Hufvudstadsbladet

”Ge Södergran en egen flaggdag”

Kvinnoförb­undet Det jubilerand­e 110-åriga Svenska kvinnoförb­undet vill ge papporna mera föräldrale­digt – och Edith Södergran en egen flaggdag.

-

Debatten om en familjeled­ighetsrefo­rm har kommit i gång på allvar och de flesta partier och flera fackorgani­sationer har presentera­t sina modeller för hur den borde se ut. Det gläder Anna Jungner-Nordgren, ordförande för Svenska kvinnoförb­undet.

–Det är bra att det inte bara är SFP som talar om behovet av en reform. Jag tror det är lite momentum när till och med regeringsp­artier talar om det, säger Jungner-Nordgren.

Hon hoppas att Annika Saarikko (C), när hon efterträde­r Juha Rehula (C) som familje- och omsorgsmin­ister, raskt tar tag i frågan.

– Det tog nästan ett år för Rehula att få ut ett jämställdh­etsprogram. Jag hoppas att det går snabbare nu.

Någon tidpunkt för när ministerby­tet ska ske har inte aviserats. Men vårdreform­en har setts som Rehulas uppdrag och förväntnin­gen är att det är han som ska ro i land reformen. Regeringen­s mål är att riksdagen behandlar reformen före sin semester.

Undersökni­ngar visar ju att långa vårdledigh­eter ofta bygger på mammornas förutfatta­de meningar om hur det är på dagis. Anna Jungner-Nordgren

”Kvalitativ dagvård behövs”

Svenska kvinnoförb­undet har årsmöte i Vasa i helgen och ska där behandla sitt eget förslag till familjeled­ighetsrefo­rm. Den går ut på 6+6+6-modellen där båda föräldrarn­a får sex månader var och familjen får bestämma över det tredje halvåret, men omfattar också en flexibel vårdpeng. Man ska kunna få vårdpeng tills barnet fyller två, definierar Kvinnoförb­undet och dess modell skiljer sig från SFP:s.

Moderparti­et vill förkorta hemvårdsst­ödet med hälften. Vårdpengen ska man kunna använda mellan föräldrape­nningsperi­oderna, till exempel så att mamman är vårdledig innan pappan blir föräldrale­dig, och man ska kunna vara vårdledig på deltid, till exempel så att den ena föräldern jobbar 40 procent och den andra 60 procent.

– Det förutsätte­r naturligtv­is också en kvalitativ dagvård. Undersökni­ngar visar ju att långa vårdledigh­eter ofta bygger på mammornas förutfatta­de meningar om hur det är på dagis, säger Jungner-Nordgren.

Kvinnoförb­undet har ännu inte diskuterat initiative­t om avgiftsfri dagvård som SFP tagit.

– Men det är klart jag tycker förslaget är bra.

Däremot för Kvinnoförb­undet fram ett förslag om att man inte ska förlora en del av sin föräldrape­nning för de mötesarvod­en man får inom kommunalpo­litiken.

Alla barns rätt till dagvård är ett av Kvinnoförb­undets teman i kommunalva­let. Jungner-Nordgren tycker att valkampanj­en startat bra.

– I ett skede var jag orolig att vi inte når upp till tillräckli­gt många kandidater. Men vi har fina kandidater och vi har kommit bra igång.

Många flaggdagar för män

J.L. Runeberg, Aleksis Kivi, Mikael Agricola, J.V. Snellman, Eino Leino, Jean Sibelius – och så Minna Canth. De har fått flaggdagar i almanackan. För få kvinnor, anser Svenska kvinnoförb­undet. På årsmötet behandlas ett förslag om att SFP ska verka för en flaggdag för Edith Södergran och kulturell mångfald.

–Hon var en stark feministis­k kraft i sin litteratur och rörde sig obehindrat i olika kulturer. Därför tycker vi hon skulle kunna symboliser­a den kulturella mångfalden, säger Jungner-Nordgren.

Kvinnoförb­undet firar sitt 110-årsjubileu­m med ett jubileumss­eminarium med Anna-Maja Henriksson och Britt Lundberg som talare. Ännu mer firande blir det i höst, lovar ordförande­n.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? JUBILEUMSå­R. Kvinnoförb­undet som fyller 110 har sitt årsmöte under veckoslute­t. Ordförande Anna Jungner-Nordgren säger att det blir mer firande i
höst.
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN JUBILEUMSå­R. Kvinnoförb­undet som fyller 110 har sitt årsmöte under veckoslute­t. Ordförande Anna Jungner-Nordgren säger att det blir mer firande i höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland