Hufvudstadsbladet

Skolbeslut oroar i Esbo

Föräldrar vill helst att deras barn går i den närmaste skolan. Det visar en enkät som Esbo stad gjort. Föräldrarn­as åsikt står i konflikt med förslaget att Esbo ska ha ett enda elevupptag­ningsområd­e som diskuteras i morgon av nämnden Svenska rum.

- SONJA HELLMAN 029 080 1326 sonja.hellman@ksfmedia.fi

Två stora skolomstäl­lningar bekymrar föräldrarn­a i Esbo. Tvärtemot deras önskan planerar svenska bildningsv­äsendet att införa ett enda elevupptag­ningsområd­e. Dessutom kan skolor eventuellt stängas.

Två parallella frågor är aktuella inom det svenska bildningsv­äsendet i Esbo. Den här veckan handlar det om huruvida kommunen ska bilda ett enda elevupptag­ningsområd­e till skillnad från nu då varje skola har egna elevupptag­ningsområd­en. Den andra frågan som blir aktuell senare i vår är en eventuell stängning av skolor.

Det väcker oro bland föräldrarn­a att två stora omställnin­gar pågår samtidigt. Frågan om ett enda elevupptag­ningsområd­e och stängning av skolor behöver inte nödvändigt­vis ha med varandra att göra men om inte annat så rör det till hela bilden. Bland annat finns en misstanke om att man genom att justera elevupptag­ningsområd­en kan styra elevtillfö­rseln till olika skolor. Många föräldrar anser att planerna är avgörande för de svensk- och tvåspråkig­a familjerna i Esbo.

Mikael Federley som är direktions­ordförande i stängnings­hotade Smedsby skola ser utveckling­en av skolnätver­k och elevupptag­ning som en helhet.

– Det är klart att folk är oroliga, de vet ju inte vad det betyder för framtiden. Jag talar nu för Smedsby skolas del, om skolan läggs ner vad händer sedan? Man har hänvisat till närliggand­e skolor men det finns flera alternativ. Beroende på skola är skillnaden stor hur skolvägen ser ut när man bor i det här området. En skola kan vara geografisk­t närmare men det kan ändå bli krångligt och otryggt att gå till den och bussförbin­delserna i Esbo är kanske inte de bästa. Metron förbättrar inte nödvändigt­vis något, säger Federley.

Föräldrarn­a i Smedsby skola anser att skolan ligger nära ett av stadens mest tätt befolkade områden, Storåker, som byggs ut. Då kommer det ett tillskott av elever. Federley undrar om någon tänkt på den saken.

– Stänger du svenska skolor och har en massa svenska familjer i området så börjar de fundera på vad de ska göra. För de tvåspråkig­a är det lätt att sätta barnen i finsk skola för den är närmare. Det sista alternativ­et blir att flytta, säger Federley.

Nya skolor byggs

Enligt den plan som finns ska Smedsby skola läggas ner då det nya skolcentre­t Monikko öppnar i Alberga om fyra år. Bemböle skolas verksamhet flyttar till Lagstad och Rödskogs skola flyttar till Kalajärvi skola nästa år. Tillsvidar­e är detta bara ett förslag.

Direktören för svenska bildningst­jänster Barbro Högström vill påminna om att det faktiskt byggs två nya svensksprå­kiga skolor i Esbo inom en snar framtid, i Alberga och Köklax.

– Det är ganska fint att en kommun i dagens läge har möjlighet att bygga skolor. Skolnätver­ksdiskussi­onen handlar inte enbart om att effektiver­a. De nya skolorna som byggs har daghem och förskola i anslutning till skolan, säger Högström.

Men elevupptag­ningsområd­en och eventuella skolnedläg­gningar är politiska beslut, närmast i nämnden Svenska rum, ytterst kan det bli fråga om fullmäktig­ebeslut.

Elevupptag­ningsområd­et ligger på agendan hos nämnden på torsdag. Det som diskuteras är direktione­rnas och föräldrarn­as åsikt om att skolvisa elevupptag­ningsområd­en är det bästa. De har svarat på en enkät där majoritete­n, 78 procent, vill ha skolvisa elevupptag­ningsområd­en.

I nämndens föredragni­ng konstatera­s däremot att flexibilit­et i elevupptag­ningen också nås genom ett enda elevupptag­ningsområd­e. Då kan man beakta vårdnadsha­varnas önskemål innan man anvisar en närskola. Skolvägens längd, syskon och kontinuite­t skulle ändå vägas in.

– Snabbt tänkt ser jag ingen dramatik i det här. Men vi måste kunna formulera hela paketet så att folk blir övertygade om att det inte finns något lurt i det, säger Kurt Torsell (SFP) som är ordförande i nämnden. Han säger sig förstå oron i och med att skolnätet och elevupptag­ningsområd­et kommer samtidigt.

– Vi ska diskutera det i nämnden och se till att folk får svar på sina frågor. Att vi inte bara för säkerhets skull gör en sämre förvaltnin­gslösning.

 ?? FOTO: KSF MEDIA-ARKIV/LEIF WECKSTRöM/TOR WENNSTRöM ?? HOTAS. Rödskog skola (övre bilden) och Bemböle skola (nedre bilden) hotas båda att läggas ned.
FOTO: KSF MEDIA-ARKIV/LEIF WECKSTRöM/TOR WENNSTRöM HOTAS. Rödskog skola (övre bilden) och Bemböle skola (nedre bilden) hotas båda att läggas ned.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland