Hufvudstadsbladet

Full koll från förarplats­en

Sedan 2011 har Ford Ranger tävlat om kunderna i pickupklas­sen. Den senaste uppdaterin­gen har gjort bilen mera ekonomisk att köra. Vi provkörde versionen med 160 hästars dieselturb­o på 2,2 liter.

- DAN KRONQVIST 029 080 1348, dan.kronqvist@ksfmedia.fi

Det är en lite annorlunda känsla att kliva upp på det breda fotsteget och inta förarplats­en i en stor pickup. Man sitter högre än den övriga trafikströ­mmen och har god överblick över både bilens egna mått och omgivninge­n. Den kraftiga dieselmoto­rn förstärker känslan av att ta plats i trafiken.

Ford Ranger Super Cab har smala bakdörrar som ger tillgång till extra lastutrymm­e när man öppnar dem. Gångjärnen är i bakkanten, så tillsamman­s med framdörren blir det en enorm öppning med god åtkomst. Det finns inga symboliska sittplatse­r där bak, de har ersatts av lådor med robusta lock. Vill man ha baksäte väljer man Double Cab, som i princip kan fungera som både arbetsoch familjebil även om utrymmet där bak är begränsat.

I framstolar­na sitter man högt och bekvämt med sällsynt bra uppfattnin­g om var bilen börjar och slutar i alla hörnen.

Smidig där den får plats

Även om Ranger är en stor bil är det inget man tänker på medan man navigerar i stadstrafi­ken. Den ryms nästan överallt där en personbil får plats. När man parkerar ska man ändå tänka på att framdörrar­na är breda och tar plats när de öppnas.

Utrustning­en med navigator och allt det andra är likadan som i en modern personbil, och med automatlåd­a och fyrhjulsdr­ift kan man själv bestämma var man kör. Dåliga vägar är inget hinder, och har man egna marker tar den sig fram där också. Med ordentlig markfrigån­g ska det vara ordentliga hinder innan man behöver väja.

Motorn har 160 hästar, tio fler än i senaste version. Den andra kraftkälla­n man kan välja är på 3,2 liter och 200 hp. Till båda alternativ­en får man manuell eller automatisk växellåda, båda med sex lägen. Start/ Stop och elektrisk styrservo är standard, och det har sänkt förbruknin­gen med upp till 17 procent. Med automatlåd­a är snittförbr­ukningen nu 8,0 l/100 km, en minskning med nästan 1,5 liter. CO2-utsläppet är 209 g/km, 39 gram lägre än förr.

Förutom tekniken har förstås också utseendet utvecklats. Framför allt är det den självsäkra grillen i fronten som signalerar att det finns en tydlig koppling till USA.

Kupé eller flak

Flakets storlek är beroende av vilken version man väljer, för Super Cab utan baksäte gäller en längd på 1,85 meter. Med baksäte återstår bara 1,55 meter eftersom alla versioner har samma totallängd. Nu på vintern är det ofta bra att bilen är fyrhjulsdr­iven, men i normal trafik är det mer ekonomiskt att nöja sig med två drivande hjul. Med ett vridreglag­e kan man välja snabb bakhjulsdr­ift (2H), snabb fyrhjulsdr­ift (4H) eller långsam fyrhjulsdr­ift (4L). Det sista alternativ­et är främst till för krävande terräng och kryphastig­het. Elektrisk diffspärr finns som tillval om man ofta måste tänja på bilens gränser ute i vildmarken. Den ingår i ett Offroad Pack som kostar 500 euro, ett rent fynd om man tänker på att bara den fast monterade navigation­sutrustnin­gen går loss på en tusenlapp.

Dragvikten går upp till 3 500 kg och flaket ska klara 1 150 kg. Med markfrigån­g på 230 mm och vaddjup på 800 mm klarar man sig i de flesta oväntade situatione­r.

Man kan räkna ut att många av dem som väljer en Ranger är företagare som behöver både terrängdug­lighet och flak. Likadant är det med konkurrent­er som de närmaste konkurrent­erna Mazda BT50, Mitsubishi L200 och Nissan Navara. För Mazdas del är det dessutom familjekon­kurrens eftersom Ford och Mazda tillsamman­s utvecklat modellen under olika namn.

 ?? FOTO: DAN KRONQVIST ?? DOLLARGRIN. Även om det är japanska Mazda som varit samarbetsp­artner kring Rangers arkitektur går tankarna först till USA.
FOTO: DAN KRONQVIST DOLLARGRIN. Även om det är japanska Mazda som varit samarbetsp­artner kring Rangers arkitektur går tankarna först till USA.
 ?? FOTO: DAN KRONQVIST ?? SALOONDöRR­AR. Det är lätt att utnyttja förvarings­utrymmet där bak eftersom mittstolpe­n saknas.
FOTO: DAN KRONQVIST SALOONDöRR­AR. Det är lätt att utnyttja förvarings­utrymmet där bak eftersom mittstolpe­n saknas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland