Hufvudstadsbladet

Finlands motor finns i Nystad

Tusen nya Mercedesby­ggare får jobb, lika många rekryterad­es i höstas

- DAN KRONQVIST 029 080 1348, dan.kronqvist@ksfmedia.fi

Valmet Automotive i Nystad har fått order på en ny Mercedesmo­dell. Innan året är slut ska det finnas 3 700 yrkesmän i det som då är Finland största fabrik.

Nyrekryter­ingen i Nystad är inte det enda glädjeämne­t i ekonomin. De senaste veckorna har Statistikc­entralen levererat en mängd positiva data: allt fler har jobb, konkursern­a minskar och konsumente­rnas förtroende för ekonomin är högt. Ekonomerna varnar dock för att den nyväckta optimismen ska väcka krav på höjda löner. Det skulle äventyra exporten.

I november rekryterad­e Valmet Automotive 1 000 nya arbetare till fabriken i Nystad. Nu gäller det att hitta lika många till. Innan året är slut ska 3 700 personer jobba i fabriken, som då är den största i landet. Också inom administra­tionen finns det ett tillväxtbe­hov som omfattar cirka 150 personer.

Trots att vd Ilpo Korhonen inte vill säga någonting om hur omfattande och hur långvarigt avtalet om

den nya Mercedesmo­dellen är avslöjar han i alla fall att villkoren påminner mycket om dem som förekommit i de tidigare avtalen med Mercedes-Benz. Vi talar alltså om en stor mängd bilar under många år.

Ny A-klass?

”En bil i kompaktkla­ssen” torde i klartext betyda en ny generation av Mercedes A-klass. Det innebär naturligtv­is att en förnyelse av både verktyg och processer kommer att krävas, eftersom det knappast finns så många delar som överförs mellan de olika bilgenerat­ionerna.

A-klass skulle i princip vara en idealisk storlek för en liten men rymlig bil med hybrid- eller eldrift, men frågan om Valmet Automotive ska ge sig in i den sektorn besvarar vd Korhonen inte.

– Huvudmanne­n vill inte gå in på sådana diskussion­er.

Det aktuella avtalet avspeglar ett gott ömsesidigt förtroende efter de tidigare modellerna som kommit från Nystadsfab­riken. Det underteckn­ades i ett mycket tidigare skede än de föregående.

– Med det här avtalet stärker vi vår position i förhålland­e till Mercedes-Benz, säger Korhonen. Samtidigt tryggar det fabrikens produktion för många år framåt.

Allt blir större

Tillverkni­ngen av GLC och den nya modellen sker småningom parallellt, och det kräver mera utrymme. Närmast kommer fabriken att förbereda sig på mera folk och nya bilar. Eftersom kapacitete­n ska utnyttjas mera effektivt behövs det allt från parkerings­platser och lunchresta­uranger till personalru­m och kontor. Investerin­garna som inkluderar ny teknik och nya verktyg för den nya modellen uppgår till tiotals miljoner euro.

Den nya rekryterin­gskampanje­n började i praktiken genast efter presskonfe­rensen vid lunchtid på onsdagen. Det gäller exakt 1 060 nya bilbyggare till svetsavdel­ningen, måleriet, monterings­avdelninge­n och olika interna logistiska uppgifter.

– Vi har en unik utmaning som går ut på att hitta drygt 1 000 nya bilbyggare som vill komma till Nystad, och vi har tre månader på oss, säger personaldi­rektören Tomi Salo.

– I praktiken dammsuger vi hela landet för att hitta dem. Dels har vi sedan tidigare vår egen rekryterin­gssida autotehtaa­nsankarit.fi, dels utnyttjar vi internet och de sociala medierna på alla sätt vi kan, säger han.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ??  RIVSTART. Ilpo Korhonen, vd för Valmet Automotive, säger att förberedel­serna för den nya kompaktmod­ellen startar genast. Inom fyra veckor ska också de 1 000 nya arbetarna väljas ut.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN  RIVSTART. Ilpo Korhonen, vd för Valmet Automotive, säger att förberedel­serna för den nya kompaktmod­ellen startar genast. Inom fyra veckor ska också de 1 000 nya arbetarna väljas ut.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ??  BILBYGGARE SÖKES. För andra gången på ett halvår går personaldi­rektören Tomi Salo ut och letar efter 1 000 arbetare till bilfabrike­n i Nystad.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN  BILBYGGARE SÖKES. För andra gången på ett halvår går personaldi­rektören Tomi Salo ut och letar efter 1 000 arbetare till bilfabrike­n i Nystad.
 ?? FOTO: DAIMLER AG - GLOBAL COMMUNICAT­IO ??
FOTO: DAIMLER AG - GLOBAL COMMUNICAT­IO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland