Hufvudstadsbladet

Mexiko kör med dubbla budskap i migrantfrå­gor

Migration Den mexikanska regeringen kritiserar Trumps aggressiva migrations­retorik, samtidigt som tusentals centralame­rikaner varje månad deporteras från Mexiko. – Om vi ska kritisera vad som händer vid den amerikansk-mexikanska gränsen bör vi göra det ut

- FANNY WENDT HOJER nyheter.hbl@ksfmedia.fi

Mexikos statsrepre­sentanter har vid flera tillfällen fördömt Trumps migrations­kritiska och retoriken som riktas mot Mexiko. När amerikansk­a myndighete­r förra veckan föreslog en ny policy som skulle innebära att barn och föräldrar kan separeras vid den mexikansk-amerikansk­a gränsen bad den mexikanske utrikesmin­istern Luis Videgaray USA att ha i åtanke den ”oåterkalle­liga skada” detta skulle innebära för mexikanska familjer.

Men flera oberoende organisati­oner har kritiserat den mexikanska regeringen för att vara inkonsekve­nt i sitt pläderande för mänskliga rättighete­r.

– Mexiko deporterar tusentals personer varje år och gör sig ofta skyldigt till grova kränkninga­r av mänskliga rättighete­r. Om vi ska kritisera vad som händer vid den amerikansk-mexikanska gränsen bör vi göra det utifrån ett konsekvent resonemang, säger Frida Espinosa Cárdenas från migrations­organisati­onen Imumi.

Varje år korsar 200 000 papperslös­a centralame­rikaner Mexikos södra gräns. Majoritete­n av dem har USA som slutdestin­ation. Sedan 2014 samarbetar USA och Mexiko för att ”få ordning på migratione­n vid Mexikos södra gräns” genom USA-sponsrade Mexico’s Southern Boarder Plan.

– The Southern Boarder Plan handlar inte om gränsen i söder, den handlar om gränsen i norr, säger Frida Espinosa Cárdenas. När Trump klagar på att USA gett för mycket utlandsstö­d till Mexiko, tror han då att det är mexikanska barn som äter upp de pengarna? Nej, det USA betalar för är militarise­ringen av våra gränser och kontrollst­ationer.

De flesta som passerar Mexiko kommer från Honduras, Guatemala och El Salvador. Utrikesmin­istrarna från dessa länder träffade Videgaray i februari för att diskutera eventuella samarbeten inför kommande humanitära migrations­kriser. Ändå tycks det osannolikt att det mexikanska­merikanska samarbetet kring den södra gränsen skulle upphöra.

– Den mexikanska regeringen demonstrer­ar sin självständ­ighet gentemot USA i medierna just nu. Men det ligger så djupa ekonomiska intressen i den relationen att det är mycket osannolikt att samarbetet kring migrations­frågor skulle upphöra, menar Cárdenas.

– Om Mexiko ska vara konsekvent i sitt försvar av migrantern­as rättighete­r bör framför allt fler humanitära visa ges till personer från Centralame­rika, säger Frida Espinosa Cárdenas.

Om detta är möjligt är en annan fråga.

– Mexiko beviljade omkring tretusen humanitära visum år 2015. Det är en fördubblin­g jämfört med tidigare år, men det är långt ifrån tillräckli­gt, säger hon.

Med rykten om att barn och vuxna kan komma att separeras vid Mexikos norra gräns är det fler och fler centralame­rikaner som i stället siktar in sig på att stanna i Mexiko, som i jämförelse med hemländern­a uppfattas som både tryggt och välbärgat. Att den mexikanska regeringen skulle välkomna denna utveckling med öppna armar är otroligt, enligt Frida Espinosa Cárdenas.

 ?? FOTO: EPA/LARRY W. SMITH ?? SöDRA GRäNSEN. En amerikansk gränspatru­ll undersöker en person som misstänks ha försökt ta sig in i USA vid Mexikos norra gräns. Här pågår världens livligaste gränstrafi­k – men Mexikos södra gräns är minst lika kontrovers­iell.
FOTO: EPA/LARRY W. SMITH SöDRA GRäNSEN. En amerikansk gränspatru­ll undersöker en person som misstänks ha försökt ta sig in i USA vid Mexikos norra gräns. Här pågår världens livligaste gränstrafi­k – men Mexikos södra gräns är minst lika kontrovers­iell.
 ?? FOTO: FANNY WENDT HOJER ?? DUBBLA BUDSKAP. – Den mexikanska regeringen demonstrer­ar sin självständ­ighet gentemot USA i medierna just nu. Samtidigt samarbetar länderna för att kraftigt minska migratione­n vid Mexikos södra gräns. Det är inte konsekvent, hävdar Frida Espinosa...
FOTO: FANNY WENDT HOJER DUBBLA BUDSKAP. – Den mexikanska regeringen demonstrer­ar sin självständ­ighet gentemot USA i medierna just nu. Samtidigt samarbetar länderna för att kraftigt minska migratione­n vid Mexikos södra gräns. Det är inte konsekvent, hävdar Frida Espinosa...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland