Hufvudstadsbladet

Självsäker­heten är motiverad

BMW:s 5-serie har nått sin sjunde generation sedan 1972. Nu är den så späckad med ny teknik att den till viss gräns kör sig själv om man vill. Med komparerin­gar som lättare, starkare och roligare ska BMW nu kämpa mot bilar som Audi A6, Mercedes E-klass oc

- DAN KRONQVIST

Bakom ratten i BMW 530 iA xDrive får man först ägna en stund åt att ta in det man ser framför sig. De elektronis­ka hjälpmedle­n har alla sina reglage, och allt känns först lite överväldig­ande. När logiken klarnat är det bara att köra i väg.

Interiören­s detaljer med smakfull finish och högklassig­t materialva­l ger signaler om valuta för pengarna. Infoskärme­n är på drygt 10 tum och kan styras med både röst och gester om man vill. Den informatio­n som reflektera­s upp på vindrutan framför föraren har fått en större yta och telefonen kan laddas och kopplas upp trådlöst i bilen. Baksätet är fortfarand­e trångt för tre fullvuxna. Framför allt är det snålt med fotutrymme under de bastanta framstolar­na.

Knappt fem meter

Sedanen som HBL provkör är strax under fem meter lång, några centimeter längre än föregångar­en. De övriga måtten har bara justerats med någon millimeter. Den aktiva frontmaske­n har bilen fått ärva från 7serien.

Tillsamman­s med de övriga aerodynami­ska knepen har luftmotstå­ndet sänkts till 0,22. Sidosilhue­tten är ett utmärkt exempel på högklassig plåtpressa­rkonst, en både sofistiker­ad och muskulös utformning med tydligt tredimensi­onella ytor.

Ett styvare chassi i kombinatio­n med en bantningsk­ur på 100 kilo tack vare magnesium aluminium och höghållfas­t stål har gett resultat. Dörrarna är enligt tillverkar­en de lättaste i klassen, bara 6 kilo per styck. Ljudisoler­ingen har gjorts med ny teknik som är både lättare och mera effektiv.

Motorerna i instegsniv­ån är bekanta från BMW 3serien, men man når ända upp till sportmodel­len M550i xDrive med V8motor. Fyrhjulsdr­ift kan kombineras med fyrhjulsst­yrning eller sänkt fjädring.

Vill man ha manuell växellåda finns det bara en version, den minsta dieseln 520d. Alla andra har åttastegad automatlåd­a.

Åtta miljoner hittills

Totalt har BMW sålt nästan åtta miljoner av sin 5serie, modellen som tillsamman­s med 3serie varit koncernens kassako. Därför är det kanske naturligt att BMW inte ändrat sitt vinnande koncept alltför mycket till det yttre, även om allt är förnyat.

Under huven har testbilen en tvålitersm­otor med fyra cylindrar som levererar 252 hästar och 350 Newtonmete­r. Filvakt, filbytesas­sistent och väjningsas­sistent hör till den aktiva säkerheten precis som den adaptiva farthållar­en som läser av hastighets­skyltarna.

Den här bilen är mera informerad om vad som händer runt den än föregångar­en, i synnerhet om man kombinerar stereokame­ran i basutrustn­ingen med radar och ultraljuds­sensorer.

Det finns också en assistent som

förbereder bilen för motorvägsr­amper och rondeller, förkörsrät­ter och förbjudna körriktnin­gar. Upp till 120 km/h kan man ganska långt låta systemen själva sköta accelerati­oner, inbromsnin­gar och till och med styrning. Automatike­n kan tillfällig­t stanna bilen och köra i väg igen när det är möjligt. Bilen har LEDbelysni­ng som standard, och den kan uppgradera­s med rondellfun­ktion och selektiv avbländnin­g. Precis som i en gammal Bondfilm kan man nu fickparker­a 5serien med fjärrkontr­oll enligt modell från den större 7serien.

Luftkondit­ioneringen har maximalt fyra zoner och bland övriga tillgängli­ga funktioner finns ozonering av inneluften, masserande bänkar och pekskärmsi­nställning av stolarna. Bagageutry­mmet har vuxit till 530 liter.

Än så länge är det bara 520d, 530i och 540i som nått återförsäl­jarna, resten droppar in under våren. Värstingen i modellrade­n är M550i xDrive med V8 på 4,4 liter, 462 hästar och 0–100 km/h på 4,0 sekunder, snabbare än senaste M5. För det ska man tanka nästan nio liter per 100 km. Touringver­sionen är det säkert många som väntar på, och det talas redan om en crossover.

 ?? FOTO: DAN KRONQVIST
FOTO: DAN KRONQVIST ?? TRåNGT. Bakdörrens form och baksätets utformning gör att långa personer drar sig för att sitta där.
FOTO: DAN KRONQVIST FOTO: DAN KRONQVIST TRåNGT. Bakdörrens form och baksätets utformning gör att långa personer drar sig för att sitta där.
 ?? FOTO: DAN KRONQVIST ?? MUSKLER. Den yttre designen är ett bra exempel på plåt som bockats i snygga vinklar.
FOTO: DAN KRONQVIST MUSKLER. Den yttre designen är ett bra exempel på plåt som bockats i snygga vinklar.
 ??  ?? FöRARPLATS. Den som vill kan hitta en lång rad elektronis­ka hjälpmedel som underlätta­r.
FöRARPLATS. Den som vill kan hitta en lång rad elektronis­ka hjälpmedel som underlätta­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland