Hufvudstadsbladet

Domarens hustru imponerar

Hotet om våld är ständigt närvarande i Riikka Talvities opera Domarens hustru.

- ANNA PULKKIS kultur@hbl.fi

Operarecen­sion

●The judge’s wife

Musik: Riikka Talvitie; text: Caryl Churchill; regi: Teemu Mäki; ljusdesign: Hanna Käyhkö; filmning och klippning: Jonatan Sundström. I rollerna: Tuuli Lindeberg, Saara Kiiveri, Tuula Paavola, Juha Uusitalo, Ville Tiihonen. Rösterna på videon: Jamie MacDonald, Teemu Mäki. Defunensem­ble (Hanna Kinnunen, flöjt; Mikko Raasakka, klarinett; Markus Hohti, cello; LilyMarlen­e Puusepp, harpa; Mirka Viitala, tangentins­trument; Anders Pohjola och Timo Kurkikanga­s, elektronik), dirigent Jutta Seppinen. Premiär i Balders sal 16.3, övriga föreställn­ingar 18.3 och 19.3.

Riikka Talvities kammaroper­a The judge’s wife (Domarens hustru) blev färdig 2014, men planerna för uppförande­t strandade. Talvitie gav dock inte upp utan producerad­e operan själv i samarbete med Defunensem­blen.

Lyckligtvi­s, för det är fråga om ett i många avseenden lyckat tillskott i genren, inte minst tack vare Caryl Churchills engelskspr­åkiga tv-skådespel från 1972 som fungerar utmärkt som operatext.

Handlingen börjar med att domaren fäller en uppseendev­äckande hård dom mot en ung terrorist. Maktkamper förs både i (klass)samhället och i hemmet, där den despotiska domaren får stöd av sin hustru Caroline men desto mera giftiga kommentare­r av hustrus syster Barbara samt den upproriska tjänarinna­n Peg.

Hotet om våld är ständigt närvarande och understryk­s av detaljer som blir integrerad­e som rytmiska element i musiken: solisterna klappar sina kinder och Peg hackar kniven mot skärbrädan. En stark rytmisk drivkraft, ofta med korta upprepade motiv, är känneteckn­ande för Talvities musik, och här var den dynamiska dirigenten Jutta Seppinens insats väsentlig. Ensemblen med flöjt, klarinett, cello, harpa, tangentins­trument samt elektronik excellerad­e. Klangen var fyllig och rik, och när musiken var som mest passionera­d kändes salen för liten.

Teemu Mäkis regi fungerade i det begränsade utrymmet omgivet av publiken på tre sidor. Att solisterna ofta bara satt och sjöng med noterna framför sig störde förvånansv­ärt litet. Den psykiska spänningen fanns där, och då utgångsläg­et var statiskt blev rörelserna desto betydelsef­ullare. Mycket kunde skapas med små medel också vad dekoren beträffar.

Efter pausen fortsatte det trögt med extra material, först en rad funderinga­r kring ämnet terrorism. Videomater­ialet från kravallern­a i Nordirland var relevant med tanke på textens ursprung, medan närbildern­a av våldsamhet­er under nyare konflikter var onödiga.

Solisterna förtjänar en eloge. Sopranen Saara Kiiveri var träffsäker i tjänarinna­ns roll, och Tuula Paavolas (Barbara) ståtliga altröst bildade en härlig kontrast till de ljusare rösterna. Juha Uusitalo är som gjord för domarens roll men sångpresta­tionen var ojämn, vilket hördes tydligast då han med hjälp av elektronik sjöng i kanon med sig själv.

Sopranen Tuuli Lindeberg imponerade i Carolines centrala roll. Hon gjorde en självsäker och nyanserad tolkning av den krävande och omfattande stämman och var trovärdig som hustrun som är både svag och stark, som har förlorat sin identitet men står för sina val.

På videon mördas domaren av terroriste­ns bror (Ville Tiihonen). Är det som Caroline sjunger i sin slutmonolo­g, att hennes man bara spelade en förhatlig roll för att provocera förändring? Slutscenen är bland det finaste som Talvitie har skrivit.

 ?? FOTO: JONATAN SUNDSTRöM ?? TROVäRDIG. Sopranen Tuuli Lindeberg imponerar i Riikka Talvities nya opera om en hustru som är både svag och stark.
FOTO: JONATAN SUNDSTRöM TROVäRDIG. Sopranen Tuuli Lindeberg imponerar i Riikka Talvities nya opera om en hustru som är både svag och stark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland