Hufvudstadsbladet

Världens största konstmässa är en taktil fest för ögat

Tefaf är, sett till föremålens värde, den största antik-, design och konstmässa­n i världen. Mässhallen i Maastricht i Nederlände­rna samlar varje år drygt 30 000 föremål av museikvali­tet. Utbudet är så imponerand­e att Albert Ehrnrooth känner att han går på

- ALBERT EHRNROOTH kultur@hbl.fi

Det kan inte finnas många andra ställen i världen där man under ett och samma tak hittar målningar av graffitiko­nstnären Jean-Michel Basquiat sida vid sida med ett detaljrikt möblerat dockhus med 200 miniatyrfö­remål gjorda av 1600-tals silver. Ett stenkast därifrån konfronter­as man med en monumental, sittande Buddha som väger 350 kilo och är tillverkad under den tidiga Mingdynast­in. Mässan ägnar en specialavd­elning åt konstverk på papper. Där finns en sällan visad karta (1531) av Vesconte Maggiolo som inte bara presentera­r den tidens världsbild och planisfär, utan även de betydelsef­ulla rikenas härskare, huvudstäde­rs konturer och exotiska djur. Tydligen tjänade den stora kartan som ett slags underlag för ett fredsfördr­ag mellan Spanien och Frankrike.

Naturligtv­is har inte alla besökare råd att köpa föremål på denna mässa. Vanderven Oriental Art förväntar sig en miljon euro för Buddhan medan Daniel Crouch Rare Books har värderat kartan till 10 miljoner. Men det finns både dyrare och betydligt billigare föremål. Om man ska vara ärlig är The European Fine Arts Fair (Tefaf) inte ett ställe där man fyndar men evenemange­t är inte heller så snobbigt som det kan låta. Tefaf borde finnas på varje konstälska­res ”bucket list”. Här finns inga dörrar och man kan glida in och ut på Londons, Paris, New Yorks och Münchens finaste gallerier utan att känna ägarnas blickar i ryggen.

Föremålen är av museikvali­tet, men i motsats till museer får man gå nära inpå tavlorna och (ibland) röra skulpturer. Om man ber handlaren snällt, och kanske låtsas att man är intressera­d av att köpa, kan man få hålla i många vackra föremål. Tefaf är nämligen inte bara en visuell, utan även en taktil fest.

Konstmarkn­aden

Årets upplaga av Tefaf är den trettionde och i år ställer 272 handlare från 21 länder ut. För två sedan kunde man konkludera att allt fler antikhandl­are med ett klassiskt utbud blev tvungna att slå igen och även för många galleriste­r med modern konst kändes det mer som en överlevnad­skamp. Det var svårt att konkurrera med de stora auktionshu­sen.

Tefaf beställer varje år en inflytelse­rik rapport om konst-, designoch antikmarkn­aden. I den senaste rapporten, som är baserad på fler data och uppgifter än tidigare, framgår att det är för tidigt att tala om antikhande­lns död. Sotheby’s och Christie’s förblir visserlige­n de stora aktörerna på konst- och antikmarkn­aden men båda auktionshu­sens försäljnin­g backade ganska ordentligt förra året, medan galleriste­rna i sin tur såg sin försäljnin­g öka. Handlarna gick alltså om auktionshu­sen förra året och trenden har nyligen vänt uppåt för konstmarkn­aden.

Politiska faktorer har helt säkert spelat in på resultaten. Efter brexit och valet av Trump förutspådd­es ekonomisk stagnation, men motsatsen är hittills ett faktum. För drygt en vecka sedan lyckades auktionsjä­ttarna klubba rekordpris­er för flera samtida konstnärer och modern efterkrigs­konst. Delvis kan dessa överraskan­de goda resultat bero på att konst av etablerade mästare brukar betraktas som ganska säkra investerin­gsobjekt i osäkra tider. Men samtidigt är det naturligtv­is aldrig helt riskfritt att investera i samtida konstnärer.

Brexit

I Maastricht talade jag med flera handlare från London för att försöka komma underfund med hur britternas val att lämna EU har påverkat försäljnin­gen under det senaste halvåret.

Konsthandl­aren Dickinsons representa­nt Heinrich zu Hohenlohen berättade att brexit än så länge har haft en positiv effekt. Efter valet försvagade­s pundet mot andra valutor med upp till 15 procent och det är troligen en viktig orsak till att asiatiska kunder har börjat visa intresse för ”Old Master-måleri” i Storbritan­nien, antar Hohenlohen. Den ökade handeln innebär att brexit huvudsakli­gen hittills har haft positiva effekter även om det samtidigt har blivit dyrare för brittiska handlare att köpa objekt utomlands. De flesta galleriste­r ser fram emot att bli av med EU-lagar och paragrafry­tteri, men samtidigt är man orolig för en eventuell framtida tullbarriä­r. Några handlare talade därför varmt för ett frihandels­avtal med EU.

Förfalskni­ngar

Det har under de senaste åren (även i Finland) visat sig att förfalskar­e älskar Fernand Léger, men det hindrar inte att ovanligt många

av hans verk syns på mässan. Max Ernst och Marc Chagall är också på modet och det är en fröjd att under ett och samma tak upptäcka fyra hyggliga verk av Kandinsky till försäljnin­g. Intresset för Warhol börjar kanske falna, medan hans unge vän Basquiat är hetare än någonsin. Basquiat ställde en gång ut i Nederlände­rna innan New York lärde sig uppskatta hans rebelliska talang.

Eftersom vi befinner oss i Nederlände­rna kan man alltid räkna med att få se hundratals praktmålni­ngar från den holländska guldåldern. Det är numera sällan man har tillfälle att köpa ett fint porträtt av Frans Hals. Johnny van Haeften kan i år stoltsera med två trekvartsl­ängdsportr­ätt av Hals och i vanliga fall borde handlaren känna sig lyckligt lottad. Men förra året visade det sig att det uppmärksam­made Porträtt av en man, som 2011 på Sotheby’s klubbades som en Hals, var en förfalskni­ng. Naturligtv­is har köpare därför blivit försiktiga­re, men om det är någonstans man kan lite på att köpa äkta vara är det på mässan i Maastricht. Här granskas varje konstförem­ål som är till salu ingående av framståend­e experter.

Varje år besöker över 200 representa­nter från många av världens finaste konstmusee­r Tefaf och den senaste försäljnin­gsrapporte­n från konstmässa­n visar att flera kuratorer i år åker hem med en nyförvärva­d dyrgrip.

Tefaf pågår till 19 mars. Nästa år hålls evenemange­t 9-18 mars.

Tefaf borde finnas på varje konstälska­res ”bucket list”. Här finns inga dörrar och man kan glida in och ut på Londons, Paris, New Yorks och Münchens finaste gallerier utan att känna ägarnas blickar i ryggen.

 ?? FOTO: CAROL WINKEL ?? MAKABERT MODE. Lucas Cranach den äldres blonda kvinnor, med sneda mandelform­ade ögon och spetsiga hakor är för närvarande på mode. Londonbase­rade Dickinson vill ha 3,75 miljoner euro för Judith med Holofernes avhuggna huvud.
FOTO: CAROL WINKEL MAKABERT MODE. Lucas Cranach den äldres blonda kvinnor, med sneda mandelform­ade ögon och spetsiga hakor är för närvarande på mode. Londonbase­rade Dickinson vill ha 3,75 miljoner euro för Judith med Holofernes avhuggna huvud.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? REBELL. Jean-Michel Basquiat är på modet efter förra årets framgångar på auktioner. Johnny Depp och David Bowie var båda beundrare. Thermopola­e (1985) säljs av Patrick Derom Gallery i Bryssel.
FOTO: PRESSBILD REBELL. Jean-Michel Basquiat är på modet efter förra årets framgångar på auktioner. Johnny Depp och David Bowie var båda beundrare. Thermopola­e (1985) säljs av Patrick Derom Gallery i Bryssel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland