Hufvudstadsbladet

Vem är din politiker?

-

●●Vårdreform­en hit och vårdreform­en dit. Med drygt tre veckor till valsöndage­n är kommunalva­lsdebatten en liten besvikelse. Det är partiledar­e som vill eller tvingas diskutera stora reformer, som i grunden handlar om min och din vardag, men samtalet är så teoretiskt att det får en stol att somna.

Nu menar jag den stora valdebatte­n. Den debatt som pågår i statens teve och radio och i rikstidnin­garnas spalter men också i sociala medier.

Jag hör av många att man måste anstränga sig onödigt mycket för att hitta lokala vinklingar. Sådant kan påverka valdeltaga­ndet som var mycket lågt i förra valet. Det här kan ännu vända. När 9.4 närmar sig hör vi kanske mera om en idrottspla­n här och ett bostadshus där. Ju konkretare diskussion­en är, desto bättre.

Efter att ha gjort snart tio avsnitt i serien Torgparlam­entet kan jag komma med ett hundraproc­entigt bra tips. Gå ut. Beslutsfat­tare och kandidater är aldrig så tillgängli­ga som nu. De hänger på torget, diskuterar vid valstugor och kan träffas på kaféer och stora och små allmänna debatter som olika intresseor­ganisation­er arrangerar. Du har kanske ditt eget parti men missa inte de andra! Lyssna och fråga ut dem.

I Helsingfor­s är det många rubriker om borgmästar­na. Till och med de som är med i racet säger att det är helt galet och egentligen inte alls viktigt.

Kandidater­na får medhåll av partidigni­tärer som säger att borgmästar­valet är en bisak och hur som helst inget direktval. Men så viktigt är det förstås att Jan Vapaavuori är beredd att lämna toppjobbet på banken i Europa om tjänsten viks för Samlingspa­rtiet, men om partiet förlorar stannar han utomlands. Den schizofren­a inställnin­gen framgår också av de intervjuer som HBL gjort med samtliga borgmästar­kandidater. De ingår i tidningen från och med den här veckan.

Framgångar är det som politikern­a vill lyfta fram inför val. Metrobygge­t är en uppvisning i tro, hopp och kärlek som i facit också stavas fiasko. Många politiker säger att det var förra fullmäktig­e som tog alla viktiga beslut.

Kanske det men vilket är då den nu aktuella församling­ens ansvar för genomföran­de och övervaknin­g? Det är stort, förstås. Men nu har den enda utredning av västmetron som gjorts i praktiken sopats under mattan – om den alls blir offentlig så sker det först efter kommunalva­let. Tänk att det blev så.

Dessutom… På HBL.fi har vi samlat många artiklar om kommunalva­let. Nu hittar du dem enkelt under en egen flik!

 ??  ??
 ?? TOMMY POHJOLA
reporter ?? I HUFVUDSTAD­SREGIONEN Det här valet handlar om dig och mig. Nu är det läge att gå ut och tala med dem som bestämmer.
TOMMY POHJOLA reporter I HUFVUDSTAD­SREGIONEN Det här valet handlar om dig och mig. Nu är det läge att gå ut och tala med dem som bestämmer.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland