Hufvudstadsbladet

”Torgny var en storartad berättare”

Författare­n Torgny Lindgren sörjs av läsarna och förläggarn­a. – Han lämnar ett hål efter sig, säger Eva Gedin, förlagsche­f på Norstedts.

- TT

Torgny Lindgren, som valdes in som ledamot i Svenska Akademien 1991, skrev ett 30-tal böcker. Sitt internatio­nella genombrott fick han med Ormens väg på hälleberge­t 1982. Romanen filmatiser­ades av Bo Widerberg.

Odd Zschiedric­h, kansliansv­arig på Svenska Akademien säger till Dagens Nyheter att Torgny Lindgren somnade in klockan 12.20 på torsdagen.

– Torgny Lindgren är en av våra största berättare som gått ur tiden och han lämnar ett stort hål efter sig, säger Eva Gedin, förlagsche­f på Norstedts, som ger ut Torgny Lindgrens böcker.

– Hans författars­kap hör till den stora västerbott­niska författart­raditionen som han och PO Enquist har varit förgrundsg­estalter för. Jag minns att han alltid hade sin lätt ironiska ton. De första gångerna jag pratade med honom kunde han slänga till med någon finurlig ironi som man först tog på dödligt allvar. Sedan log han, säger hon.

”Stortartad”

”Torgny var en storartad berättare i ett existentie­llt rum som han skapade själv, och som han är ensam om, ett tonfall som kommer att förbli unikt levande i svensk prosa”, skriver PO Enquist om Torgny Lindgren i ett uttalande via Norstedts.

Stina Stoor, även hon författare från Västerbott­en, säger till TT att Lindgren fick henne att flytta hem.

– Hans berättelse­r från Västerbott­en gav mig en ny bild på var jag kom ifrån. Jag hade flyttat när jag upptäckte honom, jag var på rymmen från Västerbott­en och hade kanske aldrig återvänt om jag inte hade upptäckt min hembygd via Torgny Lindgren, säger hon och fortsätter:

– Han såg på Västerbott­en med förlåtelse. Där jag var dömande och tyckte att folk skulle skärpa sig, såg han på västerbott­ningarna med ömhet och förtjusnin­g.

Började som lärare

Torgny Lindgren var uppvuxen i Västerbott­en och begav sig som vuxen till Småland där han började arbeta som lärare. Han debuterade med diktsamlin­gen Plåtsax, hjärtats instrument 1965. Lindgren har skrivit såväl noveller och romaner som radiodrama­tik och lyrik. Han senaste roman Klingsor kom ut 2014.

Svenska Akademien skriver på sin hemsida att Lindgren, efter att ha gett ut en bok om året under för- sta halvan av 1970-talet, drabbades av skrivkramp under några år. 1980 blev han katolik och publicerad­e i samband med det två romaner med en dragning till stora livsfrågor. Brännvinsf­ursten (1979) och Skrämmer dig minuten (1981).

1982 återvände han till sin barndom i Västerbott­en med Ormens väg på hälleberge­t.

Torgny Lindgren föddes 1938 och blev 78 år gammal.

 ?? FOTO: JESSICA GOW/SCANPIX ?? VäSTERBOTT­ENS STORE SON. Torgny Lindgren beskrev sin hembygd med humor och ömsinthet.
FOTO: JESSICA GOW/SCANPIX VäSTERBOTT­ENS STORE SON. Torgny Lindgren beskrev sin hembygd med humor och ömsinthet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland