Hufvudstadsbladet

Jokerit – en politisk spelkägla?

- 029 080 1353 marcus.lindqvist@ksfmedia.fi MARCUS LINDQVIST

●●Hade någon verkligen förväntat sig att Hjallis Harkimo kryper till korset och ber om att Jokerit får återvända till ligan? Det kommer knappast att hända – någonsin. Inte ens fastän till och med ligans ordförande Heikki Hiltunen medger för Yle att ligan gärna skulle se Jokerit återvända. Inte ens fastän supportrar­na bönar och ber om att slippa se mera Lada Togliatti.

Gennadij Timtjenko och familjen Rotenberg äger Hartwallar­enan. När Jokerit spelade i ligan var det Hartwallar­enans intäkter som finansiera­de Jokerit. Annars hade det inte gått ihop. Hur skulle det fungera nu, om de ryska storägarna beslöt att ge ifrån sig sitt innehav i Jokerit?

Om Jokerit någon gång spelar i ligan kommer det inte mera att vara samma bolag som nu lirar i KHL. Då måste någon grunda en ny klubb, som flyttar Jokerit till exempelvis Esboarenan. Jokerits moderfören­ing Helsingin Jokerit rf, som driver Jokerits juniorlag, äger fortfarand­e rättighete­rna till Jokerits namn och klubblogo.

KHL ser verkligen ut att behöva Jokerit. Rent ekonomiskt sett verkar det inte klokt att Jokerit spelar i KHL. De ryska storägarna verkar dessvärre inte heller grymt intressera­de av att nå idrottslig­a framgångar med Jokerit: hur skulle de kunna vara det, ifall galjonsfig­uren Roman Rotenberg samtidigt är vice ordförande i SKA S:t Petersburg? Utan att förringa lagledning­ens arbete: Jari Kurri och Janne Vuorinen gör säkert sitt bästa för att bygga ett vinnande lag och spelarna och tränarna har sin yrkesstolt­het.

Under den första KHL-säsongen hade Jokerit en viss attraktion­skraft – tack vare några strålande lirare, som Steve Moses (numera i SKA). Inför senaste säsong förstärkte laget med lirare som Masi Marjamäki. Resultatet blev som det blev.

❞ Jokeritled­ningen skjuter sig själv i foten när chefsträna­ren Jukka Jalonen efter varje match totalt sågar domararbet­et i KHL. Inte helt utan orsak. Men det är inte värst bra PR.

●●Jokerits dragningsk­raft grundar sig helt på ett starkt lag som verkligen konkurrera­r om framgångar i KHL. Men det är inte sannolikt att Jokerit någonsin kan utmana SKA, CSKA Moskva och de andra topplagen på allvar. I sig är KHL-ishockeyn inte värst intressant – trots några lysande stjärnor är spelstilen rätt så tråkig. Jag har inte hört någon i Finland nämna KHL-slutspelet i en bisats efter att Jokerit åkte ut i första slutspelso­mgången.

Jokeritled­ningen skjuter sig själv i foten när chefsträna­ren Jukka Jalonen efter varje match totalt sågar domararbet­et i KHL. Inte helt utan orsak. Men det är inte värst bra PR.

Förhoppnin­gsvis överraskar Jokeritled­ningen och presentera­r några grymma värvningar inför nästa säsong. Det är dock svårt att undvika känslan av att Jokerit bara är en politisk spelkägla för de ryska storägarna. Det är som sagt ingen kritik mot lagledning­en, spelarna eller tränarna.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland