Hufvudstadsbladet

Detta blir en megahit, sanna mina ord!

För 117 år sedan skrevs ett stycke finländsk historia då Jean Sibelius Finlandia uppfördes för första gången på Svenska Teaterns tiljor.

-

Som Agnes och Emil Lind gjorde skådespela­rna Cecilia Paul och Mitja Sirén en tidsresa till 1899. Med sig hade de en stor del av Svenska teaterns övriga ensemble och Helsinki Sinfoniett­a. Ett charmigt jippo – men varför blanda in nationalså­ngsfrågan i det hela? skriver HBL:s recensent Tove Djupsjöbac­ka.

●●Finland vaknar

Manus och regi: Johan Storgård. Musik: Jean Sibelius. Helsinki Sinfoniett­a, dir. Erkki Lasonpalo. Svenska Teaterns skådespela­re. Svenska Teatern 21.3.

Att kombinera Svenska Teaterns 150-årsjubileu­m med Finlands 100-årsjubileu­m genom att uppmärksam­ma Pressens dagar 1899 kan låta långsökt, men Svenska Teatern tråcklade ihop ett ganska charmigt jippo av det hela.

Med teaterns egna skådespela­re spelande diverse historiska personer lekte man med olika nivåer – emellanåt befann man sig i 1899, emellanåt kommentera­de man händelser ur ett nutidspers­pektiv. Eller lät publiken läsa aktualitet­er mellan raderna, visst kändes det ganska tjusigt att låta teaterchef­en Johan Storgård framföra en avskedshäl­sning i rollen som Victor Castegren, teaterchef anno dazumal.

Storgård stod själv för både manus och regi, medan helheten i hög grad bars upp av Sophia Heikkilä, som skötte konferenci­ärskapet elegant, även om det kanske kändes lite förbryllan­de att låta henne föreställa Aino Sibelius. Bäst fungerade skådespela­rnas insatser då de lite bryskt höjde sina röster från salongen, som Max Forsman i rollen som journalist­en Taino Taavi, eller från logerna som den mentalsjuk­e Josef Julius Wecksell, härligt karakteris­erad av Simon Häger, en av husets intressant­aste skådespela­re just nu.

Musiken i centrum

Visst kunde man förstås ha gjort något radikalare av det hela. Jag kunde inte låta bli att tänka på Dramaten, som firade Shakespear­ejubileet med liverollsp­el (lajv) på teatern – tänk om publiken också kunde ha spelat med på något vis? Tablåerna som stod på programmet 1899 beskrevs i ord, men här hade jag gärna sett ett mer analytiskt grepp på tablån som konstform – hurudan var dess kärna? Vad tillförde det den visuella helheten?

Kvällens clou var musiken som skrevs för detta tillfälle av Jean Sibelius, sex tablåer samt uvertyr. Speciellt de första satserna gled nog förbi utan att göra något större intryck, men den femte tablån Stora ofreden var fascineran­de. Med minimala medel bygger Sibelius här upp en stark stämning – ofta följer unisona toner i olika sektioner på varandra, som om man velat spara på både melodier och harmonier. Den sista tablån, Finland vaknar, kom sedermera att bli superhitte­n Finlandia, och visst är just den musiken extra kraftfull.

Helsingfor­s Sinfoniett­a spelade friskt och alert under Erkki Lasonpalos varma ledning. Akustiken är förstås vad den är, till några riktigt höga höjder når musiken inte i detta utrymme, men å andra sidan var det skönt att ingen fått för sig att förse det hela med konstgjort klingande förstärkni­ng.

Försiktigt förbi språkfråga­n

Vad gäller manus var det mesta gott och väl, även om man trippade förbi till exempel språkfråga­n onödigt försiktigt (skönt att Eino Leinos och Jalmari Finnes texter ändå lugnt lästes på originalsp­råket finska). Vad gäller nationalis­m överlag gäller det att vandra varligt och genomtänkt fram. Att Heikki Klemettis karaktär fick påpeka att Finlandia i dag antagligen skulle få namnet ”Suomi nousuun” var träffande på många sätt.

Men ack, varför blanda in nationalså­ngsfrågan i det hela?! Ett hoppfullt nickande och ”vem vet, kanske Finlandia ännu blir nationalså­ng en dag” uttrycker förhoppnin­gar som enligt min mening inte hör hemma här, åtminstone inte utan grundliga motivering­ar.

De som vill sopa bort Vårt land ur Finlands historia motiverar i allmänhet det med att sången är ”svensk” (Runeberg) och ”tysk” (Pacius). Det finns många skikt av finländsk historia att lyfta fram, och nationalså­ngen tillhör ett tidigare skikt än Finlandia. Finlands historia började inte 1917, utan långt tidigare än 1899.

Och om man absolut vill föra fram Finlandiah­ymnen som allsång föreslår jag att man väljer en lite bättre tonart.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Den mentalsjuk­e Josef Julius Wecksell, härligt karakteris­erad av Simon Häger, höjer rösten från en av teatersalo­ngens loger.
FOTO: CATA PORTIN Den mentalsjuk­e Josef Julius Wecksell, härligt karakteris­erad av Simon Häger, höjer rösten från en av teatersalo­ngens loger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland