Hufvudstadsbladet

Damlejonen drömmer om skrovmål

Ishockey Det osar av självförtr­oende kring damlejonen – som värmde upp för ishockey-VM med att spöa Kanada. – Vi kan vinna över dem i en enskild match, säger landslaget­s superveter­an Riikka Välilä.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Chefsträna­ren Pasi Mustonen beskriver det som det bästa landslaget under hans tre säsonger – fullt av självförtr­oende. Den här gången har Finland inte heller drabbats av några återbud före VM i Plymouth.

– Det ser ut att vara ett riktigt bra gäng, säger Riikka Välilä – superveter­anen som deltagit i sex VM och tre OS förut.

– Vi har bara en rookie som inte spelat i VM förut, Isa Rahunen. Det ger trygghet, då alla vet vad som väntar. Månne vi inte får henne med också.

Obesegrade i vinter

Finland blev snuvat på brons förra våren, men har varit i en klass för sig i Europa i vinter. Finland har vunnit tretton landskampe­r i följd – och inte förlorat en enda gång mot sina europeiska rivaler. Kronan på verket var 1–0-segern över Kanada i Nations Cup i Tyskland i januari.

– Vi slår ur underläge mot USA och Kanada, men den här säsongens matcher, också mot dem, har gett oss självförtr­oende, säger Välilä.

– Om det är frågan om en enskild match har vi goda möjlighete­r att vinna.

Siktar på semi

Kanada och USA har mötts i varenda VM-final sedan den första VM-turneringe­n 1990. Finland har tagit hem brons elva gånger. Nordamerik­anerna ligger utan tvekan ett ljusår före – de flesta av Kanadas bästa spelare saknades när laget mötte Finland i januari.

– Vi måste lyckas med vårt samspel och hålla våra femmor intakta. Vårt spel utgår från försvaret. Alla måste också vara redo att jobba hårt och ha tålamod, säger Välilä som gick ända till SDHL-final med sitt klubblag HV71 i vår.

– I specialsit­uationerna måste vi vara effektiva. Där ligger våra chanser.

Finland spelar i samma grupp A som Kanada, USA och Ryssland. De två bästa går direkt till semifinal, medan grupptrean och gruppfyran spelar i kvartsfina­lerna mot ettan och tvåan i grupp B.

– Vi siktar i första hand på att gå direkt till semifinal. Annars måste vi tänka om och fokusera på vår kvartsfina­l.

Lagets yngsta lirare

Välilä, 43, har tonvis av erfarenhet. Men laget har en bra mix av rutin och unga lirare, som Petra Nieminen. Nieminen 17, gör redan sitt andra VM.

– Jag tillför ungdomlig iver, finess och skridskost­yrka. De äldre spelarna har massor av goda råd, säger Nieminen.

– Det är lättare nu då man vet vad som väntar i VM.

Finland måste lyckas bra i försvarssp­elet, men målskyttet måste också fungera. I bronsmatch­en för ett år sedan förlorade Finland med 0–1 mot Ryssland.

– Vi måste lyckas med att förvalta våra målchanser. Matcherna kommer att avgöras med en eller två måls marginal, säger Nieminen.

Räty tillbaka i mål

Finlands lag är i stort sett detsamma som för ett år sedan i Kamloops. En förändring har skett på målvaktsfr­onten, där Noora Räty gör comeback i landslaget. Hon har på nytt etablerat sig som målvaktset­ta med starka insatser i vinter. En annan förändring är att centerforw­arden Susanna Tapani är med igen. Hon missade VM senast, då hon spelade i VMfinalern­a i ringette samtidigt.

– Det här laget är fullt av spelare med bra självförtr­oende, som har en bra säsong bakom sig i klubblaget, landslaget eller både ock, säger Mustonen.

– Vi vet att vi har ett bra lag, men vi måste göra mera jobb än motståndar­na både ute på isen och utanför isen.

Ishockey-VM i Plymouth 31.3-7.4. YLE visar Finlands matcher och finalen på Arenan eller TV2.

 ?? FOTO: EPA ?? DAGS FöR REVANSCH. Det är två år sedan Finland senast tog medalj i ishockey-VM.
FOTO: EPA DAGS FöR REVANSCH. Det är två år sedan Finland senast tog medalj i ishockey-VM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland