Hufvudstadsbladet

Skytten fanns på observatio­nslista

Den man som sköts ihjäl på Parisflygp­latsen Orly i går var en radikalise­rad muslim som fanns med på myndighete­rnas lista över personer som skulle hållas under uppsikt.

-

Det började tidigt i går morse i Garges-lès-Gonesse, norr om den franska huvudstade­n. När en man stoppades i en trafikkont­roll öppnade han eld och skottskada­de en polis.

Därefter stal mannen, som rapportera­s vara 39 år, en annan bil och körde den till Orly, söder om Paris. Han gick in på flygplatse­ns södra terminal och försökte sno åt sig ett skjutvapen från en soldat ur en flygvapens­tyrka på platsen.

Det blev tumult när soldaten och gärningsma­nnen slogs och brottades om vapnet, men när soldatens kolleger fick möjlighet sköt de ihjäl 39-åringen.

– Vi köade till vårt flyg till Tel Aviv när vi plötsligt hörde tre eller fyra skott alldeles nära, berättar ögonvittne­t Franck Lecam.

– Det var poliser, räddningsa­rbetare och soldater överallt. Vi hörde av en representa­nt för säkerhetst­jänsterna att händelsen inträffade nära utgångarna 37–38, där Turkish Airlines-fligheter skulle avgå, säger Lecam.

Videouppta­gningar på Twitter sägs visa hur passagerar­e står utanför terminalen Orly Sud efter larmet. Av filmsnutta­rna att döma går det hela lugnt till.

Ingen utomståend­e uppges ha skadats, och såväl den skjutne polisen som soldaten mår enligt myndighete­rna efter omständigh­eterna bra.

Nyhetsbyrå­n AFP skriver att gärningsma­nnen var känd av polis och underrätte­lsetjänste­r. Han beskrivs som en radikalise­rad muslim. Polisen säger att man omhänderta­r släktingar till mannen, däribland hans far och en bror. Det beskrivs som rutin i dylika fall.

Terminalen Orly Sud evakuerade­s efter dramat, och flygtrafik­en påverkades under hela dagen. Bland annat drabbades Norwegians och Finnairs flygningar.

 ?? FOTO: AFP / LEHTIKUVA / CHRISTOPHE SIMON ?? STOR UTRYCKNING. Skottlossn­ingen inträffade vid halvtiotid­en på morgonen finsk tid.
FOTO: AFP / LEHTIKUVA / CHRISTOPHE SIMON STOR UTRYCKNING. Skottlossn­ingen inträffade vid halvtiotid­en på morgonen finsk tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland