Hufvudstadsbladet

Många tungviktar­e lämnar Folktinget

Det blir många nya ansikten då det nyutsedda Folktinget samlas till session i Hangö i maj. Hela 29 av de sittande ledamötern­a ställer inte upp för omval, medan 41 är nominerade. Men tolv av dem är placerade så långt ner på listan att de inte blir invalda

-

Bland dem som lämnar Folktinget finns Mats Nylund (SFP), Christina Gestrin (SFP), Nils Torvalds (SFP), Michael Luther (SFP) och Ralf Friberg (SDP) samt alla de socialdemo­kratiska ledamötern­a från Österbotte­n. Centern har dessutom inte nominerat några kandidater från Vasa valkrets trots att partiet nu har ett mandat från valkretsen. Sannfinlän­darna är fortfarand­e inte intressera­de av Folktinget. De övriga riksdagspa­rtierna har lämnat in kandidatli­stor inför den följande fyraårsper­ioden.

Bland de nya aspiranter­na finns Anders Adlercreut­z (SFP), Veronica Rehn-Kivi (SFP) och Anette Karlsson (SDP).

Det är antalet röster i kommunalva­let som getts till partiernas svensk- språkiga kandidater som bestämmer fördelning­en av ledamotspl­atserna i Folktinget.

– Svensksprå­kiga kandidater är utöver de som har svenska som modersmål även sådana som har svensk titel eller yrkesbetec­kning i den officiella sammanstäl­lningen av kandidatli­storna och som dessutom verkat i svensksprå­kiga politiska or- ganisation­er i Finland och som arbetat för det svenska språket i Finland. Röster givna i kommunalva­let till dessa kandidater räknas sedan partiernas folktingsk­andidatlis­tor tillgodo. Det är alltså inte möjligt att rösta direkt på folktingsk­andidatern­a, säger Christel Liljeström, ordförande för mandatförd­elningsnäm­nden, i ett pressmedde­lande.

Partierna har ställt upp kandidater till Folktinget på distriktsv­isa listor i den ordning som de vill att kandidater­na ska beaktas vid mandatförd­elningen.

Sammanlagt är 273 kandidater nominerade från de fem valkretsar­na: Helsingfor­s, Nyland, Åboland, Vasa och övriga Finlands distrikt. Åland har sju mandat som tillsätts skilt av Lagtingsle­damöterna på Åland. Folktinget har 75 ledamöter.

 ?? HEIKKI SAUKKOMAA
FOTO: LEHTIKUVA / ?? ASPIRANT. Veronica Rehn-Kivi vill bli ledamot i Folktinget.
HEIKKI SAUKKOMAA FOTO: LEHTIKUVA / ASPIRANT. Veronica Rehn-Kivi vill bli ledamot i Folktinget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland