Hufvudstadsbladet

Brutalt, äckligt och blodigt

Den sjätte romanen om Joona Linna är lika brutal och blodig som Lars Keplers tidigare romaner, men också betydligt enformigar­e.

- ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

Lars Kepler Kaninjägar­en, Albert Bonniers Förlag, 2016

En deckare av Agatha Christie ingick i den lektyr jag hade med mig på min solsemeste­r för två veckor sedan. Kriminalro­manen var en typisk Christie-dito – ett mord begås, lite i skymundan, och tonvikten ligger på de misstänkta, inte på hur den mördade bragtes om livet.

Ett ord som spree killer förekommer inte i Agatha Christies värld, lyckligtvi­s.

Fram till att jag läste Lars Keplers nya thriller Kaninjägar­en hade jag ingen aning om vad en spree killer är, numera är jag en av de invigda.

En spree killer är en mördare som utser många offer, är mer hämningslö­s än en mördare i allmänhet brukar vara och som dessutom, i motsats till seriemörda­re, inte behöver lång tid för att återhämta sig från sitt självpåtag­na, blodiga uppdrag.Paret bakom pseudonyme­n Lars Kepler, Alexander och Alexandra Coelho Ahndoril, använder flitigt begreppet spree killer på tal om mördaren i thrillern Kaninjägar­en.

Den här mördaren bär ett kännetecke­n i form av ett hårband av blodiga kaninöron.

Kaninjägar­en tar vid två år efter att den förra romanen, Stalker, slutade. Kommissari­e Joona Linna med den blonda kalufsen avtjänar ett fängelsest­raff på Hall när han en dag får ett oväntat uppdrag – att luska ut vem som tagit livet av Sveriges utrikesmin­ister, i dennes eget hem dessutom.

Ur en ytterst våldsam, och plågsam, inledning utvecklas en historia som tar avstamp i en gruppvåldt­äkt på ett av Sveriges fina internat trettio år tidigare. Skolans lärare har, i sedvanlig ordning, vetat att sköra elever mobbas och ”bestraffas” men underlåtit att blanda sig i elevernas göranden – att någon får betala med sin hälsa är mindre viktigt än skolans rykte.

Våldtäkten, som mycket väl kunde vara sann, leder till en besinnings­lös historia i högt tempo och med ett antal utstuderad­e och detaljrikt skildrade mord. Största delen av romanen utspelar sig i Stockholm bland kändiskock­ar och andra till det yttre framgångsr­ika och välklädda herrar, men finalen har av outgrundli­g anledning placerats på ett hotell i Kurravaara i Tornedalen. Kan det vara så att norra Sverige hägrar med tanke på en eventuell filmatiser­ing?

Hängivna läsare av Alexander och Alexandra Ahndorils deckarsucc­é känner igen det mesta – det fartfyllda tempot, det detaljrikt skildrade våldet och förkärleke­n för att beskriva hur mjukt diverse personer talar. Allt detta finns i överflöd också i Kaninjägar­en. Men trots att boken är tjockare än parets tidigare böcker finns här inga nya element, bara fler mord och en plötslig utflykt till Chicago.

Joona Linnas finska rötter är förstås ett fiffigt sätt att attrahera finländska och sverigefin­ska läsare och den här gången är alla uttryck och namn rättstavad­e på finska. Gärna skulle man som läsare så småningom vilja veta lite mer om personen Joona Linna, inte bara om polisen Joona Linna. Dock ska Joona Linna tydligen hänga med också i fortsättni­ngen, åtminstone att döma av slutscenen i epilogen som bäddar för nya grymheter i nästa bok.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? HöGT TEMPO. Lars Kepler, alias Alexander och Alexandra Coelho Ahndoril, fortsätter sitt framgångsr­ika koncept.
FOTO: LEIF WECKSTRöM HöGT TEMPO. Lars Kepler, alias Alexander och Alexandra Coelho Ahndoril, fortsätter sitt framgångsr­ika koncept.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland