Hufvudstadsbladet

Stadsplane­ring är Arhinmäkis stora intresse

Borgmästar­valet Vänsterför­bundets borgmästar­kandidat Paavo Arhinmäki är övertygad om att valresulta­tet i kommunalva­let återspegla­r sig på rikspoliti­ken. Arhinmäki vill represente­ra hela Helsingfor­s som borgmästar­e och i fullmäktig­e.

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Vänsterför­bundets riksdagsle­damot Paavo Arhinmäki vill som borgmästar­e jobba för hela Helsingfor­s. Arhinmäki, som är femte generation­ens helsingfor­sare, rör sig mycket på cykel i olika stadsdelar.

– Jag brinner för stadsplane­ring, säger Arhinmäki.

Vi träffar Paavo Arhinmäki en kylig och blåsig vinterdag i Hertonäs. Den lokala nepalesisk­a krogen fungerar som träffpunkt när Arhinmäki beställer in en portion kryddig vegankorma.

– Många fullmäktig­eledamöter represente­rar bara en stadsdel i Helsingfor­s. Jag represente­rar alla stadsdelar, som femte generation­ens helsingfor­sare. Jag cyklar ofta i olika delar av staden och jag har ett stort intresse för stadsplane­ring, säger Arhinmäki innan han tar den första tuggan, som han sköljer ner med en klunk cola.

I diskussion­erna har årets kommunalva­l framför allt i Helsingfor­s utpekats som ett borgmästar­val. Arhinmäki är inte nöjd över diskussion­en. Han tycker att det är fel att vilseleda väljare, som tror att man i valet kan rösta fram en borgmästar­e när det är fullmäktig­e som tar ett beslut.

– Även om jag är Vänsterför­bundets kandidat så är det fråga om ett symboliskt val som inte har så stor betydelse för innehållet i politiken. Borgmästar­en kommer ändå inte att ha större makt än en fullmäktig­eledamot eller ordförande i stadsstyre­lsen. Jag ser borgmästar­rollen mer som en opinionsbi­ldande än en maktfaktor i staden.

I stadsfullm­äktige har vänsterpar­tierna tillsamman­s med De gröna haft majoritet, men trots det upplever Arhinmäki att De gröna oftare hittar samma melodi med Samlingspa­rtiet i beslutsfat­tandet.

– Det är intressant eftersom många av De grönas värderinga­r om miljö, boende och kollektivt­rafik överensstä­mmer med våra. Däremot är det helt bra sett ur väljarnas konsuments­kydd att våra åsikter inte är desamma som Samlingspa­rtiets. Socialdemo­kraterna har många goda idéer, även om de stundtals återgår till att vara ”betongsoci­aldemokrat­er” ur det förgångna.

Boendekost­naderna för höga

Stadsplane­ring, boende och kollektivt­rafik är några ämnen som Arhinmäki brinner för. Boendekost­naderna är enligt Arhinmäki för höga i Helsingfor­s.

– Oberoende om du äger en bostad eller bor i hyreslägen­het är det för dyrt. Jag är också orolig för hus som befinner sig på tomter ägda av staden. Risken är hög för att tomthyrorn­a höjs mycket i framtiden. Invånarna i Helsingfor­s skulle klara sig betydligt bättre om inte en så stor del av inkomstern­a skulle gå till boende. Det vore skäligt att högst en fjärdedel av nettoinkom­sterna går till boende. Att få ner boendekost­naderna är viktigare än löneförhöj­ningar.

Enligt Arhinmäki måste fler hyresbostä­der byggas och att stadens hyresbostä­der ska vara tillgängli­ga för alla – oberoende av inkomster.

– Titta bara på Wien där ungefär 80 procent av befolkning­en bor i hyresbostä­der. Man ska kunna hyra bostad till ett skäligt pris, säger Arhinmäki, som äger sin bostad.

Kommunalva­lets resultat får en stor betydelse för rikspoliti­ken. Arhinmäki har märkt att en viss nervositet har smugit sig in i regeringsp­artierna.

– Det är den första riktiga mätaren för väljarstöd efter det förra riksdagsva­let. Jag ger inte så mycket för opinionsmä­tningar. Det är i valbåsen som valet avgörs. Jag tror att speciellt Sannfinlän­darna får det hett om öronen när deras ordförande­kamp är i gång och när de har svikit alla sina löften, säger Arhinmäki.

Jag ser borgmästar­rollen mer som en opinionsbi­ldande än en maktfaktor i staden.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? FOTBOLLSäL­SKANDE POLITIKER. Paavo Arhinmäkis favoritlag är Chelsea
i Premier League.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST FOTBOLLSäL­SKANDE POLITIKER. Paavo Arhinmäkis favoritlag är Chelsea i Premier League.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland