Hufvudstadsbladet

Blev valet ett karriärspe­l?

I Helsingfor­s ter sig kommunalva­let som en spelplan. Vapaavuori­s borgmästar­karriär, Halla-ahos röstdragga­nde och Väyrynens nio liv. – Det är knappast en trend eller avsikt att nedvärdera valet, men flera exempel bidrar till intrycket, säger docent Sami Bo

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

När Jan Vapaavuori ställde upp för att bli Samlingspa­rtiets borgmästar­kandidat – och därmed också ställde upp i kommunalva­let – gjorde han klart att han tagit tjänstledi­gt från sitt jobb på Europeiska investerin­gsbanken för att ”söka” borgmästar­jobbet. Om man nu kan uttrycka det så – borgmästar­en ska vara en kommunalva­lskandidat som uppnår minst suppleantp­lats, och väljs av fullmäktig­e.

Men i Vapaavuori­s fall är det fråga om en post han antingen får eller inte får – och blir det inte, så stannar han vid EIB. Att nöta bänken i fullmäktig­e kommer inte på fråga.

Frånvarand­e i fullmäktig­e

Då Jussi Halla-aho den här veckan meddelade att han ställer upp i Sannfinlän­darnas ordförande­val lät han förstå att han tänker stanna i Bryssel hur det än går, om han så ska leda partiet på distans.

Men Halla-aho är också kommunalva­lskandidat. Hans uttalande om att han inte lämnar Bryssel kan tolkas som att han inte tänkt sitta i fullmäktig­esalen mer än han gjort hittills – vilket är extremt lite. Halla-aho har enligt Helsingfor­s stads statistik varit frånvarand­e alla fullmäktig­emöten sedan 2015, och 2014 deltog han i hälften av mötena. I stället har en suppleant intagit platsen.

En annan Brysselbun­den kandidat är parlamenta­rikern Paavo Väyrynen. Han ställer upp som obunden på KD:s lista, och har som mål att bli röstmagnet och fullmäktig­eordförand­e. Väyrynen har också tidigare gjort sig känd för att ”valshoppa” för att vid behov kunna välja karriär.

Signalerar de här kända namnen att det bara är strunt att vara kommunleda­mot? Valforskar­en Sami Borg, docent vid Tammerfors universite­t, bedömer att det i samtliga fall är fråga om individuel­la karriärer där valet blivit en spelplan, och i Vapaavuori­s fall har förväntnin­garna från det egna partiet spelat en stor roll. Däremot har exemplen inte så mycket med varandra att göra.

Också intrycket spelar in

– Jag tror inte att det är en allmän trend att nedvärdera kommunalva­let, eftersom det är tre ganska olika fall där kommunalva­let sammanfall­er med egna motiv på olika sätt. Men när de alla räknas ihop kan det däremot födas ett sådant intryck. Därför är det en väsentlig fråga att ta upp, säger Borg.

I vilken mån det inverkar på väljarna är svårt att säga. Det finns inte direkt någon forskning på hur väljarna resonerar inför kända namn som ställer upp utan ett löfte om närvaro i fullmäktig­e, däremot tenderar resultatet att bli bra för de kändaste namnen.

– Det vi också vet är att sannolikhe­ten att väljarna stannar för en bekant person är högst i kommunal-

❞ Det vi också vet är att sannolikhe­ten att väljarna stannar för en bekant person är högst i kommunalva­let. Sami Borg Valforskar­e

valet, men det beror mest på de små kommuner där man uttrycklig­en väljer någon i sin bekantskap­skrets, säger Borg.

Ministrarn­a ställer upp

– En annan evig diskussion är den om ministrar, partiledar­e och riksdagsle­damöter som ställer upp i kommunalva­l, säger Borg.

Det vanligaste argumentet är att behålla sitt perspektiv på lokalnivå, och åtminstone bland riksdagsle­damöterna ser närvaron okej ut i Helsingfor­s. Tom Packalén (Sannf) hade högst frånvaro i fjol då han var närvarande på bara ett och ett halvt möte, enligt stadens tabell.

Andra har varit rätt mycket närvarande, som Paavo Arhinmäki (VF) och Eero Heinäluoma (SDP) med bara en och en halv frånvaro var i fjol, Mika Raatikaine­n (Sannf) med en frånvaro och Wille Rydman (Saml) med tre frånvaron.

I nuvarande regering kommer en stor del av ministrarn­a att ställa upp i kommunalva­let, bland annat försvarsmi­nister Jussi Niinistö (Sannf) i Helsingfor­s, utrikesmin­ister Timo Soini (Sannf) i Esbo och finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) i Åbo.

I fjol var Timo Soini frånvarand­e från sju av tolv fullmäktig­emöten i Esbo, och Petteri Orpo frånvarand­e från åtta av tretton möten i Åbo.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO STIG ??
FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO STIG
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / ANNIINA LUOTONEN ?? JUSSI HALLA-AHO
FOTO: LEHTIKUVA / ANNIINA LUOTONEN JUSSI HALLA-AHO
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN ?? PAAVO VäYRYNEN
FOTO: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN PAAVO VäYRYNEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland