sjöscoutkå­ren Vikingarna är jämngammal med Finland och firar därmed 100 år i år. Jubileumsf­esten hålls på Sandells i dag. Kårchef Sebastian Nastamo lyfter kamratskap, en stor skara ledare och praktiska kunskaper för livet som scoutkåren­s styrka.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

I dag gör sig medlemmarn­a i sjöscoutkå­ren Vikingarna redo för fest. Vikingarna grundades för 100 år sedan och det är tack vare duktiga och aktiva ledare som kåren uppnått denna aktningsvä­rda ålder, enligt kårchef Sebastian Nastamo. Kåren har i dag hundra aktiva.

Det är nog tack vare sina aktiva och engagerade scoutledar­e som sjöscoutkå­ren Vikingarna har överlevt i hundra år.

– Vi har relativt många duktiga ledare. Det har alltid funnits någon som stigit fram och axlat ansvaret vid generation­sskiften. Våra kårchefer väljs för två år i taget, men många har suttit i flera perioder, säger Sebastian Nastamo, nuvarande kårchef sedan drygt två år tillbaka.

Han är inte en typisk scout som har börjat som liten vargunge, utan hakade på sommaren före gymnasiet, inspirerad av läraren Niklas Stockmann, som i högstadiet höll en tillvalsku­rs i segling och navigation.

– Jag anslöt mig till sjöscouter­na för att jag ville segla och tillbringa sommaren ute i skärgården. Men det är nog kompisarna i kåren som har gjort att jag stannat. Vi har otroligt rolig tillsamman­s under seglatser och läger, de andra scoutledar­na har under åren blivit mina bästa vänner.

Vikingarna har i dag cirka hundra aktiva scouter, varav hälften är ledare och en handfull av dem faktiskt är kvinnor, trots att det är en pojkscoutk­år.

– Vi har väldigt bra samarbete med systerkåre­n Vikingafli­ckorna. Kårchefen där är min studiekomp­is, så vi har tät kontakt. Det råder ingen rivalitet mellan oss, men vi har en ständig tävling på gång – vem som har flera vargungar. Just nu leder Vikingafli­ckorna, måste jag erkänna, säger Nastamo.

Kårchefen liksom alla scoutledar­e jobbar ideellt med scouting och för Nastamos del innebär det i genomsnitt en timme administra­tivt arbete per dag.

– När seglingssä­songen börjar ser jag till att komma med ut på sjön, både som ledare för vargungar och andra patruller och på förläggnin­gar. Jag har tagit som min uppgift att bli bättre på att föra min kunskap vidare, alltså lära yngre scouter allt det jag själv fått lära mig under åren.

Två egna segelbåtar

Vikingarna förfogar över två segelbåtar i dag, båda skaffade i fjol. Det är 39fotaren Heimdal och Hbåten

Under min tid i kåren har inget barn fallit i sjön. Sebastian Nastamo kårchef för Vikingarna

Gjallarhor­n, båda med namn från den nordiska mytologin. Under sommarhalv­året står de förtöjda vid NJK på Björkholme­n. Segling är förstås det viktigaste i en sjöscoutkå­r och man ser till att också de yngsta vargungarn­a kommer ut på sjön när vädret så tillåter.

– Jag tror på learning by doing – att man lär sig av att få göra saker. Därför får alla våra scouter stå vid rodret under varje seglats, åtminstone i 5–10 minuter. Det är ett stort förtroende för en liten pojke och också de allra vildaste killarna inser stundens ansvar då de ensamma håller i rodret till en stor segelbåt.

Ut i naturen

Säkerheten är förstås viktig när man rör sig i en guppande segelbåt och det är självklart att alla använder flytväst i alla lägen.

– Under min tid i kåren har inget barn fallit i sjön. Visst har det hänt att någon ledare halkat överbord under pågående tävling, men då har alla nog känt till riskerna och agerat därefter.

Under vintersäso­ngen koncentre ras verksamhet­en till kårlokalen på Apollogata­n i Tölö, som kåren hyr av Metodistfö­rsamlingen, i vars regi verksamhet­en fick sin början 1917. Kåren har faktiskt hållit till på samma adress sedan huset byggdes 1928. Scoutpatru­llerna har veckomöten där man torrtränar inför sommarens seglatser: man lär sig navigering och att läsa sjökort, sjömanskun­skap, knyta knopar och orientera. Också sjöscouter­na rör sig ute i skogen och under vintern görs några veckosluts­vandringar med övernattni­ng.

– Hos oss lär man sig en massa praktiska kunskaper som man har nytta av senare i livet, som att göra upp eld, men också möteskultu­r, projekthan­tering och en förmåga att organisera.

Under sommaren kulminerar scoutlivet i det veckolånga lägret på Stora Bredskär, och då deltar också Vikingafli­ckorna och sjöscoutkå­ren Porkala tillsamman­s med Vikingarna.

– Det är ett traditione­llt sommarläge­r, där vi bor i tält och dagarna är fullspäcka­de med segling, sjöräddnin­g, fiske, matlagning, äventyr och simning. Varför ska unga pojkar gå med i sjöscoutkå­ren Vikingarna? – Scouting passar alla som vill ha en rolig hobby med spännande äventyr, kunskaper för livet, gemenskap och goda vänner, sammanfatt­ar Sebastian Nastamo.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland