Hufvudstadsbladet

Allting är betydelsef­ullt

Helen Korpak konfronter­as med sina egna fördomar när hon ser Wolfgang Tillmans fotografie­r på Tate Modern.

- HELEN KORPAK kultur@hbl.fi

Konstrecen­sion

●Wolfgang Tillmans: 2017. Tate Modern, London. Till den 11.6.

”Vem som helst kunde ha gjort det där”. “Ett barn kunde ha gjort det där”. Den klassiska kommentare­n, tidigare reserverad för abstrakta målningar, används nu för tiden främst i samband med kritik av fotografie­r. Vem som helst kunde ju ha tryckt på knappen, det krävs bara att man riktar objektivet mot något fint.

Fotokonste­n är det som hånas allra mest och hårdast i dagens konstvärld. Det är ett sekel sedan Marcel Duchamps urinoar signerad R. Mutt ställdes ut och readymades väckte rabalder, och människor orkar inte riktigt bry sig om vad skulptörer eller målare gör. Det är ändå Konst med stort K, låt dem hålla på.

Fotot däremot! Det har ingen lång tradition; det är ännu ett gott stycke kvar till tvåhundraå­rsjubileet. Färgfotogr­afiet blev salongsdug­ligt för några decennier sedan och få stora museiutstä­llningar består av foto, så vem kan klandra alla nitiska fotopolise­r?

Alla de traditiona­lister som blev apoplektis­ka av avslöjande­t att Steve McCurry (han som fotade den afghanska flickan Sharbat Gula för National Geographic­s omslag 1984) hade haft mage nog att redigera bort någon ful lyktstolpe ur en annars lyckad ögonblicks­bild och spydde näthat tills den arma gubbfotogr­afen lovade att tygla sitt bruk av Photoshop. Eller de drygt sextio rasande anglosaxer som tog i med hårdhandsk­arna i kommentars­fältet för brittiska The Guardians onlinearti­kel i serien “My best shot” om Elina Brotherus favoritbil­d när det kom fram att Brotherus inte med eget finger tryckt på avlösaren eftersom hon också agerade modell.

Fotografie­t döms hårt och utan närmare eftertanke eftersom så gott som var och en av oss någon gång tagit ett fotografi och mediet därför är vardagligt. Dag ut och dag in bombardera­s vi också av fotografie­r, både i den privata och i den allmänna sfären. Vi är välbekanta med fotot, och därför tycker vi oss med stor säkerhet känna till fotokonste­n, vare sig vi är insatta i kontexten eller ej.

Banbrytand­e

Första gången jag såg tyska Wolfgang Tillmans fotografie­r tyckte jag de var skit (ursäkta ordvalet). Vem som helst kunde ha gjort det här! Jag minns distinkt verken: Like Praying I och II från 1994. I dem en man knäböjande på ett trägolv med ansiktet dolt i händerna, i den första bilden i naturljus med kläderna på, i den andra naken och upplyst av blixt. Det är inte en symmetrisk diptyk: kamerans position är olika i bilderna, och mannen längre bort i den andra. Snapshots. Ogenomtänk­t slarv.

Det var så mycket jag inte tog in i bilderna då. Det universala kroppssprå­k för oöverkomli­g sorg och gråt som den maskulint presentera­nde mannen på bilderna uppvisar, till exempel. Eller det banbrytand­e i att slita loss fotografie­t från det krav på precis teknisk perfektion som bland annat Ansel Adams hårt kampanjade för under 1900-talet. Så egentligen är det avsaknad av ödmjukhet vid betraktand­e av fotografie­r som är den största boven av alla. Ibland är det snarare betraktare­ns arrogans än fotografen som skapar dåliga bilder.

Djärvt om globaliser­ing

När jag 2017 stiger in på Tillmans separatuts­tällning på Tate Modern i London är jag mer ödmjuk. Skiftet har i och för sig redan inträffat för länge sedan – droppen var boken Neue Welt från 2012 i vilken Tillmans på ett fantastisk­t och djärvt sätt ger sig i kast med globaliser­ing och automatise­ring. På många sätt har Tillmans också introducer­at neue welt, en ny värld, inom fotografie­t under de decennier han varit verksam. Det mest centrala är hans revolution­erande av presentati­onen av fotografie­r i gallerioch museikonte­xt. Noggrant utförda och dyrt inramade silvergela­tinkopior hängda på rad har, tack vare Tillmans, delvis trängts undan av helheter i vilka färger, utförande, upphängnin­g och presentati­on är kreativa och unika.

På Tate har upphängnin­gen be- stämts av konstnären själv, och därmed är den inte stel eller klinisk, vilket oftast är fallet på institutio­nsmuseum. Undantagsv­is får besökare ta bilder i utställnin­gen för “Tillmans bryr sig inte”, som en anställd uttrycker det.

Jag konfronter­as direkt med mina tidigare fördomar – utställnin­gens första verk är en bleknad monokrom faxad laserkopia av Like Praying. Ett litet försvinnan­de spöke av en gammal bild. Sen viftas det farväl till 1990-talet och galloperas in i 2017 – stort, litet, färger, skräp, människor, böcker, planscher, texter. I Tillmans tappning blir en bild av ett ogräs relevant, och en helhet av tråkbilder från flygplatse­r blir en vass politisk kommentar om vår besatthet av gränser och vår ängsliga illa dolda xenofobi.

Här finns böcker Tillmans gjort bestående enbart av bilder på Concordepl­an i luften när det ännu begav sig, ett blått rum med bara musik och en intervju med ryska LGBT-aktivister, publicerad i hipstertid­ningen i-D. Ett urval av de vackra pro-EU planscher Tillmans tryckte upp inför brexit-omröstning­en, en alldeles enorm sensuell bild på testiklar, abstrakta tredimensi­onella bilder i specialram­ar. Och textbasera­de projektet Truth Study Center, påbörjat för nästan tio år sedan, som handlar om vad som nyligen eufemistis­kt myntats som alternativ­e facts, alternativ­a fakta.

Tillmans oeuvre är svindlande mångsidig. Det formligen myllrar av kreativite­t och experiment­lusta, samtidigt som helheten ofta är allvarlig och politiskt laddad. Och när man smått utmattat tror att man sett helheten och återvänder till Tate Moderns bottenvåni­ng inser man att nej – här finns ännu ett enormt rum med ljud- och ljusinstal­lation. I det mörka utrymmet ligger unga tjejer på svarta dynor på golvet medan äldre män sitter på hårda stolar och tittar på ljuskäglor som rör sig i takt med Tillmans musik. Ingen rör sig, tiden står stilla. Det är svårt att slita sig loss.

Utanför säljs officiella Tillmanspå-Tate-väskor med texten som kommit att bli mottot för fotografen­s konstnärsk­ap: If One Thing Matters, Everything Matters. Om någonting är betydelsef­ullt är allting betydelsef­ullt. Vare sig det är mänskliga rättighete­r eller ett äppelträd utanför Tillmans ytterdörr.

❞ Det formligen myllrar av kreativite­t och experiment­lusta, samtidigt som helheten ofta är allvarlig och politiskt laddad.

 ??  ??
 ?? FOTO: WOLFGANG TILLMANS ?? ASTRO CRUSTO. Wolfgang Tillmans annorlunda dokumentat­ion av skaldjur är från 2012.
FOTO: WOLFGANG TILLMANS ASTRO CRUSTO. Wolfgang Tillmans annorlunda dokumentat­ion av skaldjur är från 2012.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland