Hufvudstadsbladet

Viktigt behålla kritiskt perspektiv till hur vårt förflutna framhävs

- HENRIK FORSBERG doktorand i ekonomisk och social historia, Esbo

Historiebr­uk har en dålig klang. Och ändå är historia en väsentlig del av vår mänsklighe­t. En individs personligh­et är starkt anknuten till – om inte fullständi­gt beroende av – minne, det vill säga kontakten mellan det förflutna och nuet. På samma sätt är kollektiva identitete­r starkt anknutna till berättelse­r om kollektive­ts förflutna, alltså historia.

Denna insikt har inspirerat forskare att studera historiebr­uk som en del av samhällets kultur, även kallad historieku­ltur. En väsentlig fråga blir då hur man skall avgränsa och historiser­a ”ett samhälle”, vilket oftast i ett långt tidsperspe­ktiv blir problemati­skt då innebörden i begreppen ”vi” och ”dem” varierar enligt talaren, kontexten och tiden. Historiebr­uk har varit och är ett identitets­politiskt verktyg.

Hungeråren i Finland på 1860-talet är ett sådant exempel. Mellan 1866 och 1868 försvann cirka 180 000 människor från storfurste­ndömets befolkning­santal, det vill säga ungefär 10 procent av totalbefol­kningen 1864 till följd av hunger och epidemier. Denna händelse har givit upphov till subtila och intressant­a former av historiebr­uk.

En för samtiden kontrovers­iell tolkning var upplevelse­n om nödåren som en gemensam nationell tragedi. I denna tolkning uppfattade­s nödåren som ett bevis på att Runebergs Paavo-bonde var en sann karakteris­ering av det finska folket, det vill säga laglydig, tålmodig och altruistis­k. Karl A. Tavaststje­rnas roman Hårda tider utkom 1891 som en reaktion mot detta synsätt.

Mer makaber blev bilden då fennomanen Agathon Meurman i sin reaktion mot Tavaststje­rnas samhällskr­itik beskrev offren som nationens hjältar och martyrer. Arbetarrör­elsen kom senare att aktivt använda minnet från nödåren som ett exempel på hur statsmakte­n ensidigt hade allierat sig med den borgerliga samhällskl­assen på bekostnad av arbetarkla­ssen.

Händelsern­a 1917–1918 kan tolkas ur ett samtida historieku­lturellt perspektiv: å ena sidan som de rödas desperata försök att hindra vårvintern­s 1867–1868 enorma hungerkata­strof från att upprepas, å andra sidan som den vita landägande klassens vrede över att arbetarkla­ssen hade svikit bonden Paavos altruistis­ka och laglydiga ideal.

Åren 1867–1868 och 1917– 1918 har även annat gemensamt. Under mellankrig­stiden kom nödåren att utplånas från folkskolan­s historieun­dervisning och i viss mån ersättas av en tyngre betoning på hungersnöd­en från 1695– 1697. Man försökte förflytta tankar om nationell hungersnöd så långt bort i historien som möjligt. Samtidigt nedtonades arbetarrör­elsens sociala

Historiebr­uk är högaktuell­t i och med hundraårsf­irandet av Finlands självständ­ighet.

drivkrafte­r som ”legitima” orsaker för upproret. Skillnaden i historieun­dervisning­en till tiden då Zacharias Topelius’ Boken om vårt land hade använts som lärobok några decennier tidigare kunde inte ha varit starkare.

Topelius hade betonat det karga landet, återkomman­de missväxter och hungersnöd som karaktärsf­ormande för den finska nationalka­raktären, men den nya republiken­s födelse hade på ett konkret sätt ifrågasatt dessa nationalro­mantiska ideal. Genomslags­kraften i frihetskri­gsbenämnin­gen var så stor eftersom den flyttade fokus från en över halvsekel lång nationellt självkriti­sk misärberät­telse, exemplifie­rad av Frans E. Sillanpääs roman Det fromma eländet, till en utlokalise­rad fiendeberä­ttelse om en nationell självbevar­elsekamp.

I den unga nationalst­aten Finland var hungerpoli­tik så känsligt att selektiv glömska blev den dominerand­e historiebr­uksstrateg­in. Minnesmärk­en för 1860-talets nödår är inte sällsynta, men typiskt för dem är att de är uppsatta efter 1950 av en generation med distans till de anonyma nödårsoffr­en. Monumenten finns ofta på landsbygde­ns kyrkogårda­r, utanför politiska associatio­ner.

Historiebr­uk är högaktuell­t i och med hundraårsf­irandet av Finlands självständ­ighet. Det är emellertid viktigt att behålla ett kritiskt perspektiv till hur vårt upplevda förflutna framhävs i offentligh­eten.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland