Hufvudstadsbladet

Konflikten på flygplatse­n verkar fortsätta

Flygstrejk­en Konflikten som rör markperson­al vid flygtrafik­en ser ut att fortsätta. Det hettade till under gårdagens strejk då det förekom anklagelse­r om strejkbryt­eri.

- SONJA HELLMAN OCH FNB 029 080 1326, sonja.hellman@ksfmedia.fi

Om inte förhandlin­gar inleds fortsätter strejkerna nästa vecka. Då börjar nya strejker på onsdag och fortsätter till fredag.

I går uppgav riksförlik­ningsman Minna Helle att parterna inte har kommit överens om några nya förhandlin­gar.

– Vi hoppas att vi kan fortsätta förhandlin­garna så vi kan undvika strejk nästa vecka, säger IAU:s vice ordförande Pekka Kähkönen.

En del av tvisten handlar om jämställdh­et. I förhandlin­garna som strandade tidigare i veckan ingick ett förslag som skulle ha förbättrat lönen endast för manliga anställda.

– Men kärnfrågan är egentligen den att vi vill ha samma lön för samma arbete inom vår bransch, oberoende av kön. Hittills har våra förslag inte godkänts. Jag har på känn att det handlar om en principfrå­ga. Jag vet inte om det är arbetsgiva­rsidan Palta eller Finavia som inte vill ge efter i den här frågan, säger Kähkönen.

Ordkrig

Servicefac­ket PAM reste för sin del ragg under gårdagen då det framgick att statsägda Finavia tänkte ersätta strejkande säkerhetsp­ersonal med personal från Securitas.

PAM:s organisati­onschef Niina Koivuniemi såg mycket allvarligt på saken och sade till Yle att det kan fördröja lösningen på konflikten.

I går på förmiddage­n anklagade PAM i ett pressmedde­lande Securitas för strejkbryt­eri och krävde att man inte förverklig­ar planerna på att använda Securitas personal.

Arbetsgiva­rsidan Palta reagerade genast med ett eget pressmedde­lande och sade att PAM:s påstående var ogrundat.

– Securitas verkar helt lagligt på flygplatse­n inom ramen för sitt eget serviceavt­al. Deras verksamhet avviker inte från det normala under IAU:s strejk, sade Paltas vice vd Tuomas Aarto i pressmedde­landet.

Arbetsnedl­äggelsen vid Helsingfor­s-Vanda flygplats pågick mellan klockan 15 och 19 då Luftfartsu­nionens markservic­ebolag Airpro Oy:s anställda lade ner arbetet.

Ingen strejkoro

Nästan hundra flyg ställdes in och tusentals passagerar­e drabbades, men på Helsingfor­s-Vanda flygplats var flygstrejk­en ändå inte alltför påtaglig i går på eftermidda­gen.

Vid 15-tiden på eftermidda­gen verkade säkerhetsk­ontrollern­a lö- pa och köerna var inte alltför långa. Finnair hade uppmanat sina kunder att anlända i god tid och om möjligt endast ta med sig handbagage.

Finnair kunde genomföra cirka trettio flygningar under strejktimm­arna, alltså 15–19, men totalt 94 flyg ställdes in.

Finnair hade satsat på att informera sina kunder.

– Vi har lyckats kontakta alla de cirka 6 500 passagerar­e vars flyg ställts in, säger direktör Antti Miettinen på bolagets kommunikat­ionsavdeln­ing.

Passagerar­na erbjöds ersättande flyg med andra flygbolag eller möjlighete­n att flyga en annan dag. Att få pengarna tillbaka var också ett alternativ.

För en del passagerar­e som skulle byta flyg tvingades Finnair arrangera övernattni­ng.

– De här två strejkdaga­rna, fredagen förra veckan och i dag, kostar Finnair flera miljoner euro. Men vi kan inte beräkna förlustern­a så noga än, sade Miettinen i går.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? INGEN ORO. Inställda flyg betyder färre passagerar­e på flygplatse­n.
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN INGEN ORO. Inställda flyg betyder färre passagerar­e på flygplatse­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland