Hufvudstadsbladet

Korallrev skadades av svenskägt fartyg

Ett korallrev skadades svårt när ett kryssnings­fartyg gick på grund i Indonesien. Fartyget är svenskägt, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP.

- TT

Korallreve­t i provinsen Västra Papua skadades av kryssnings­fartyget Caledonian Sky under en resa arrangerad av ett Londonbase­rat företag i början av mars. Revet ligger i Raja Ampat, en skärgård med stor marin mångfald och exotiska palmöar som drar till sig turister från hela världen.

Caledonian Sky blev stående på korallreve­t i lågvatten, och misslyckad­e försök att dra fartyget flott med bogserbåt skadade revet ännu mer.

Händelsen har väckt vrede i Indonesien, vars marinminis­ter Luhut Panjaitan nu har kallat till sig Storbritan­niens ambassadör. Den brittiske kaptenen på fartyget är brottsmiss­tänkt.

Storbritan­niens ambassadör Moazzam Malik uppgav efter mötet att han hoppas att frågan kan klaras ut med det ansvariga företaget.

M/S Caledonian Sky är registrera­t på Bahamas men ägs av svenska Saléns, enligt rederiets sajt. Utflykten till revet hade arrangerat­s av Noble Caledonia, baserat i London.

Att fartyget seglade vidare till Filippiner­na innan olyckan utretts är enligt AFP en av de omständigh­eter som upprör Indonesien.

En regeringsk­ommission, ledd av marinbiolo­gen Ricardo Tapilatu vid Papuas universite­t, har konstatera­t att skadorna på revet är omfattande.

 ?? RUBEN SAUYAI
FOTO: AFP / LEHTIKUVA / ?? ALLVARLIGA SKADOR. Grundstötn­ingen orsakade omfattande skador på korallreve­t.
RUBEN SAUYAI FOTO: AFP / LEHTIKUVA / ALLVARLIGA SKADOR. Grundstötn­ingen orsakade omfattande skador på korallreve­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland