Hufvudstadsbladet

HBL har en egen ko

Hon heter Lovely och är tre år. Lovely är dräktig och väntas nedkomma med sin andra kalv nu i mars. HBL har valt att bli fadder till den här kon och den kommande kalven. Tillsamman­s med er läsare ska vi välja ett namn åt kalven när den är född.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

HBL ska under det kommande året ta en närmare titt på en ekogård och följa med hur djuren där har det. Redaktione­n har valt att bli fadder till en ko och vi har blivit tilldelade treåriga kon Lovely, som ska få sin andra kalv inom den här månaden. Fokus i kommande artiklar kommer att ligga på den nyfödda kalven, som ska heta något på O, men vi följer också med vad som händer runtomkrin­g på gården under olika årstider.

Från februari till april föds närmare hundra kalvar på Koskis gård i Bjärnå, som valdes till Finlands mest miljövänli­ga gård samma år som Lovely föddes. För kornas del betyder det att de får gå fritt runt i ladugården, i rasthagen och längs fodergånge­n. De har hela tiden fri tillgång till hö, som är det enda de äter. Kalvarna får gå med sina mammor i ett halvt års tid, tills de blir tonåringar.

– Lovely är andra årets föderska, så hon har redan lite erfarenhet av att få en kalv, säger Helena von Limburg Stirum, som ansvarar för djuren på gården.

Kor är i genomsnitt dräktiga i nio månader och tio dagar. Lovely undersökte­s av en veterinär i oktober, då det konstatera­des att hon var dräktig. Hon väntas alltså kalva i mars, så väntetiden går mot sitt slut.

– Vi som arbetar på gården övervakar korna extra mycket under kalvningss­äsongen, var fjärde timme dygnet runt går vi en runda i ladugården för att kolla att allt är i sin ordning, berättar von Limburg Stirum för blivande faddrar.

Lovely fick sin första kalv för ett år sedan, en ståtlig tjur som fick namnet Mohikaani. Förra sommaren gick de två tillsamman­s ute på bete i en grupp på cirka 25 andra kor och deras kalvar.

Bruna med vitt huvud

Lovely är en renrasig Herefordko, den vanligaste köttrasen i Finland. Den härstammar från England och rasen kom till Koskis gård redan på 1960-talet.

Herefordko­rna är kraftiga lågbenta kor som antingen kan ha horn eller vara hornlösa. Korna har mörkröd päls och är vita på manken, bringan och buken. Mest iögonfalla­nde är det helvita huvudet. Vid första anblicken ser alla kor på Koskis gård lika ut, men tittar man noggrannar­e ser man att varje ko har sina egna karakteris­tiska drag.

När den nya kalven är född öppnar vi en webbsida på vår nyhetssajt HBL.fi, där vi tar vi emot namnförsla­g av er läsare. Namnen samlas in bara elektronis­kt via webben.

 ?? FOTO: HELENA VON LIMBURG STIRUM ??
FOTO: HELENA VON LIMBURG STIRUM
 ?? FOTO: HELENA VON LIMBURG STIRUM ?? FåR Gå FRITT. Koskis Lovely är ganska rund om magen och känner sig säker både trött och tung. Dagarna tillbringa­r hon ute i rasthagen.
FOTO: HELENA VON LIMBURG STIRUM FåR Gå FRITT. Koskis Lovely är ganska rund om magen och känner sig säker både trött och tung. Dagarna tillbringa­r hon ute i rasthagen.
 ??  ?? Lovely har öronlappar i båda öronen, i det ena ett EU-nummer, i det andra gårdens egen märkning, som avslöjar att hon föddes 2014.
Lovely har öronlappar i båda öronen, i det ena ett EU-nummer, i det andra gårdens egen märkning, som avslöjar att hon föddes 2014.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland