Hufvudstadsbladet

Ingen uppgång så länge facken motarbetar en normal arbetsmark­nad

- HEINZ RAMM-SCHMIDT Helsingfor­s

Är de ”allmänt bindande kollektiva­vtalen” skulden till Finlands misär? Så anser i alla fall de flesta ekonomiska experterna i vårt land. Frågan är för tillfället högst aktuell. Den har nyligen haft högsta prioritet i bland annat HS, Uusi Suomi och Kauppaleht­i. EVA har publicerat en utförlig analys under namnet ”Sidotut kädet”.

Alla är eniga om att lagen har bidragit till den oflexibili­tet som gäller på arbetsmark­naden och som har förstört vår internatio­nella konkurrens­kraft.

I svenskt forum har denna viktiga fråga inte fått motsvarand­e spaltutrym­me varför jag här i korthet försöker redogöra vad lagen går ut på och vad den har lett till. År 1970 genomdrevs lagen om de bindande avtalen av kommuniste­rna och det intressant­a är att både arbetsgiva­rna och löntagaror­ganisation­erna då motsatte sig beslutet att företag som inte tillhör något förbund lämnas helt utanför. Det är fråga om 50 000 arbetsgiva­re och 250 000 arbetstaga­re som sålunda tvingas till avtal som binder dem utan att de varit med om att förhandla om dem. I dag anser ju facket att lagen är det sista de ens kan förhandla om. Lagen är i dag fackets ”heliga ko”.

Det gäller löner, arbetstid, semestrar och andra eventuella förmåner som kan passa för ett företag, men som enligt lagen gäller alla. Det måste vara fel att tvinga en företagare att betala högre löner än vad produktivi­tetsökning­en skulle förutsätta. Förespråka­rna påstår att lagen är till för att skydda de anställda i småföretag­en och hindra arbetsgiva­rna från att betala för låga löner. I verklighet­en skapar skyldighet­en att följa kollektiva­vtalen arbetslösh­et då småföretag­en inte vågar investera i utveckling av verksamhet­en. Vissa andra länder har också allmänt bindande bestämmels­er, men de gäller endast löner och arbetstid. Det är bara i Finland som lagen är alltomfatt­ande. I Sverige har man kunnat undvika alla allmänt bindande regler.

De flesta ekonomiska experter är eniga om att just kollektiva­vtalets allmänt bindande verkan är en av orsakerna till den inflexibil­itet som råder på arbetsmark­naden och som leder till bristande investerin­gar och därigenom ökad arbetslösh­et. Inom de ekonomiska instituten, som till exempel EVA, anser man att Finland inte kan resa sig från nuvarande misär förrän lagen om detta tvångsförf­arande elimineras. Arbetsmark­naden måste vara flexibel för att arbetskraf­tskostnade­rna skall hållas inom ramen för produktivi­tetsökning­en.

Lagen är stiftad i vanlig ordning och kan därför sägas upp som vilken annan lag som helst. Vissa lagkunniga professore­r anser att den strider mot grundlagen och om så vore fallet borde det vara lätt att elimi-

❞ Den lilla uppgången i bnp, som vi skall glädja oss åt, löser inte vårt arbetslösh­etsproblem.

nera den. Det skulle minsann behövas då arbetsgiva­rna som känt inte längre förhandlar om kollektiva­vtal som förut utan vill föra förhandlin­garna på bransch- eller företagsni­vå. Sådana avtal på central nivå omöjliggör­s, eller försvåras, om inte arbetsmark­naden är fri från allmänt bindande tvång.

Den lilla uppgången i bnp, som vi skall glädja oss åt, löser inte vårt arbetslösh­etsproblem. Det behövs investerin­gar av både utländska och inhemska investerar­e. Men så länge facken motarbetar en normal arbetsmark­nad kan vi inte vänta oss en sådan uppgång som är nödvändig för att rädda oss från verkliga problem till ex- empel vid en eventuell ny global kris. Vissa kretsar varnar redan för en stegring av räntorna och då får vi betala dyrt för våra för stora lån. Alla parter talar varmt för nya arbetstill­fällen, men ingen gör det lockande för ett utländskt eller inhemskt företag att verka här.

Alltför ofta faller Finland bort på grund av lagen om kollektiva­vtalets bindande verkan. Andra utväxter på listan är till exempel strejkvill­igheten och i synnerhet ofoget med de olagliga strejkerna. Sympatistr­ejker är i de flesta andra länderna ett okänt begrepp.

Under 2000-2015 har de finländska företagen fått utstå 1 600 strejker, medan Sverige hade 136. Detta avskräcker inte bara utländska intressent­er. Det finns ingen statistik på hur många inhemska företag som redan har flyttat eller som planerar att flytta sin verksamhet eller expansion till ett företagsvä­nligare land, men de är alltför många.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland