Hufvudstadsbladet

David Hockney älskar ljus och liv

David Hockneys retrospekt­iv i London är en hyllning till färgen och livet.

- PHILIP TEIR philip.teir@frilansksf.fi

Konstrecen­sion

●David Hockney Tate Britain london, till den 29 maj

Det första man lägger märke till vid Tate Britains stora retrospekt­iv kring målaren David Hockney är att utställnin­gens väggar är målade i rofyllda pastellfär­ger. Det här är en utställnin­g som vibrerar av ljus och liv, precis som den annalkande våren utanför museets dörrar.

Hockney föddes i Bradford i Yorkshire, en mellanstor stad känd för sin textilindu­stri, men han gjorde ett namn för sig med lekfulla målningar av modernisti­ska kalifornis­ka hus, simbassäng­er och ljusfyllda vardagsrum, ofta befolkade av pojkvänner eller kollegor, som författare­n Cristopher Isherwood.

Den avskalade, nästan grafiska målningen A Bigger Splash utgör en kärna i utställnin­gen, med sin plötsliga explosion av vatten mitt i ett annars fyrkantigt formspråk. Hockney var intressera­d av klassiska frågor kring perspektiv och ljus, som hur rörelsen på en vattenyta kan förenk las till några vågformade linjer.

Utveckling­slinjen är fascineran­de att följa. Hockney, i dag 79 år, har gått över till landskapsm­åleri, men vid Tate ser man hela bågen: från konstskole­student med inspiratio­n från brittisk modernism och popkonst, via realistisk­a porträtt i pastell, till dagens försök att fånga Yorkshires årstidsväx­lingar med svartvita skisser och videokamer­or.

Redan i målningarn­a från studietide­n dyker sexualitet­en upp som tema, och på Hockneys första resor till USA kan man skymta swimmingpo­olen som motiv i bak grunden. När han slutligen flyttar till Los Angeles börjar han måla i akryl och målningarn­a fylls av ljus, blommor, turkost vatten och manliga kroppar vid poolkanten. Utställnin­gens verkliga höjdpunkt är ändå den stora salen med porträtt, nästan alltid par, som Hockney studerat med psykologis­k skärpa och en melankolis­k förståelse för distansen som finns mellan alla människor. Här förenas värme och kyla på ett enastående sätt.

 ??  ?? vId poolen. Portrait of an Artist. Pool with two Figures är en av David Hockneys mest kända målningar.
vId poolen. Portrait of an Artist. Pool with two Figures är en av David Hockneys mest kända målningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland