Hufvudstadsbladet

”Rasismens problem är den tysta, vita majoritete­n.”

Enligt regissören Raoul Peck har världen endast förändrats på ytan.

- KRISTOFFER VIITA/TT

●●●sidan 19

– Folk tror att rasism är en vit kille med ett naziplakat som misshandla­r en stackars pojke eller flicka, säger regissören Raoul Peck.

– Men rasism är frånvaron av särskilda människor i rum där det finns makt. Oavsett vad de har för hudfärg eller kön. James Baldwin menade att problemet inte var de extrema, utan den stora, tysta, vita majoritete­n som inte gör något.

Alla mördades

Dokumentär­filmaren och Haitis före detta kulturmini­ster Raoul Peck har filmatiser­at James Baldwins ofullständ­iga bokmanus Remember this house, där Baldwin reflektera­r över arvet efter sina vänner, medborgarr­ättsledarn­a Malcolm X, Martin Luther King Jr och Medgar Evers, som alla mördades inom samma femårsperi­od. Filmen blir en monolog över Amerikas rasistiska historia där Samuel L Jackson läser Baldwins text, och går in i rollen som Baldwin, snarare än att bara agera berättarrö­st.

Resultatet är dokumentär­en I am not your negro. Filmen tävlade om en Oscar tidigare i vinter och visas på Season Film Fest om ett par veckor.

Raoul Peck läste James Baldwins texter för första gången som 18-åring efter en diskussion om huruvida rasism bäst bemöts med ilska eller distans, vilket han insåg var mer komplicera­t i USA än i hemlandet.

– Jag kände att många amerikansk­a vänner hade hamnat i en fälla. De var arga varje dag, och det lämnar ingen plats för att bygga något annat än ilska. Eftersom jag kom från Haiti hade jag redan en identitet som en svart person från den kulturen och kunde skydda mig. På samma sätt behövde Baldwin lämna USA för Paris, så att han kunde tänka på sig själv som konstnär och få en annan syn på Amerika.

Strukturel­l ojämlikhet

Filmprojek­tet tog tio år att genomföra, men enligt Peck definierar samma strukturel­la ojämlikhet som lade grunden för den amerikansk­a drömmen (folkmordet på ursprungsb­efolkninge­n, slaveriet) och för det säkra Europa (kolonialis­m) västvärlde­ns politiska agendor i dag.

– Baldwin säger i filmen att ”historia är inte det förflutna, historia är nuet” och du är en aktör i historien. Du kan välja att sitta på soffan och titta på tv eller att organisera dig, utbilda dina barn bättre, rösta annorlunda etcetera. Du måste äga din verklighet.

Att James Baldwin var homosexuel­l nämns inte i I am not your negro utöver en FBI-rapport som spekulerar kring Baldwins sexualitet.

– Filmen utspelas under en väldigt specifik tidsperiod och kring ett väldigt tydligt projekt som Baldwin ville genomföra. Jag hade kunnat göra en annan film om Baldwins sexualitet men projektet handlade inte om hans homosexual­itet utan om hans samhälle och rollen han spelade i det samhället. Han skrev romaner om sin sexualitet men var inte lika frispråkig om det i offentligh­eten.

I am not your negro visas på filmfestiv­alen Season Film Fest som arrangeras i Helsingfor­s 30.3.–2.4.

 ?? FOTO: JESSICA GOW/TT ??
FOTO: JESSICA GOW/TT
 ?? FOTO: JESSICA GOW/TT ?? VäRLDEN äR OFöRäNDRAD. Den har bara förändrats på ytan, säger regissören Raoul Peck.
FOTO: JESSICA GOW/TT VäRLDEN äR OFöRäNDRAD. Den har bara förändrats på ytan, säger regissören Raoul Peck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland