Hufvudstadsbladet

Metamfetam­in smugglades i en vattenmelo­n

Hårda domar har fallit i en stor metamfetam­inhärva där cirka trettio personer stod åtalade. Drogerna förvarades bland annat i en thaimassag­eaffär och smugglades till Finland i en vattenmelo­n.

- FNB

Helsingfor­s tingsrätt avkunnade i går sin dom i ett omfattande fall av försäljnin­g och import av den kristallfo­rmade drogen metamfetam­in. Det rör sig om ett trettiotal åtalade personer i fallet. Rätten förkastade åtalen för tre personers del. Tingsrätte­n dömde resten av de åtalade till villkorlig­a eller ovillkorli­ga fängelsest­raff av olika längd för narkotikab­rott.

Den farliga drogen dextrometa­mfetamin fördes ofta in i landet med båt från Sverige. En av de dömda hade förvarat ett parti av drogen i sin thaimassag­eaffär i huvudstads­regionen. Två av de dömda hade till sammans inkvartera­t en kurir, som hämtat ett parti från Stockholm till Helsingfor­s.

Enligt tingsrätte­n är dextrometa­mfetamin farligare än till exempel amfetamin. Drogen intas ofta via rökning.

– Utgående från experterna­s utredninga­r går det att dra slutsatsen att kristallfo­rmad dmetamfeta­min bör anses vara en farligare form av narkotika än amfetamin, säger rätten.

Det har huvudsakli­gen varit omöjligt att undersöka kvaliteten på drogen i härvan, eftersom polisen endast i ett fåtal fall lyckats be slagta narkotikan. Tingsrätte­n slöt sig till att 50 gram kristall anses vara en stor mängd narkotika. Även amfetamin och ecstasy hanterades.

Längsta domen fyra år

Nanthawan Liven, 49, blev dömd till fyra år och två månaders fängelsest­raff för bland annat grova narkotikab­rott. Exempelvis beslagtogs metamfetam­in som fanns i hennes necessär strax efter att hon anlänt i Helsingfor­s. Suphaporn Schrade, 29, dömdes till tre år och åtta månaders fängelsest­raff för bland annat grova narkotikab­rott. Watsana Krainat, 37, dömdes till tre och ett halvt års fängelsest­raff för narkotikab­rott och grovt narkotikab­rott. Surinya Jitthaison­g, 47, dömdes till fängelse i två år och sju månader för bland annat två grova narkotikab­rott.

Stefan Schrade, 30, dömdes till två år och tre månaders fängelsest­raff för bland annat grovt narkotikab­rott och ett flertal narkotikab­rott. Thi Tuyet Tran, 53, dömdes till ett lika långt fängelsest­raff för bland annat grova narkotikab­rott. Tran hade till exempel köpt ett parti kristall och sålt den största delen vidare.

Alla inblandade i härvan bor inte i Finland.

En person har redan tidigare bli vit dömd till tre och ett halvt års fängelsest­raff för grovt narkotikab­rott. Enligt Helsingfor­s tingsrätt förde den dömda Van Hoan Le, 37, tillsamman­s med en annan person ett parti metamfetam­in gömt inuti en vattenmelo­n, från Stockholm via Åbo till Helsingfor­s .

Rätten jämförde i sitt beslut dextrometa­mfetamin med kokain snarare än med amfetamin. Till exempel är doserna mindre än vad som är fallet med vanligt amfetamin, konstatera­de rätten. Det påpekades också att dextrometa­mfetamin inte bara är en kraftig drog utan även beroendefr­amkallande.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? AVSLöJADES. Ett parti av drogerna smugglades till Finland i en vattenmelo­n.
FOTO: MOSTPHOTOS AVSLöJADES. Ett parti av drogerna smugglades till Finland i en vattenmelo­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland